netweek - Περί επιχειρηματικής ηθικής και άλλων δαιμονίων

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

IT Industry

Περί επιχειρηματικής ηθικής και άλλων δαιμονίων

16 Μαρτίου 2012 | 12:19 Γράφει η Δήμητρα  Καρατώλου Topics: Coaching

Δήμητρα Καρατώλου

Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο, με τα υπέρ και τα κατά του, παραμένει διαχρονική αξία. Σίγουρα η κρίση καλεί για νέες ιδέες και καινοτόμες δράσεις, αλλά καλεί και για μια νέα ηθική τάξη πραγμάτων. Αλλωστε η νοοτροπία του βολέματος και της πλαγίας οδού συνετέλεσαν σε σημαντικό βαθμό στην τωρινή μας δυσχερή κατάσταση.

Στα περισσότερα σπίτια πλέον υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος που αναζητά εργασία. Και σε αυτή την ανάγκη χτίζουν κάποιοι επιτήδειοι. Περιστατικό που μου διηγήθηκε πρόσφατα πελάτης, το μεταφέρω, για να θυμόμαστε να κρατάμε τη κοινή λογική μας σε εγρήγορση, ακόμα και όταν είμαστε σε στρες.

Από την εν λόγω πελάτισσα, η οποία είναι σε αναζήτηση εργασίας, ζητήθηκαν 300 ευρώ για σύνταξη ενός βιογραφικού σε μία γλώσσα. Μπορεί στο εξωτερικό αυτό να είναι μια φυσιολογική χρέωση, αλλά εδώ μιλάμε για μια άλλη αγορά. Πέραν του ποσού το τελικό αποτέλεσμα ήταν μετριότατο, χωρίς να έχει δοθεί καμία προσοχή στις δεξιότητες και στους μελλοντικούς στόχους της. Παρέλαβε ένα ουδέτερο βιογραφικό με ελάχιστες πιθανότητες να τραβήξει την προσοχή ενός εργοδότη.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του cross-selling, της προτάθηκε να δώσει άλλα 300 ευρώ ώστε να προωθηθεί το βιογραφικό της σε Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού. Σε αυτό το σημείο τη ρώτησα αν εννοούσαν να προωθηθεί στοχευμένα σε ανθρώπους, με τους οποίους υπήρχε προσωπική γνωριμία. Αυτό είχε υποθέσει κι εκείνη, αλλά τελικά της είπαν ότι το βιογραφικό προωθήθηκε σε 40 γενικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις HR. Κάτι που με 2 ώρες αναζήτησης στο Internet θα μπορούσε και η ίδια να είχε κάνει. Last but not least, στο συμβόλαιο το οποίο υπέγραψε - ναι, γίνεται και χειρότερο- αναγράφει ότι αν βρει δουλειά σε κάποια από τις 40 αυτές εταιρείες θα δώσει άλλα 300 ευρώ! Δηλαδή θα πληρώσει και για την όποια τύχη μπορεί να έχει μέσα στο σωρό των βιογραφικών.

Δεν αναιρώ την ατομική ευθύνη του καθενός μας. Κατανοώ όμως και την έλλειψη νηφαλιότητας, όταν τα έξοδα τρέχουν και ο φόβος για το αύριο αυξάνεται. Ας μποϋκοτάρουμε επιτέλους τις κακές πρακτικές της αγοράς, έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε!

netweek (T. 289)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778