netweek - Η αξιοποίηση των δεδομένων προϋπόθεση για μια βιώσιμη και ανοικτή «έξυπνη» πόλη

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

Δωρεάν εγγραφή

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να εγγραφείτε στην Online έκδοση του NetWeek και να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
*
*
*
*
*
*
* Άνδρας   Γυναίκα
*

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

IT Management

Του Κωστή Μοχιανάκη, Προϊσταμένου Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης

Η αξιοποίηση των δεδομένων προϋπόθεση για μια βιώσιμη και ανοικτή «έξυπνη» πόλη

30 Απριλίου 2019 | 10:36 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: IT Management

Το επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του διαδικτύου των πραγμάτων (ΙοΤ) - διευρύνοντας τη δραστηριοποίησή μας σε τομείς όπως το κυκλοφοριακό, οι μετρήσεις για το περιβάλλον (όπως είναι η ροή του CO2 στην πόλη), η ενεργειακή κατανάλωση, τα «έξυπνα» φωτιστικά, τα κοινόχρηστα ποδήλατα κ.λπ.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει μια νέα προγραμματική σύμβαση με το ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας - Ινστιτούτο Πληροφορικής) σχετικά με το ΙοΤ, η οποία θα επεκτείνει την πλατφόρμα ΙοΤ που διαθέτει ήδη ο Δήμος Ηρακλείου.Στόχος είναι η συλλογή, οργάνωση και αξιοποίηση των δεδομένων που δημιουργούνται στο αστικό περιβάλλον της πόλης.Η διαχείριση των αστικών δεδομένων θεωρείται σήμερα η δεύτερη σημαντικότερη κατηγορία δεδομένων, μετά τα προσωπικά. Γι’ αυτό το ποιος κατέχει αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικό.

Πολιτική του Δήμου Ηρακλείου είναι να τοποθετούνται αισθητήρες ανοικτού κώδικα, με κοινά πρότυπα, συνδεδεμένα στο data center που διαχειρίζεται η ίδια η πόλη. Δηλαδή η πόλη θέλει να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της και να προστατέψει τα δεδομένα της, ενώ ταυτόχρονα θα παραχωρεί τα δεδομένα που της ανήκουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, υιοθετώντας πολική ανοικτών δεδομένων.

Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων είναι κάτι που θα μας απασχολήσει εντατικά το επόμενο διάστημα. Σήμερα, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα στο πώς συλλέγονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα μιας πόλης. Γιατί κανείς σχεδόν δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να σου παρέχει αυτά τα δεδομένα, καθώς τα θεωρεί ιδιοκτησία του. Υπάρχει δυσκολία να συλλεχθούν τα δεδομένα, ειδικά όταν προέρχονται από διαφορετικές πηγές.  Δεν είναι τόσο απλό.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτά είναι τόσο πολύ διασκορπισμένα που είναι πολύ δύσκολο να τα συλλέξει κανείς. Θα πρέπει, λοιπόν, να στηθούν σε πρώτη φάση μηχανισμοί που θα συλλέγουν τα δεδομένα είτε ως στατικά στατιστικά δεδομένα της πόλης είτε ως δυναμικά δεδομένα μέσω μηχανισμών διαδικτύου των πραγμάτων.

Χρειάζεται, ως εκ τούτου, να ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια, ώστε να στηθούν οι μηχανισμοί συλλογής , αποθήκευσης και διαχείρισης τοπικών δεδομένων, τα οποία θα παίξουν ισχυρό ρόλο στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων για τα σημαντικά θέματα των τοπικών κοινωνιών.

Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει στο Ηράκλειο με την ψηφιακή πλατφόρμα Heraclion Smart City (https://smartcity.heraklion.gr/el/home/), την πρώτη προσπάθεια ΙοΤ Δήμου στην Ελλάδα που αναπτύχθηκε από τοπικό επιστημονικό προσωπικό και αξιοποιεί τις ισχυρές υπολογιστικές υποδομές του Δήμου. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια!

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778