Μπορεί οι περισσότεροι να αγνοούν το που βρίσκεται το Σαν Μαρίνο ή εάν ανήκει γεωγραφικά στην Ιταλία, εντούτοις όμως σύντομα θα αποτελέσει το πρώτο 5G κράτος στην Ευρώπη, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός TIM σχεδιάζει εντός του 2017 να αναβαθμίσει τα εκεί δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε 5ης γενιάς.

Σαν Μαρίνο. Ένα κρατίδιο που εκτείνεται σε 61 και κάτι τετραγωνικά χιλιόμετρα, με πληθυσμό περίπου 34.000 ατόμων, το οποίο είναι περισσότερο γνωστό για τις “βαριές” ήττες της εθνικής ποδοσφαιρικής του ομάδος, καθώς επίσης και τη συμμετοχή του στον ετήσιο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Σε λίγο καιρό, όμως, η χώρα με τον -σαφώς- μικρότερο πληθυσμό από το σύνολο των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων της διεθνούς επιχειρηματικής και δη τηλεπικοινωνιακής κοινότητας; Ο λόγος; Απλός, όσο και… φουτουριστικός: Το Σαν Μαρίνο θα αποτελέσει το πρώτο 5G κράτος στην Γηραιά Ήπειρο, καθώς ο Ιταλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός TIM σχεδιάζει εντός του τρέχοντος έτους να αναβαθμίσει τα εκεί δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε 5ης γενιάς. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του κρατιδίου έχει συμφωνήσει με την TIM ώστε να αποτελέσει ολόκληρη ένα δοκιμαστικό πεδίο λειτουργίας της επόμενης γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Κάτι, που εκτιμάται πως θα επιφέρει κέρδη και στις δύο πλευρές της συμφωνίας, καθώς από τη μια πλευρά θα επιτρέψει στην Ιταλική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία να επεξεργαστεί και βελτιώσει περαιτέρω τα 5G σχέδιά της και από την άλλη, η τοπική κυβέρνηση θα αποκτήσει πρόσβαση σε νέες εφαρμογές που με τη σειρά τους θα λειτουργήσουν προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και του πληθυσμού.

Κορυφαία στελέχη της TIM θεωρούν πως εργαζόμενοι εντατικά για την αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής δικτύου σε 4.5G, αναπόφευκτα θα προκύψουν και ορισμένες τεχνολογίες 5G, όπως λ.χ. τα aggregation των παρόχων, 4×4 MIMO και αρχιτεκτονική cloud. Μάλιστα, αυτά αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του 2017, ενώ μικρές κυψέλες σχεδιάζονται να τοποθετηθούν σε πλατείες, αγορές, καθώς επίσης και κεντρικές οδούς.

Στην ίδια κατεύθυνση, το πλήθος των ιστών κινητής τηλεφωνίας θα διπλασιαστούν προκειμένου να αυξήσουν σημαντικά την πυκνότητα του δικτύου κατά μήκος της συνολικής έκτασης των 61 τετραγωνικών χιλιομέτρων του κρατιδίου, που ειρρήσθω εν παρόδω, περικλείεται από την Ιταλία. Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός του 2020, ενώ με τη σειρά τους θα εξασφαλίσουν εντυπωσιακές αναβαθμίσεις σε επίπεδο ταχύτητας, χωρητικότητας και χρόνο απόκρισης.

Smart city apps και VR προσεχώς
Όπως έγινε και επίσημα γνωστό, η κυβέρνηση του Σαν Μαρίνο θα συνεργαστεί στενά με εγχώρια πανεπιστήμια, νοσοκομεία, βιομηχανίες, καθώς επίσης και με δίκτυα τοπικής συγκοινωνίας προκειμένου να αναπτυχθούν οι κατάλληλες εφαρμογές “έξυπνης” πόλης, αλλά και αντίστοιχης λογικής δράσεις (λ.χ. λογισμικό εικονικής πραγματικότητας – VR), με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς την μικροσκοπική χώρα. Εξάλλου, οι δύο βασικές πηγές προσπορισμού και άντλησης εσόδων για την τελευταία, δεν είναι άλλοι από τον τουρισμό και τον τραπεζικό κλάδο.

Ο υφυπουργός Βιομηχανίας του Σαν Μαρίνο, Andrea Zafferani, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία με την ΤΙΜ, καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: “Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για εμάς να μας επιλέξει ένας κορυφαίος τηλεπικοινωνιακός πάροχος ως την πρώτη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να δοκιμάσει μια εξαιρετικά καινοτόμο τεχνολογία, όπως είναι αυτή του 5G. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες και οι αντίστοιχες εφαρμογές που θα προκύψουν από την είσοδο του 5G μόνο κέρδη θα μας επιφέρουν κατά το κοντινό μέλλον. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το Σαν Μαρίνο να βελτιώσει το περιβάλλον της καθημερινότητας όσο και του επιχειρείν”.

Από την πλευρά της ΤΙΜ, ο επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της, Giovanni Ferigo, αναφέρθηκε σε μια περισσότερο ευρεία διάσταση της συμφωνίας, καθώς τόνισε πως αφενός μεν η εταιρεία προσέθεσε ένα σημαντικό τμήμα στην συνολική στρατηγική της και αφετέρου δε μέσω της δημιουργίας του πρώτου 5G κράτους σε διεθνές επίπεδο, το Σαν Μαρίνο τοποθετείται “επιθετικά” στο μέλλον, καθώς ηγείται ακόμη και τεχνολογικά προηγμένων χωρών, όπως λ.χ. η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία, οι οποίες ανέκαθεν ήταν πρωτοπόρες στην ΙΤ καινοτομία.