Διχασμένος νιώθει ο γάλλος επιχειρηματίας Jean-Marc Robin απέναντι στο γεγονός ότι το λογισμικό που παράγει η εταιρεία του, με στόχο να διευκολύνει την πώληση προϊόντων μακιγιάζ, «φοριέται» και από κυβερνητικούς φορείς.

Ο ίδιος δηλώνει ότι δραστηριοποιήθηκε στην αγορά ομορφιάς λόγω της αγάπης του για τις γυναίκες, αλλά δεν μένει ασυγκίνητος από τη χρησιμότητα της τεχνολογίας facial recognition που ανέπτυξε για τον τομέα της εθνικής ασφάλειας.

Η εταιρεία του, με την επωνυμία Vesalis, ιδρύθηκε στο Clermont-Ferrand της Γαλλίας το 2005 και διατηρεί οκτώ πατέντες στον τομέα της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Αρχικός στόχος της Vesalis ήταν τα καταστήματα καλλυντικών, όπου οι καταναλωτές θα είχαν τη δυνατότητα να «δοκιμάσουν» εικονικά τα προϊόντα μακιγιάζ επάνω σε φωτογραφίες τους.

Σταδιακά όμως, αναπτύχθηκε η ιδέα για μια εφαρμογή που θα αντλεί στοιχεία από τις κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να ταυτοποιεί τους εισερχόμενους στο κατάστημα με φωτογραφίες τους που ενδεχομένως υπάρχουν ήδη στη σχετική βάση δεδομένων. Η εφαρμογή στέλνει λοιπόν μια ειδοποίηση στο iPad του πωλητή και εκείνος ανασύρει τη φωτογραφία του πελάτη, το ιστορικό των αγορών του και άλλες πληροφορίες που του επιτρέπουν να τον εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτή η γρήγορη διασταύρωση μιας εικόνας από αρχείο βίντεο χαμηλής ποιότητας με μια λίστα «επικίνδυνων προσώπων» είναι που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αρχών ασφαλείας της Γαλλίας, αλλά και άλλων χωρών. Η γαλλική κυβέρνηση επένδυσε 2 εκατ. ευρώ στη Vesalis το 2009 και μια σημαντική δοκιμή της τεχνολογίας της που έγινε τον περασμένο Οκτώβρη δείχνει ότι τα χρήματα δεν πηγαίνουν χαμένα.

Η λύση της Vesalis δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια αγώνα στο Parc des Princes, το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου της Γαλλίας. Το σύστημα σκάναρε 20.000 πρόσωπα ανά 20 λεπτά και συνέκρινε τα χαρακτηριστικά τους με εκείνα 500 γνωστών ταραχοποιών. Το ποσοστό ακρίβειας της λύσης έφτασε το 98% έναντι του 61% των αντίστοιχων λύσεων του ανταγωνισμού.

Μελλοντικές χρήσεις της τεχνολογίας περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τον έλεγχο διαβατηρίων, την πρόσβαση σε ΑΤΜ και άλλες εφαρμογές ασφαλείας.