Το βράδυ της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου, η Wikipedia, η μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια παγκοσμίως, «έπεσε» για διάστημα μερικών ωρών, έπειτα από στοχευμένη κυβερνοεπίθεση την οποία δέχθηκαν οι servers της. Θα μπορούσε να είναι ακόμα μια συνηθισμένη κυβερνοεπίθεση σαν όλες τις άλλες, ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη η οποία στοχεύει εκπαιδευτικό ή παιδαγωγικό οργανισμό.

Στη διάρκεια του παγκόσμιου κυβερνοπολέμου, ο οποίος μαίνεται από χρόνια, μεγάλος αριθμός ιστοτόπων, μεταξύ άλλων, οργανισμών, υπουργείων, ΜΚΟ, πολιτικών κομμάτων ή φορέων, αλλά και προσωπικοτήτων έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων. Όμως, οι εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού περιεχομένου ιστότοποι ουδέποτε δέχτηκαν παρόμοιο πλήγμα. Το παραπάνω ίσχυε έως το βράδυ της Παρασκευής 9ης Σεπτεμβρίου 2019, όταν ξαφνικά ο ιστότοπος της παγκόσμιας διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia τέθηκε εκτός λειτουργίας. Αιτία της δυσλειτουργίας ήταν επίθεση DDoS, η οποία διήρκεσε από το βράδυ της Παρασκευής ως το βράδυ του Σαββάτου. Επιπτώσεις αυτής της επίθεσης ήταν η απώλεια πρόσβασης στον ιστότοπο σε αρκετές χώρες, κυρίως της Ευρώπης ή η μακράς διάρκειας αναμονή κατά την φόρτωση, ενώ, σε σύντομο χρονικό διάστημα έπειτα από την παρατήρηση της απώλειας της προσβασιμότητας στον συγκεκριμένο ιστότοπο, το #Wikipediadown χρησιμοποιήθηκε εντόνως στο Twitter για τον σχολιασμό της συγκεκριμένης είδησης.

Από την πλευρά του, το Wikimedia Foundation, αντέδρασε καταδικάζοντας την συγκεκριμένη επίθεση αναφέροντας, στη σχετική ανακοίνωσή του, πως η συγκεκριμένη επίθεση θέτει σε κίνδυνο «τα πλέον θεμελιώδη δικαιώματα του καθενός να έχει πρόσβαση και τη δυνατότητα της ελεύθερης μετάδοσης των πληροφοριών».

Instagram και Whatsapp παίρνουν τη σκυτάλη…
Στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ένα από τα σημαντικότερα θέματα, σε επίπεδο ειδησεογραφίας, τα οποία προέκυψαν ήταν η σπορά και διάδοση ψευδών ειδήσεων (λέγε, fake news) μέσω των social media και συγκεκριμένα του Facebook και του Twitter. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του έγκριτου MIT Technology Review, το οποίο βασίζεται σε σχετική έρευνα του New York University’s Center for Business and Human Rights, ενόψει των επερχόμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020, ο κίνδυνος μη ομαλής διεξαγωγής της προεκλογικής περιόδου, πλέον, αποκτά νέο όνομα: Instagram και Whatsapp.

Σχετική περσινή μελέτη του Intelligence Committee της αμερικανικής Γερουσίας έδειξε πως το Instagram είχε χρησιμοποιηθεί σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με το Facebook κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016 για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων από τη Ρωσία.

Ως κύριο αίτιο της συγκεκριμένης πρακτικής, προβάλλεται το γεγονός πως το Instagram υπολείπεται σε σημαντικό βαθμό του Facebook ως προς τα ζητήματα ασφαλείας. Όσο για το έτερο social media, το Whatsapp, η χρήση του θεωρείται πως έχει ήδη επηρεάσει εκλογικές αναμετρήσεις σε Βραζιλία και Ινδία. Πάντως, και τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανακοινώσει σειρά κινήσεων με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάδοσης ψευδών ειδήσεων μέσω αυτών, με το Instagram να έχει ξεκινήσει διαδικασίες δοκιμής εργαλείου ανίχνευσης ψευδών ειδήσεων, ενώ το Whatsapp να προχωρά σε σημαντικό περιορισμό του ανώτατου αριθμού προωθήσεων των μηνυμάτων. Όμως, ειδικοί, θεωρούν πιθανό τα συγκεκριμένα μέτρα να μην επαρκούν…