Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το περιοδικό netweek διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το Cloud Computing Conference, αναδεικνύοντας βέλτιστες πρακτικές και στρατηγικές εκμετάλλευσης του cloud.

Το Cloud Computing Conference είχε σχεδιαστεί για να ενημερώσει την κοινότητα των Διευθυντικών στελεχών Πληροφορικής και business σε στρατηγικό επίπεδο για τις πολιτικές χάραξης της επόμενης μέρας, το όραμα και πώς αυτό βρίσκει εφαρμογή τόσο σε επίπεδο επιχείρησης όσο και γενικότερα χώρας. Με διεθνείς ομιλητές και σημαντικούς εκπροσώπους από την ελληνική αγορά του cloud, έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ για το cloud, να αντιληφθούν γιατί το cloud είναι απαραίτητο σήμερα, να αξιολογήσουν τα πιθανά τοπία από τη μετάβαση στο cloud και να δουν τι πρέπει να αναζητήσουν σε έναν cloud provider για να εξασφαλίσουν την προστασία των δεδομένων τους στο «σύννεφο».

Το ευρωπαϊκό τοπίο στο «σύννεφο»
Η Κομισιόν έχει αναπτύξει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για το cloud, στοχεύοντας να το μετατρέψει σε μοχλό ανάπτυξης, δημιουργίας αξίας και νέων θέσεων εργασίας. Το cloud μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ (στα 940 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2015-2020), να ωθήσει την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα των εργαζομένων, να μειώσει έως και 90% το κόστος για τις δημόσιες επιχειρήσεις και να δημιουργήσει έως και 400.000 νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 3,8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίες σχετικές με το cloud, όπως επισήμανε στην ομιλία του ο Ken Ducatel, Head of Unit, Software and Services, Cloud Computing στο DG Connect της Κομισιόν. Γι’ αυτό το σκοπό η ΕΕ έχει αναπτύξει μια στρατηγική που στηρίζεται στους εξής άξονες: την αντιμετώπιση της «ζούγκλας» των τεχνικών στάνταρ, την ανάπτυξη ενός ασφαλούς μοντέλου cloud και τη δημιουργία ευρωπαϊκών συνεργιών (μέσω του European Cloud Partnership) για την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη μέσα από τον Δημόσιο τομέα.

Μοχλός επιχειρηματικής ανάπτυξης
Οι CEOs αναγνωρίζουν τον καταλυτικό ρόλο της τεχνολογίας για τις επιχειρήσεις τους, με το cloud να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Ωστόσο, το μυστικό για μια επιτυχημένη μετάβαση στο cloud βρίσκεται στη στρατηγική που θα επιλεγεί. Αυτό καταδεικνύεται και στις πρόσφατες διεθνείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες ανά τον κόσμο που στράφηκαν πρώτες στη χρήση του cloud computing ως εργαλείου ανάπτυξής τους, πέτυχαν σημαντικά αποτελέσματα: σχεδόν διπλασίασαν τους ρυθμούς ανάπτυξης του τζίρου τους και πέτυχαν πολλαπλά οφέλη. Η σωστή στρατηγική αξιοποίησης του cloud έχει να κάνει και με το μοντέλο cloud που θα επιλεγεί. Αν και έπιασαν το θέμα υπό διαφορετική σκοπιά, τόσο ο Φώτης Κοσμάτος της ΙΒΜ, όσο και ο Matt Foley της HP, σύγκλιναν στην άποψη ότι η επιλογή μιας υβριδικής λύσης, ο σωστός συνδυασμός του κλασικού ΙΤ με το νέο, πάντα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της εταιρείας, είναι η καλύτερη στρατηγική για την επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση, το cloud αποδεικνύει σήμερα τον εαυτό του ως ένας πρακτικός υποκινητής της αποτελεσματικής αλλαγής του τρόπου εργασίας, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και κυβερνήσεων, κατά τον Dr. Sykes, ο οποίος ανέδειξε τον τρόπο που το cloud μπορεί να αποτελέσει καταλύτη θετικών αλλαγών σε εποχές λιτότητας.

Η βιομηχανική εποχή του cloud
H Πληροφορική μπαίνει στη «βιομηχανική εποχή», όπως εισήλθε και η αυτοκινητοβιομηχανία πριν από 80 χρόνια, κατά τον Louis Nauges, τον Ευρωπαίο «ευαγγελιστή» του cloud. Σήμερα βιώνουμε μια πληροφοριακή επανάσταση που επηρεάζει τα πάντα: τις υποδομές, τις εφαρμογές, τις υπηρεσίες και όλες ουσιαστικά τις πτυχές της βιομηχανίας του ΙΤ. Πρόκειται για μια επανάσταση που θα επιδράσει θετικά σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, μεταφέροντας μας στην SaaS εποχή, η οποία θα χαρακτηρίζεται από τη σύγκλιση της καταναλωτικής αγοράς με τις επιχείρησης, με την ευχρηστία, το μικρό κόστος, τα δίκτυα υψηλής ταχύτητας και την πρόσβαση σε υπηρεσίες του ΙΤ οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Στην εποχή του SaaS η υπολογιστική ισχύς και οι υπηρεσίες του ΙΤ θα παρέχονται ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, σε ένα μοντέλο ανάλογα με την παροχή ηλεκτρισμού.

