Η Ανδριάννα Καραμπούτη, πρώην VP & Global CIO της Dell, νυν Group CIO & CDO της National Grid και μια από τις ισχυρότερες γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας παγκοσμίως, διακρίθηκε πρόσφατα με το Forbes CIO Innovation Award. Στο πλαίσιο αυτό το NetFAX είχε την ευκαιρία να κάνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση εφ’ όλης της ύλης μαζί της.

Πρώην Αντιπρόεδρος & Global CIO στην Dell και για χρόνια μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας παγκοσμίως, η Ανδριάννα Καραμπούτη έχει ασκήσει με απόλυτη επιτυχία ηγετικούς ρόλους σε μια πληθώρα εταιρειών με παγκόσμια εμβέλεια, όπως είναι η πολυεθνική βρετανική εταιρεία National Grid, η Biogen, η Dell, η Ford και η General Motors. Από τον Αύγουστο του 2017 έχει αναλάβει τη θέση της Group CIO και CDO στη National Grid. Αποτελώντας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της ψηφιακής στρατηγικής σε όλη την επιχείρηση, τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, την ψηφιακή ασφάλεια και τη διαχείριση ρίσκου. Επιστέγασμα της πλούσιας καριέρας της αποτελεί η πρόσφατη βράβευσή της με το Forbes CIO Innovation Award.

«Αυτό το βραβείο έχει μεγάλη σημασία για εμένα, καθώς τιμά τη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει η ομάδα μου στους τομείς της ψηφιακής καινοτομίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εταιρεία μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση για έναν ηγέτη από την στιγμή που η δουλειά της ομάδας του επιβραβεύεται» αναφέρει στο NetFAX.

Οι CIOs πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση
«Η καινοτομία είναι κλειδί για τη δημιουργία νέων ή βελτιωμένων επιχειρηματικών μοντέλων, ικανοποιημένων πελατών και βελτιωμένων διαδικασιών σε έναν οργανισμό. Οι ανατρεπτικές τεχνολογίες ενεργοποιούν την καινοτομία. Είναι κρίσιμο για έναν/μια CIO να ενημερώνεται, να προχωρά χέρι-χέρι με αυτές τις τεχνολογίες, να αντιλαμβάνεται πως μπορεί να τις εφαρμόσει και εξίσου σημαντικό, να διασφαλίζει ότι κάθε καινοτόμα ιδέα ή έργο θα αναβαθμίζει και θα ωφελεί την εταιρεία» σημειώνει. Θεωρεί, ωστόσο, ότι η καινοτομία δεν προχωρά από μόνη της. Οι CIOs πρέπει, όπως τονίζει, να είναι συνεχώς σε εγρήγορση και να αναζητούν την καινοτομία, είτε εντός είτε εκτός του πεδίου δραστηριοποίησης του οργανισμού τους. «Να αφιερώνουν χρόνο και να φαντάζονται ένα κόσμο στον οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί η καινοτομία που έχουν στο μυαλό τους, να σκέφτονται έξω από τα καθιερωμένα και να βρίσκουν τρόπους, ώστε όλο αυτό να το κάνουν πραγματικότητα…».

Η μετάβαση στο C-suite επίπεδο, σε οποιαδήποτε κλάδο, δεν είναι εύκολη υπόθεση και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για κάθε φιλόδοξο στέλεχος. Πόσο μάλλον για μια γυναίκα: «Οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες για τις γυναίκες στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς λίγες από εμάς επιδιώκουν σταδιοδρομία σε computer science ή engineering. Επιπλέον οι αντιλήψεις που επικρατούν είναι τέτοιες που πολύ συχνά παραβλέπουν τις ικανότητές μας, προεξοφλώντας ότι δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να εξελίξουμε την καριέρα μας» επισημαίνει η Α. Καραμπούτη. Πιστεύει ότι η μεγαλύτερη υπέρβαση που έπρεπε να κάνει για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και να εξαλείψει αυτές τις αντιλήψεις ήταν να… ξεφύγει από την πεπατημένη, να σταματήσει να στέκεται στο τι σκέφτονται οι άλλοι και να ανησυχεί για το τι θα αντιμετωπίσει μετά. «Δούλεψα σκληρά για να παρακολουθώ τις τεχνολογικές εξελίξεις και να δημιουργώ ευκαιρίες που θα οδηγούν τις εταιρείες μου στην επιτυχία».

Οι γυναίκες μπορούν…
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τονίζει, πρέπει να φεύγεις αν αυτές οι ευκαιρίες δεν είναι διαθέσιμες ή αν δεν αναγνωρίζεται η δουλειά σου. «Αλλά συνεχίζεις να προχωράς». Το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το πώς εμφανιζόμαστε, πώς αντιδρούμε και πώς σκεπτόμαστε «γι’ αυτό σκέψου που θες να φτάσεις, στόχευε ψηλά και προχώρα». Η A. Kαραμπούτη συμβουλεύει τις γυναίκες στελέχη στο χώρο της Πληροφορικής τα εξής: «Ξέρω ότι οι ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι περιορισμένες, αλλά μην το αφήνετε αυτό να σας περιορίσει. Να μαθαίνετε, να ακούτε και να προχωράτε συνεχώς – αντί να υποχωρείτε στις προκλήσεις της αγοράς εργασίας, των politics του εργασιακού περιβάλλοντος, των προκαταλήψεων που πολλές φορές αντιμετωπίζουμε όντας γυναίκες- παραμερίστε τα και προχωρήστε. Εάν κατάφερα εγώ να αντλήσω τη ενέργεια για να φτάσω στο C-Suite, το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι Ελληνίδες/ Ευρωπαίες γυναίκες. Εστιάστε στο τι θέλετε να κάνετε και όχι στο τι δεν μπορείτε να κάνετε ή στο τι σας λένε οι άλλοι ότι δεν μπορεί να γίνει!».

Με ελληνικές ρίζες – οι γονείς της μετακόμισαν στις ΗΠΑ πριν δεκαετίες από ένα μικρό χωριό της Κεφαλονιάς, τα Φαρακλάτα – η Α. Καραμπούτη μεγάλωσε πιστεύοντας ότι μπορεί κανείς να πετύχει τα πάντα και ότι το «μόνο που μπορεί να μας σταματήσει είναι ο ίδιος μας ο εαυτός».