Ο Οδυσσέας Ράπτης, Υπεύθυνος Σχεδιασμού, Συντονισμού και Ανάπτυξης του γραφείου e-trikala, μίλησε στο netweek για την πρόσφατη ολοκλήρωση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών του Δήμου Τρικκαίων.

Το γεγονός ότι ο Δήμος Τρικκαίων πήρε και αυτή την «πρωτιά» δεν αποτελεί έκπληξη. Κάθε άλλο, μάλλον, αφού τα Τρίκαλα είναι πρότυπο και σημείο αναφοράς στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών προς όφελος της τοπικής αυτοδικοίκησης και των πολιτών. Ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ο Δήμος Τρικκαίων έκανε πραγματικότητα για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεσμό της «ηλεκτρονικής πολιτείας».

Πρόκειται για ένα σύνολο εφαρμογών που αναπτύσσονται με στόχο να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, κάνοντάς την πιο άνετη και παραγωγική. Σε πρώτη φάση, στόχος του Δήμου ήταν ο κάθε πολίτης να εξοικειωθεί με το Διαδίκτυο και να καταλάβει πως αυτό αποτελεί ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο σε τομείς όπως η γνώση, η επικοινωνία και η ψυχαγωγία.

Για το σκοπό αυτό, και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που προσφέρει η ευρυζωνικότητα, δημιούργησε ασύρματο δίκτυο προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τον καθένα. Από τα τέλη Μαΐου, η ευρυζωνικότητα λαμβάνει και ενσύρματη διάσταση, μέσα από το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών που παρέλαβε ο Δήμος.

Net Week: Ποια η πορεία της ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Δικτύου στο Δήμο σας;

Οδυσσέας Ράπτης: Ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνησε την εγκατάσταση του Μητροπολιτικού Δικτύου της πόλης (MAN) στις 2 Φεβρουαρίου του 200,7 με ανάδοχο εταιρεία την Ericsson.

Τα Χριστούγεννα του 2007, έχοντας ολοκληρώσει την όδευση των ινών και τους κόμβους διανομής και διαχείρισης, «άναψε» τον οπτικό δακτύλιο ο οποίος λειτούργησε άψογα σε όλο του το μήκος, δίνοντας τη δυνατότητα ευρυζωνικής διασύνδεσης 27 σημείων Δημόσιου και Δημοτικού ενδιαφέροντος της πόλης των Τρικάλων.

Στη συνέχεια, παραμετροποιήθηκε το σύστημα και, μετά από ελέγχους της αναδόχου εταιρείας και της Επιτροπής παρακολούθησης του έργου, παρελήφθη οριστικά την Παρασκευή 30/05/08.

Net Week: Ποιες οι δυσκολίες που συναντήσατε και πώς τις ξεπεράσατε;

Οδυσσέας Ράπτης: Οι δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου επικεντρώθηκαν κυρίως στην όχληση της πόλης από το σκάψιμο των φρεατίων και των χανδακίων όδευσης των ινών. Ήταν όμως ελάχιστη, καθόσον οι ρυθμοί που επιτεύχθηκαν ξεπερνούσαν τα 400-600 μέτρα ημερησίως, με πλήρη αποκατάσταση του έργου σε 48 ώρες.

Net Week: Ποια τα προσδοκώμενα οφέλη από το έργο αυτό;

Οδυσσέας Ράπτης: Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τους δημότες. Δεδομένου ότι το MAN προσφέρει διασύνδεση και με το Δημόσιο, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στο δίκτυο και να συναλλάσσονται από απόσταση, αξιοποιώντας τις σχετικές υπηρεσίες.

Net Week: Πώς εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των σχετικών δικτύων; Ποια η άποψή σας σχετικά με το πώς θα πρέπει να γίνεται η διαχείρισή του;

Οδυσσέας Ράπτης: Η βιωσιμότητα του δικτύου προσδοκούμε να προέλθει από την εκμετάλλευση της υποδομής, παρέχοντας διέλευση σε ιδιώτες παρόχους από αυτό. Επίσης, η διασύνδεση ιδιωτών πάνω στο δίκτυο, για την εξυπηρέτηση των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους, δύναται να συνεισφέρει οικονομικά στη συντήρηση και επέκταση αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία των Δήμων με ιδιώτες (ειδικούς του χώρου) μπορεί να  προσδώσει επιπλέον προστιθέμενη αξία με την παροχή περιεχομένου οικιακής χρήσης (τηλεφωνία, internet, ταινίες) συμπληρωματικά στις υπηρεσίες πρόνοιας που ο Δήμος οφείλει να παρέχει στους δημότες (τηλεπρόνοια, ευφυείς μεταφορές, Δημοσθένης κ.ά.).