Με οφέλη την άμεση και μεγάλη μείωση του κόστους, το μικρότερο χρόνο ανάπτυξης εφαρμογών, την πρόσβαση στους εταιρικούς πόρους από παντού και από οποιαδήποτε συσκευή, τις αμεσότερες υπηρεσίες για όλους τους χρήστες, το mobility και την απελευθέρωση του ΙΤ, ώστε να μπορέσει αυτό να εστιάσει σε πιο κρίσιμες για την εταιρεία δραστηριότητες. Η ασφάλεια του cloud και η ανησυχία για την προστασία των δεδομένων αποσχολεί όλο και περισσότερο τους CIOs. Αυτός ο προβληματισμός δημιούργησε την ανάγκη δημιουργίας πιστοποιήσεων στο cloud, μια ανάγκη που έρχεται να καλύψει το Cloud Security Alliance, μέσω του CSA Open Certification Framework (OCF), το οποίο αποτελεί μια στρατηγική πρωτοβουλία που επιτρέπει την παγκόσμια πιστοποίηση των cloud providers. Στόχος του προγράμματος είναι να εναρμονίσει τις υπάρχουσες πιστοποιήσεις τρίτων παρόχων με τα audit standards, έτσι ώστε να αποφευχθούν διπλές εργασίες και κόστη.

Προβληματισμοί για το cloud
Στο πάνελ συζήτησης που έκλεισε το τελευταίο μέρος του συνεδρίου συζητήθηκαν οι τρόποι που οι ελληνικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται το cloud, όπως και το πώς μπορούν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα. To cloud αποτελεί μια ιστορία συγκέντρωση υπολογιστικής ισχύος σε λίγες μεγάλες εταιρείες και στη συνέχεια εξάπλωσης αυτής της ισχύος σε όλους. Τι θέση, λοιπόν, έχουν οι μεσαίες εταιρείες σε αυτόν τον κόσμο; Η συγκέντρωση υπάρχει γιατί επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος σκέψης των μεσαίων εταιρειών Πληροφορικής, οι οποίες χρειάζεται να αναθεωρήσουν πάλι το μοντέλο ανάπτυξής τους και να επικεντρωθούν στις υπηρεσίες.

Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει και η σχέση τους με τον πελάτη. Άλλωστε στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι μεσαίες επιχειρήσεις που θα τους πρόσφεραν υπηρεσίες cloud θα ήταν πολύ χρήσιμες, καθώς μπορούν να διαγνώσουν καλύτερα τις ανάγκες τους, σε σχέση με ένα μεγάλο cloud provider που δεν θα μπορούσε να το κάνει. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το θέμα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη κτίζεται με το χρόνο, αλλά και κερδίζεται με την απόκτηση πιστοποιήσεων (όπως είναι το ISO 27001).

Ωστόσο, οι πιστοποιήσεις από μόνες του δεν αρκούν, δεν λένε κάτι από μόνες τους. Ένας πάροχος cloud θα πρέπει να έχει δημόσια εκτεθειμένο το πλάνο με το οποίο διαχειρίζεται τα δεδομένα των πελατών του και τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθεί και συμμορφώνεται με το πιστοποιητικό το οποίο έχει λάβει γι’ αυτό το σκοπό. Το τι κάνει ένας πάροχος τα δεδομένα των πελατών του πρέπει να το αναγράφει στα συμβόλαια που συνάπτει με αυτούς. Με αυτό τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καχυποψίας. Αναμφίβολα η ασφάλεια έχει πολλές παραμέτρους και σίγουρα ποτέ κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι η ασφάλεια στο cloud έχει πλέον επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ένα ακόμα θέμα που θίχτηκε είναι η ανάγκη δημιουργίας φορέων που θα πιστοποιούν συγκεκριμένα επίπεδα ασφάλειας, τόσο σε data privacy όσο και σε security access.


