Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα EUROSERVER για την προσαρμογή επεξεργαστών αρχιτεκτονικής ARM ώστε να αξιοποιηθούν σε servers συμμετείχε το ΙΤΕ.

Η εκτίναξη της εξέλιξης των φορητών συσκευών, είναι στενά συνδεδεμένη με την επεξεργαστική τους ισχύ, η οποία προέρχεται κυρίως από επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM. Κάποιες εταιρείες μεταξύ των οποίων και η KALEAO σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους ίδιους επεξεργαστές στην κατασκευή servers, προσφέροντας καλύτερη αναλογία επεξεργαστικής ισχύς ανά μονάδα ενέργειας σε σχέση με τους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής x86 που σήμερα είναι εγκατεστημένοι στους περισσότερους servers.

Κάπου εδώ μπαίνει στο σενάριο το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, το οποίο συμμετείχε στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα EUROSERVER. Στόχος του έργου ήταν η προσαρμογή επεξεργαστών αρχιτεκτονικής ARM ούτως ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιηθούν στην εν γένει αγορά των servers. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, το ΙΤΕ σχεδίασε ένα πρωτότυπο σύστημα επικοινωνίας, με την ονομασία UNIMEM, το οποίο επιτρέπει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων στη μνήμη, με λιγότερες αντιγραφές και σαφώς λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Η KALEAO απέκτησε τις άδειες χρήσης της εν λόγω τεχνολογίας, ενώ την ίδια στιγμή δημιούργησε και ξεκίνησε τη λειτουργία του κύριου τεχνικού της κέντρου ανάπτυξης μέσα στο Τεχνολογικό Πάρκο της Κρήτης, στο οποίο κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του απασχολούσε δέκα εργαζόμενους, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν εργαστεί στην ερευνητική ομάδα του EUROSERVER στο ΙΤΕ.

Μιλώντας με τον κύριο Μανόλη Κατεβαίνη, που είχε τη διεύθυνση της ερευνητικής ομάδας στο ΙΤΕ, μας εξήγησε ότι πέρα από την τρέχουσα επένδυση της KALEAO, η οποία έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αν το εγχείρημα παραγωγής και εμπορικής διάθεσης του server πετύχει, αναμφίβολα θα προκύψουν σημαντικά οφέλη από την πώληση των αδειών χρήσης εκ μέρους του ΙΤΕ.

Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι μικρές, καθώς η “επανάσταση” που λαμβάνει χώρα τελευταία στον ευρύτερο τομέα των servers χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως ισότιμη της επανάστασης που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1980 στην αγορά των PCs. Στο site της KALEAO υπάρχουν ορισμένα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά σχετικά με μια νέα γενιά συστημάτων, που περιλαμβάνει 192 οκταπύρηνους servers σε 133 χιλιοστά ύψους rack. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η ίδια η εταιρεία, η κατανάλωση ενέργειας θα είναι κάτω από 15 Watt ανά οκταπύρηνο server. Υπογραμμίζεται πως η εμπορική διάθεση της σειράς KMAX που διαθέτει τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Ιανουάριο.

Στοιχεία έργου
site: www.euroserver-project.eu
Τίτλος eργου: EUROSERVER
Περιοχή: Υπολογιστικά Συστήματα (Computing Systems)
Διάρκεια: 3,5 έτη (Σεπ. 2013 – Ιαν 2017)
Προϋπολογισμός: 11,4 εκατομμύρια ευρώ
Ελληνική συμμετοχή: 1,5 εκατομμύριο ευρώ – Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ – FORTH), Ηράκλειο Κρήτης