Δυναμικό «μπάσιμο» στην ελληνική ενεργειακή αγορά προετοιμάζει η Intellen για το 2018, στο πλαίσιο του οποίου θα περιλαμβάνονται χρηματοδοτήσεις, νέες υπηρεσίες και η δημιουργία ενός R&D center στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX.

Αυτήν την περίοδο η Intelen συμμετέχει για 3η συνεχόμενη φορά στο European Utility Week 2017, τη μεγαλύτερη έκθεση για την ενέργεια και τα utilities στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Η εταιρεία θα παρουσιάσει την ψηφιακή πλατφόρμα της DiG και τις υπηρεσίες data analytics, μαζί με πολλές νέες βελτιώσεις και νέα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά σε χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης. Ήδη έχουν κλειστεί και πολλά στοχευμένα ραντεβού με πελάτες και εταιρείες ενέργειας, με τις οποίες η Intelen βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις. «Φέτος στοχεύουμε πολύ σε ένα πολύ σημαντικό niche market των utilities, αυτό του data-driven customer loyalty», δηλώνει ο CEO & co-founder, Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος.

«Τα utilities θα μετασχηματιστούν σε εταιρείες παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και το πρώτο πράγμα που στοχεύουν είναι το λεγόμενο customer engagement & loyalty σε προσωποποιημένες υπηρεσίες. Αυτό προϋποθέτει γνώση και δημιουργία / κατοχή δεδομένων για την ανάλυσή τους και τη δημιουργία ειδικής στρατηγικής, μέσω data-driven μεθοδολογίας. Φέτος στην πλατφόρμα μας εισάγαμε ολοκληρωμένο εργαλείο για την ανάλυση δεδομένων loyalty από πολλές πηγές (ενέργεια, δημογραφικά, digital interactions, δεδομένα συμπεριφοράς, IoT, κ.λπ. και την υποστήριξη τέτοιων υπηρεσιών σε συνεργασία με το τμήμα marketing του παρόχου ενέργειας. Αυτές τις εφαρμογές της πλατφόρμας μας, τις παρουσιάζουμε εκτενώς στη φετινή έκθεση» συμπληρώνει ο Β. Νικολόπουλος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης η εταιρεία ανακοίνωσε κι ένα νέο προϊόν στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας οικιακών καταναλωτών. Συγκεκριμένα, θα συνεργαστεί με την Pleione Energy στον τομέα της Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη δημιουργία μιας έξυπνης οικιακής μπαταρίας. Αντικείμενο της συνεργασίας θα είναι ο σχεδιασμός μιας πρωτοποριακής, αυτόνομης και διασυνδεδεμένης συσκευής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συνδυάζει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (Artificial intelligence), ειδικούς αλγόριθμους και πολλά άλλα ψηφιακά χαρακτηριστικά τα οποία θα υποστηρίξουν καινοτόμες υπηρεσίες προς τους τελικούς καταναλωτές στην νέα αγορά ενέργειας.

Εκτιμάται ότι αρχές του 2018 θα είναι έτοιμο το πρώτο πρωτότυπο της μπαταρίας, το οποίο θα δοκιμαστεί σε τέσσερις αγορές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Πρόκειται για μια μπαταρία, αρχικά, των 2-3KW, η οποία θα χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση και δη για την αποθήκευση ενέργειας (ένα σενάριο που αναμένεται να παίξει σημαντικά στην Ελλάδα), μειώνοντας το κόστος της καταναλισκόμενης ενέργειας. Η συσκευή θα συνδέεται διαδικτυακά με την ψηφιακή πλατφόρμα της Intelen (DiG), στην οποία θα στέλνει, αλλά και θα λαμβάνει δεδομένα και δείκτες σχετικά με το προφίλ και τις ενεργειακές συνήθειες του χρήστη, αλλά και στατιστικά φόρτισης/εκφόρτισης, στον οποίο είναι εγκατεστημένη.

Παράλληλα, θα παρέχει δυνατότητες έξυπνης αποθήκευσης, ανταλλαγής και εκμετάλλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας (έξυπνη ιδιοκατανάλωση, μετατόπιση αιχμών, φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, διαχείριση ζήτησης, συμμετοχή σε capacity markets, συμμετοχή σε ρύθμιση συχνότητας δικτύου, κλπ), μέσω της ενοποιημένης πλατφόρμας και του mobile app της Intelen. Η συσκευή αποθήκευσης θα μπορεί να φορτίζεται από Φ/Β σύστημα, από το δίκτυο ή από άλλες εξωτερικές πηγές. Επίσης η συσκευή αποθήκευσης θα μπορεί να συνδέεται με οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.