netweek - Εκρηκτική αύξηση της ΙΤ δαπάνης στην ΕΜΕΑ το 2018!

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

IT Industry

Εκρηκτική αύξηση της ΙΤ δαπάνης στην ΕΜΕΑ το 2018!

4 Ιανουαρίου 2018 | 09:34 Γράφει η Ίρις  Ιωάννου Topics: Investments,Strategy,Trends

Στο ύψος του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, μέγεθος ενισχυμένο κατά 4,9% εν συγκρίσει με το 2017, προβλέπεται να κινηθεί η επένδυση σε IT που θα λάβει χώρα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA), σύμφωνα με την Gartner καταδεικνύοντας την έντονη δυναμική των χωρών-αγορών που την απαρτίζουν, αλλά και το εν γένει θετικό οικονομικό κλίμα.

Μάλιστα, το εντυπωσιακό στοιχείο που αφορά στο τρέχον έτος είναι πως το σύνολο των κατηγοριών που αποτελούν την “παραδοσιακή” IT δαπάνη στην EMEA υπο-απέδωσαν και υπολείπονται των μέσων όρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται η Gartner, οι επιμέρους διαφορές στις ισοτιμίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην “αδύναμη” εικόνα που εμφανίστηκε φέτος, ενώ θα επηρεάσει ως ένα σημείο και στα μεγέθη του 2018. Την ίδια στιγμή, η πολιτική και οικονομική αναταραχή και τα… παρεπόμενα του Brexit σε συνδυασμό με την “αδύναμη” (σε επίπεδο ισοτιμίας) στερλίνα επέδρασαν αρνητικά στην συνολικότερη απόδοση στην ΕΜΕΑ. Πόσο, μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την μεγαλύτερη ΙΤ αγορά στην ΕΜΕΑ και μια πτώση της αντίστοιχης δαπάνης κατά 3,1% το 2017 είναι φυσικό να επηρεάσει καταλυτικά τα συνολικότερα μεγέθη. Κι αυτό, ερχόμενο σε πλήρη αντίθεση με την σταθερή ανοδική τάση που εμφάνισαν τα μεγέθη των υπόλοιπων σημαντικών ΙΤ αγορών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Το… χαρτί της συναλλαγματικής ισοτιμίας
Μια ακόμη σημαντική πτυχή αναφορικά με την επίδραση των νομισματικών ισοτιμιών είναι και η ταχεία ανατίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Κι αυτό, καθώς παρέχει ένα κίνητρο για τις χώρες της Ευρωζώνης να καθυστερήσει χρονικά την υλοποίηση IT δαπανών κατά τη διάρκεια του 2018, όπου φυσικά αυτό θεωρείται δυνατόν και δεν επηρεάζει την ομαλή ροή και λειτουργία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί περαιτέρω τις ακόμη χαμηλότερες τιμές σε δολάρια ΗΠΑ. Βέβαια, αλλοίμονο εάν οι πάσης φύσεως εξελίξεις σε μια καθετοποιημένη αγορά ξεκινούσαν και σταματούσαν αποκλειστικά στις αυξομειούμενες… διαδρομές των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Υπό αυτό το πρίσμα, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη σε διεθνές επίπεδο αναμένεται να κινηθεί σε αρκούντως ισχυρά πλαίσια και κατά τη διάρκεια του 2018. Στην πρώτη… γραμμή της έντονης ζήτησης στην γεωγραφική περιοχή της ΕΜΕΑ βρίσκονται το λογισμικό και οι εφαρμογές που σχετίζονται με την καθημερινή επιχειρηματική λειτουργία, καθώς επίσης και οι IT υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη της Gartner, επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και τομέας δραστηριοποίησης προβαίνουν σε μια έντονη όσο και ευρεία μείωση της δαπάνης σε ιδιόκτητο IT hardware, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την αντίστοιχη δαπάνη σε λύσεις IT as-a-service (ITaaS).