Απολογισμός
Το 4ο συνέδριο για το cloud απέσπασε τα θετικά σχόλια των παρευρισκόμενων, τόσο για την επιλογή των ομιλητών, όσο και για την άρτια διεξαγωγή του συνεδρίου. Υπήρχε μια ειλικρινής κατάθεση απόψεων για όλα τα ζητήματα που αφορούν το cloud, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια. Οι σύνεδροι εκτίμησαν, επίσης, το γεγονός ότι το περιεχόμενο του συνεδρίου ήταν πλήρως ενημερωμένο, ενώ μέσω της θεματολογίας του καλύφθηκε σφαιρικά όλη η αγορά του cloud, μέσα από μια πολύπλευρη οπτική και αντίθετες απόψεις.

Ken Ducatel, Head of Unit, Software and Services, Cloud Computing at DG Connect, European Commission
To cloud μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς δημιουργεί νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Φώτης Κοσμάτος, IBM Cloud Services Leader
Παρέχουμε ένα σύνολο λύσεων, προιόντων και υπηρεσίων που μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να χρησιμοποιήσουν το cloud ως εργαλείο ανάπτυξης.

Αντώνης Κασσάνο, ITS Department Manager, Enterprise Solutions Business Unit, Uni Systems
Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί (vendors, integrators και πελάτες) για να ωριμάσει και να διαδοθεί περισσότερο το cloud στην ελληνική αγορά.

Matt Foley, HP EMEA Cloud Presales Director
Θέλουμε να βοηθήσουμε όλη την αγορά, ώστε να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την αλλαγή στον τρόπο που παρέχει το IT τις υπηρεσίες του.

Νίκος Παπαδόγλου, Corporate Product Marketing Manager, hellas online.
Δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το οικονομικό όφελος που φέρνει το cloud, γιατί έως τώρα αυτό δεν το μετρούσαν οι περισσότεροι.

Louis Nauges
Η Πληροφορική μπαίνει στη «βιομηχανική εποχή» του SaaS, όπου η «νεφοφοβία» δίνει τη θέση της στη «νεφοφιλία».

Arturo Danesi, CEO, MedNautilus
Παρέχουμε υπηρεσίες cloud για όλες τις επιχειρήσεις και αναζητούμε συνεργάτες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην περαιτέρω εξάπλωση του cloud στην ελληνική αγορά.

Attila Szarka, Business Development Manager, Schneider Electric
Η μεγαλύτερη πρόκληση στην εποχή του cloud έχει να κάνει με τη διαχείριση της ισχύος, του χώρου και της ψύξης των data center.

Daniele Catteddu, Managing Director EMEA, Cloud Security Alliance
To CSA STAR, ένα δημόσια προσβάσιμο μητρώο παρόχων, αποτελεί το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της διαφάνειας και της ασφάλειας στο cloud.

Ειρήνη Σελιά, Odyssey Consultants, Product Manager, ClearSkies
Η λύση SIEM που έχουμε αναπτύξει απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και κοστίζει ελάχιστα.

Dr. Richard Sykes, Πρόεδρος, UK Cloud Industry Forum και Director, EuroCloud UK
Το cloud μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης σε περιόδους λιτότητας, προσφέροντας χαμηλού κόστους on- demand υπολογιστική ισχύ, δικτύωση και storage.

Μυλαίδη Στούμπου, Solutions Sales Manager, Microsoft Hellas
Δίνουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το cloud με τους δικούς του όρους και προσφέρουμε λύσεις για κάθε ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Νεκτάριος Κοζύρης, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Αν. Πρόεδρος, ΕΔΕΤ
Λειτουργούμε 10.000VMs καθημερινά και φτιάχνουμε μόνοι μας το λογισμικό (synnefo), το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από διάφορα data centers του εξωτερικού.

Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Cloud solutions specialist and strategist – Techgate, London & Co-founder and commercial/strategy officer – Stackmasters, Athens.
Το cloud είναι μια σύνθετη έννοια, βρίσκεται ακόμα σε μια φάση ανάπτυξης του και έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια.

Μιχάλης Σαμιωτάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ελέγχου Συστημάτων Πληροφορικής (ISACA Athens Chapter)
Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα κομβικής σημασίας θέματα για το cloud και τη μετάβαση σε αυτό.

Αθανάσιος Ντάφλος, Επικεφαλής του Exportgate, Eurobank
Το 65% των επισκεπτών μας στην cloud πλατφόρμας προώθησης των εξαγωγών (exportgate.gr) προέρχονται από το εξωτερικό, κάτι που καταδεικνύει την επιτυχία της.

Δρ. Χαρίλαος Γ. Κουμαράς, Διευθυντής Πληροφορικής, BCA και Τακτικός Συνεργάτης, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Το ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο έργο T- Nova Initiative έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός μοντέλου, που θα δίνει τη δυνατότητα στους developers να αναπτύσσουν εφαρμογές cloud.