Στο digital economy forum 2016 κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των Ευρωπαϊκών Θεσμών θα παρουσιάσουν την εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς στη νέα ψηφιακή εποχή.

Αν και αναμφίβολα η χώρα μας βρίσκεται ακόμη στην περιδίνηση της ύφεσης είναι σαφές ότι πολλά έχουν αλλάξει και ακόμα περισσότερα πρέπει να αλλάξουν. Το βασικότερο απ’ όλα μοιάζει να είναι το γεγονός ότι στη βάση του απολογισμού των προηγούμενων έξι ετών αναζητούνται νέες, αποτελεσματικότερες στρατηγικές σε όλα τα επίπεδα. Οι στρατηγικές αυτές θα ενεργοποιήσουν τη δυναμική της χώρας, ξεκλειδώνοντας τη δημιουργική Ελλάδα σε όλους τους τομείς, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, από τα ερευνητικά κέντρα, μέχρι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και τη βιομηχανία ή στις ιδέες των νέων ανθρώπων που σήμερα επιλέγουν να φύγουν για το εξωτερικό. Και σε αυτή την αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και οι επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες διαπρέπουν παγκοσμίως, έχουν κομβικό ρόλο αποτελώντας τον καταλύτη για την ανάπτυξη της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό ακριβώς είναι και το θέμα του digital economy forum 2016 “Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή” που διεξάγεται στις 9 Μαρτίου, το σημαντικότερο συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία, στο οποίο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας ανοίγει έναν ευρύ διάλογο, καλώντας τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να καταθέσουν συγκεκριμένους άξονες δράσης για μια ουσιαστική πορεία προς ένα πραγματικό ψηφιακό πλεόνασμα.

Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αναδειχθεί σε πόλο προσέλκυσης επενδύσεων, γεγονός που συνεπάγεται τη δημιουργία χιλιάδων υψηλά εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, που θα αντιστρέψουν το φαινόμενο “φυγής μυαλών”, προάγοντας τις παραγωγικές δυνάμεις της και αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Σήμερα, οι επιχειρήσεις του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας περιλαμβάνονται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας παράλληλα και το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, υλοποιούν έργα και προσφέρουν προϊόντα, εφαρμογές και υπηρεσίες σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στον καταναλωτή, αλλά και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία της IDC, ο κλάδος ΤΠΕ στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 4.700 επιχειρήσεις και απασχολεί 230.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον EITO (European IT Observatory), η αξία της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) το 2015 έφτασε τα €5,7 δις και ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα €13,9 δις.

Θέση του ΣΕΠΕ είναι ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί παρά να είναι ψηφιακή. Σε αυτό το πλαίσιο στις 9 Μαρτίου ο ΣΕΠΕ καταθέτει τη δική του εισήγηση για το πώς η ελληνική οικονομία, με όχημα την ψηφιακή τεχνολογία, θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, αντιμετωπίζοντας τη διαφθορά και φοροδιαφυγή, και -ταυτόχρονα- εξασφαλίζοντας ένα ψηφιακό διαβατήριο για τις επιχειρήσεις και ένα ψηφιακό στήριγμα για την ελληνική κοινωνία.

Με την παρουσία του Πρωθυπουργού, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εκπροσώπων από παραγωγικούς κλάδους της χώρας αλλά και κορυφαίων ομιλητών πανευρωπαϊκού επιπέδου είναι σαφές πως το digital economy forum 2016 θα αποτυπώσει και αναλύσει τις παραμέτρους εκείνες που απαιτούνται για να επέλθει η ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα, μέσα από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο αξιοποιεί τη δημιουργικότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Με άλλα λόγια, βάζοντας μπροστά τον ψηφιακό επιταχυντή για την επανεκκίνηση της οικονομίας.