Το επιχειρηματικό λογισμικό αντιστέκεται!
Όπως υπογραμμίζεται, στην εν γένει γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής η enterprise IT δαπάνη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους κινήθηκε σε πιο χαμηλά επίπεδα εν συγκρίσει με την συνολική πρόβλεψη περί της IT δαπάνης, εμφανίζοντας μείωση της τάξεως του 1,4%. Μάλιστα, η μοναδική προϊοντική κατηγορία που προβλέπεται τελικά να εμφανίσει ενισχυμένα μεγέθη σε επίπεδο enterprise δαπάνης το 2017 είναι ο τομέας του επιχειρηματικού λογισμικού, καθώς οι πωλήσεις του θα κινηθούν ανοδικά κατά 3,2% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Στελέχη της Gartner υπογραμμίζουν πως κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς καταγράφεται μια παύση στην enterprise ΙΤ δαπάνη στην περιοχή της ΕΜΕΑ, εξαιτίας της μεταπήδησης εκ μέρους των ίδιων των επιχειρήσεων στις προσφορές και εν γένει as-a-service παροχές, οι οποίες με τη σειρά τους κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το χρονικό -και όχι μόνο- momentum. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι εκτιμούν πως η προαναφερθείσα αγορά θα σημειώσει σημαντική ανάκαμψη το 2018. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση της enterprise δαπάνης στην EMEA κατά 2,8%. Την ίδια, ανοδική, πορεία αναμένεται να ακολουθήσουν και το σύνολο των υπολοίπων κατηγοριών της enterprise IT δαπάνης, επιστρέφοντας σε έδαφος ανάπτυξης το 2018, ενώ εξ’ αυτών οι IT υπηρεσίες και το λογισμικό θα ενισχυθούν κατά 4% και 7,6% αντίστοιχα. Στα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης πρόκειται να βρεθεί η επιχειρηματική δαπάνη τόσο σε συσκευές, όσο και σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, καθώς θα ενισχυθούν κατά 2% ή ακόμη και πιο χαμηλά, αδυνατώντας να καλύψουν τις πρότερες απώλειες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 2017.


Πρόβλεψη ΙΤ δαπάνης στην EMEA*
Είδος ΙΤ προϊόντων
και υπηρεσιών
Δαπάνη 2017 Ανάπτυξη 2017 (%) Δαπάνη 2018 Ανάπτυξη 2018 (%)
Συστήματα Data Center 44.497 1,1 45.890 3,1
Enterprise εφαρμογές λογισμικού 96.091 7,6 106.212 10,5
ΙΤ συσκευές 167.579 2,6 174.246 4
IT υπηρεσίες 269.059 2,5 286.162 6,4
Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες 396.419 -0,6 409.158 3,2
Overall IT 973.645 1,6 1.021.668 4,9
* σε εκατ. δολάρια

Πηγή: Gartner


Cloud μοντέλα και OPEX
Ένα εξίσου σημαντικό εύρημα της μελέτης της Gartner έχει να κάνει με την ταχεία υιοθέτηση cloud μοντέλων που τους διασφαλίζουν ευφυϊα στην λειτουργία και αυξημένη ευελιξία εκ μέρους των επιχειρήσεων-πελατών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Αποτέλεσμα; Να στρέφουν την ΙΤ δαπάνη τους προς μοντέλα που στηρίζονται σε υπηρεσίες λειτουργικών δαπανών (opex).

Μάλιστα, οι αναλυτές της Gartner θεωρούν πως η καταγεγραμμένη κίνηση των επιχειρήσεων προς την υιοθέτηση και αξιοποίηση cloud υπηρεσιών και του opex θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της ανάπτυξης της συνολικότερης IT δαπάνης στην EMEA από το 2018 και έπειτα. Αναμένουν δε πως η δαπάνη θα “απλωθεί” με περισσότερο ισότιμο και ισοβαρή τρόπο, αλλά και με σαφώς μικρότερη έκθεση σε επίπεδο επενδύσεων κεφαλαίου στο hardware. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις προβλέψεις που σχετίζονται τόσο με την επιχειρηματική όσο και με την συνολικότερη IT δαπάνη, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε αυτό στην ΕΜΕΑ, η Gartner θεωρεί πως από η IT δαπάνη από το 2019 μέχρι και το 2021 θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 3% σε ετήσια βάση!

netweek (T. 409)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778