Μια από τις μόνιμες επωδούς που ακούγονται από στελέχη της εγχώριας αγοράς πληροφορικής είναι η αδυναμία χρηματοδότησης των επενδυτικών ή άλλων σχεδίων τους, καθώς η σχετική χρηματοοικονομική ροή εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων κινείται σε -περίπου- μηδαμινά επίπεδα.

“Οπότε, τι να κάνουμε; Πως περιμένετε να αναπτυχθούμε και να προχωρήσουμε σε επενδύσεις, να προσλάβουμε στελέχη, να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης, να εξετάσουμε την διείσδυσή μας σε νέες αγορές, γεωγραφικές και προϊοντικές;”.

Εν μέρει, δεν μπορεί κάποιος να τους κακολογήσει. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, καθώς ζούμε στην εποχή της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της παγκοσμιοποίησης και της υπερπήδησης των συνόρων σε ότι αφορά στο επιχειρείν, η αδυναμία εξεύρεσης πόρων οφείλει να καταστήσει ως αρκούντως δημιουργικά τα αρμόδια διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων. Γιατί, όπως έλεγε και μια ψυχή, λεφτά υπάρχουν. Αρκεί, κάποιος να τα αναζητήσει εκεί που υπάρχουν. Ήτοι, σε μια σειρά από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δίνουν έμφαση στην ενίσχυση, την υποστήριξη και την ανόρθωση εταιρειών.

Τέτοια είναι λ.χ. η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ- EBRD), η οποία μόνο κατά τη διάρκεια του 2016 διέθεσε κάτι παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για επενδύσεις.

Μάλιστα, το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως για το επερχόμενο έτος, η ETAA-EBRD σχεδιάζει αύξηση της παρεχόμενης χρηματοδότησής προς την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Σύμφωνα με στελέχη της, η EBRD θα επενδύει στην χώρα μας μέχρι και το τέλος του 2020. Μήπως να επισπεύδατε τις κινήσεις σας, καταρτίζοντας τα αναγκαία business plans προκειμένου να τα καταθέσετε προς έγκριση χρηματοδότησης;

Όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση: “Κι εάν σου… κάτσει;”