netweek - Steve Jobs: ήμουν κι εγώ εκεί...

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

IT Industry

Steve Jobs: ήμουν κι εγώ εκεί...

14 Οκτωβρίου 2011 | 14:24 Γράφει η Ισαβέλλα  Ζαμπετάκη Topics: digi- living

Ισαβέλλα Ζαμπετάκη

Οι συμπτώσεις του κόσμου της Πληροφορικής τα έφεραν έτσι που έτυχε να είμαι στην Αμερική τη στιγμή που η Apple ανακοίνωσε το θάνατο του Steve Jobs. Λίγα λεπτά πριν, στην αίθουσα τύπου του OpenWorld της Oracle στο Σαν Φρανσίσκο, τα πληκτρολόγια των δημοσιογράφων είχαν πιάσει φωτιά.

Ο Larry Ellison, σε τεράστια κέφια, έκανε τις μεγάλες ανακοινώσεις του συνεδρίου και έκρουε τα τύμπανα του Public Cloud της Oracle. Τη δόξα όμως μιας εταιρείας Πληροφορικής, αν δεν τη φάει ο χρόνος και ο ανταγωνισμός, θα τη φάνε οι συμπτώσεις. To keynote του Ellison εμβολίστηκε από την ανακοίνωση της «αποχώρησης» του Steve Jobs. Τα πληκτρολόγια σιώπησαν. Η συνέντευξη τύπου της Oracle ακυρώθηκε. Κάποιοι δάκρυσαν.

Τα τηλεοπτικά κανάλια για το υπόλοιπο της μέρας εξέπεμπαν Jobs. Τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών δεν απέκλιναν. Η αλήθεια είναι (συγνώμη Larry J) ότι δύσκολα θα μπορούσαμε να ταυτίσουμε την έννοια της αμερικάνικης πρωτοπορίας (ή τσακαλιού, αν προτιμάτε) με κάποια άλλη φυσιογνωμία. Ο Jobs δημιούργησε, κατ’ επανάληψη, τα αντικείμενα του τεχνολογικού μας πόθου. Ανακάλυψε αλυσιδωτούς «Νέους Κόσμους» αλληλεπίδρασής μας με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Μας πούλησε -ακριβά- πράγματα που ούτε καν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν. Το περιοδικό Fast Company αναφέρει ότι στο όνομα του Jobs είναι κατοχυρωμένες περισσότερες από 300 πατέντες. Το i-phone το είχε οραματιστεί κιόλας από τη δεκαετία το ’90. Το περιοδικό TIME δίνει το στίγμα του Jobs ως του ανθρώπου που μπορεί να μην ανακάλυψε πράγματα, αλλά αναγνώρισε τη δύναμή τους πριν από οποιονδήποτε άλλον. Και ότι ήξερε πώς να πείσει τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που εκείνος ήθελε, να του δίνουν περισσότερα απ’ όσα πίστευαν ότι μπορούν, ακόμα και όταν πραγματικά δεν το ήθελαν.

Για όσους, πάλι, το αμερικάνικο όνειρο παραμένει άπιαστο, η προοπτική επί του θέματος διαφέρει. Οπως μουρμουρούσε ένας από τους πολυάριθμους άστεγους που περιφέρουν το βιος τους στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο: «Δεν θα τα πάρεις μαζί σου Στηβ! Ακόμα κι εσύ δεν μπόρεσες να τα πάρεις μαζί σου.» Ο φτωχός άστεγος, βέβαια, προφανώς δεν θα είχε ακούσει την περίφημη ομιλία του Jobs στο Πανεπιστήμιο του Stanford, όπου η απάντηση στο σχόλιό του είχε ήδη δοθεί: «Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Μην τον σπαταλάς ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου».

Η βιογραφία του Steve Jobs θα κυκλοφορήσει στις 24 Οκτωβρίου. Κι οι ουρές των πιστών στα βιβλιοπωλεία φαντάζομαι ότι θα συναγωνίζονται εκείνες του λανσαρίσματος νέων προϊόντων της Apple.

netweek (T. 278)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778