H πρόσκληση εκ μέρους της Entersoft ήταν «σε μια εκδήλωση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, για την πρακτική πλευρά του περιώνυμου ψηφιακού μετασχηματισμού».

Το «καυτό» από πλευράς επικαιρότητας θέμα, αλλά και η επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης του «περιώνυμου» από πλήθος επιχειρήσεων έφεραν χθες πραγματική κοσμοπλημμύρα στον Ελληνικό Κόσμο, της οδού Πειραιώς. Πάνω από 500 στελέχη επιχειρήσεων, από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους (όχι τόσο τεχνολόγοι, όσο business κι αυτό έχει τη σημασία του για το μέλλον, όπως παρατήρησε στο NetFAX o οικοδεσπότης, Αντώνης Κοτζαμανίδης – περισσότερες δηλώσεις του στη συνέχεια) έδωσαν το παρών, για να ακούσουν τα στελέχη της Entersoft, αλλά κυρίως τους πελάτες της να παρουσιάζουν (με τη βοήθεια του συντονιστή της εκδήλωσης, δημοσιογράφου Δημ. Μαλλά) τις δικές τους εμπειρίες στο «ταξίδι» προς τον μετασχηματισμό, χωρίς να κρύψουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες, αλλά ούτε και τον ενθουσιασμό τους για τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και τις αίσιες προοπτικές για το μέλλον.

Είχαν προηγηθεί ο CEO της Entersoft (που κάλεσε το κοινό να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην τριλογία —ξεκινάμε από τηλεπικοινωνίες/ERP/CRM – επιδιώκουμε πολλές και μικρές νίκες – προτιμάμε ώριμες και προσιτές οικονομικά λύσεις, με παράλληλη καλλιέργεια της αναγκαίας κουλτούρας στην επιχείρηση, αναγγέλλοντας παράλληλα τη δημιουργία του Entersoft Cloud) και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, που αφενός μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Σύνδεσμος σ’ αυτόν τον τομέα και τις προτάσεις του για το μέλλον, αφετέρου πρότεινε στις ελληνικές ΜμΕ να εστιάσουν σε συγκεκριμένες μικρές αγορές, όπου θα μπορούσαν να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τα βασικά case studies, που ήταν εκείνα της Αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος (από τον CIO, Κωνστ. Παπαδημητρίου) και της εταιρείας λιανικής Shop & Trade (από την CIO, Βασ. Σουφλή), ακολούθησε η live παρουσίαση του πληθωρικού σε δυνατότητες Entersoft Business Suite 2020 από στελέχη της εταιρείας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μ’ ένα πολύ ενδιαφέρον C-level πάνελ, που είχε ως θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Θεωρία και πράξη». Συντονιστής του ήταν ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου και συμμετείχαν οι Γιάννης Αρτινός (Γεν. Διευθυντής ΑΜΒΥΞ), Κωνσταντίνος Πετρούτσος (Γεν. Διευθυντής Leaseplan), Άγγελος Σπανός (Διευθυντής εταιρικών προϊόντων, Vodafone), Κωνστ. Παπαδημητρίου (CIO Καραμολέγκος) και Αντ. Κοτζαμανίδης (CEO Entersoft).

Α. Κοτζαμανίδης: «Είμαστε ευχαριστημένοι και για τα τωρινά και για τα μελλούμενα…»
Τον απολογισμό της ημέρας έκανε μιλώντας στο NetFAX ο Αντώνης Κοτζαμανίδης, μετά τη λήξη της εκδήλωσης: «Σήμερα δώσαμε μια αίσθηση πού θα εφαρμοστούν οι νέες  τεχνολογίες και θέσαμε το τεχνολογικό πλαίσιο, τους άξονες για το 2020. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι και για τα τωρινά και για τα μελλούμενα… Επενδύουμε σε ορίζοντα τριετίας και θα προσθέτουμε συνέχεια: enterprise mobility (τομέας στον οποίο επενδύουμε διαρκώς από το 2012 και συνεχίζουμε…) κι επίσης εφαρμοσμένη τεχνητή νοημοσύνη, cloud και analytics. Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες, ένα τεχνολογικό πακέτο με πάρα πολλές εφαρμογές…».

Σχολιάζοντας το ρόλο του cloud, o A. Kοτζαμανίδης ανέφερε: «Το cloud είναι το μέσο που κάνει τις εφαρμογές διαθέσιμες σε όσο το δυνατόν περισσότερους, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος – οι περισσότερες είναι εκεί, αλλά αρκετές θα λειτουργούν και on premise… Δίνουμε σε κάθε επιχείρηση την επιλογή ως προς το πώς θα χρησιμοποιήσει μέρη των εφαρμογών, ό,τι ταιριάζει περισσότερο στο μοντέλο της. Θα τους εκπαιδεύσουμε εμείς – διαθέτουμε Help desk, 24×7, κλπ.- και το δικό μας, δυνατό δίκτυο περίπου 50 συνεργατών πρώτης γραμμής, πανελλαδικά». Στην ερώτηση μας για το ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, ο Α. Κοτζαμανίδης απάντησε: «Το στοίχημα δεν είναι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά οι μεσαίες και οι μικρότερες – εκείνες πρέπει κυρίως να καταλάβουν τα οφέλη των τεχνολογιών κι αυτό δεν είναι αυτονόητο!».

Ζητώντας του ένα τελευταίο σχόλιο για τις ελλείψεις που ανέφερε στην ομιλία ο CEO της Entersoft δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι έχουμε μείνει πίσω ως χώρα! Βέβαια, οι προτεραιότητες εξαρτώνται από το πού βρίσκεται σήμερα η κάθε επιχείρηση, η οποία θα πρέπει να κάνει τεχνολογική απογραφή. Θα τη βοηθήσουμε κι εμείς να καταλάβει πού βρίσκεται σε σύγκριση με τις άλλες, σε συνεργασία με τους ανθρώπους και τους συμβούλους της… – γιατί ιδίως στο κομμάτι των μεσαίων επιχειρήσεων, υπάρχει το θέμα της επί χρόνια αναβολής επενδύσεων λόγω της κρίσης… ήταν ήδη μεγάλο το κενό, διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο.

Το βασικό είναι να καταλάβουν οι εταιρίες πού βρίσκονται, να λύσουν πρώτα τα βασικά – σωστές τηλεπικοινωνιακές υποδομές, σύγχρονα ERP – CRM και μετά να κάνουν τα επόμενα βήματα, mobility, cloud, analytics κλπ. Έτσι κι αλλιώς, η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ, δεν το εφαρμόζεις μια φορά και τελείωσες, κάθε χρόνο πρέπει να αναβαθμίζεις… Οι ανατροπές είναι ριζικές – κι ο λόγος είναι πως για πρώτη φορά υπάρχουν διαθέσιμα τόσα πολλά, τόσο γρήγορα, τόσο εύκολα και με προσιτό κόστος, για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις… Κάνουμε πλέον άλματα!»