Έντονο προβληματισμό για το παρόν και ζωηρή επιφύλαξη για το μέλλον εκφράζουν κορυφαία στελέχη της ελληνικής ΙΤ αγοράς αναφορικά με την πορεία των εταιρειών του κλάδου. Υφεσιακοί ρυθμοί, προβλήματα ρευστότητας και αδυναμία εύρεσης χρηματοδότησης, στάση αναμονής για την επένδυση σε νέα έργα του ιδιωτικού και του “ξεπαγώματος” του δημόσιου τομέα, αλλά και αμυδρές ελπίδες για την σταθεροποίηση της κατάστασης και μια “δειλή” ανάκαμψη προς τα τέλη του 2016 και το α’ τρίμηνο του 2017 χαρακτήρισαν την επιχειρηματική αγορά σε ότι αφορά τον τομέα της πληροφορικής το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Σε υφεσιακούς ρυθμούς κινήθηκε και το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 η εγχώρια αγορά πληροφορικής, καθώς σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Δάφνη, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Cosmos Business Systems: “με βάση στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του European IT Observatory (EITO) η πτώση της αγοράς κατά το χρονικό διάστημα 2015/2014 ήταν -4% και παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε το ΕΣΠΑ, ενώ για το 2015/2016 προβλέπεται πτώση της τάξεως του 2,7%. Όσο για το 2017/2016, η ύφεση εκτιμάται πως θα διευρυνθεί περαιτέρω κατά 1,1%”. Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο εκτιμά πως: “Η ελληνική αγορά πληροφορικής συνεχίζει να υπόκειται τις επιπτώσεις των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που δημιουργεί η βαθιά κρίση που διάγει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Οι πιο πρόσφατες μελέτες της αγοράς καταδεικνύουν ότι η πορεία συρρίκνωσης του κλάδου συνεχίστηκε και κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους με κάποιες αμυδρές ενδείξεις ανάκαμψης ή τουλάχιστον ένταξης σε τροχιά σταθεροποίησης από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και κυρίως τις αρχές του 2017”.

Έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία χρηματοδότησης τα «αγκάθια»
Εικόνα, που εξηγείται και από το πλήθος των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, με προεξάρχοντα αυτά της “έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας ανεύρεσης χρηματοδότησης. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός για έργα πληροφορικής έχει “ψαλιδιστεί” σημαντικά και εάν υπάρχει είναι φειδωλός με δεδομένο το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον”, υπογραμμίζει ο κ. Γιώργος Αποστολάκης, General Manager Integrated Enterprise Solutions της Singular Logic. Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Κοτζαμανίδη, Διευθύνων Σύμβουλο της Entersoft, η εικόνα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά πληροφορικής έχει δύο όψεις. “Από την μία βρίσκονται οι εταιρείες που απασχολούνται με έργα του Δημοσίου τομέα και από την άλλη, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Οι πρώτες εμφανίζουν πτώση, ενώ στην έτερη κατηγορία οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν μια στασιμότητα κατά το α’ εξάμηνο του ’16. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένες εταιρείες όπως η Entersoft οι οποίες σημείωσαν ανάπτυξη. Αυτή η εικόνα εκτιμώ πως θα χαρακτηρίσει και το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Όσο για το 2017, είναι μακρινό για την Ελλάδα, ενώ κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η διαδικασία να προβλέψει κάποιος τι θα συμβεί”.

Σε εντελώς αντίθετη τροχιά κινείται ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Managing Director SiEBEN, ο οποίος θεωρεί πως η εικόνα της αγοράς ήταν βελτιωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015. “Μάλιστα, η τάση άρχισε να αναστρέφεται στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους και εντάθηκε στο πρώτο του 2016. Αυτό, εξάλλου, καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα των μηνιαίων ερευνών συγκυρίας που δημοσιεύει ο ΙΟΒΕ, όπου δείχνουν βελτίωση της κατάστασης του κλάδου της πληροφορικής κατά τους τελευταίους μήνες. Από την πλευρά μας, στο αμέσως προηγούμενο εξάμηνο καταφέραμε να ενισχύσουμε τις πωλήσεις μας κατά 26% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2015, ενώ με βάση την πλέον απαισιόδοξη εκτίμησή μας, το 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί για την SiEBEN με αύξηση των πωλήσεων κατά 15%”.

Σε αντίστοιχα θετικό κλίμα ο κ. Θάνος Λούτσος, Διευθυντής Πωλήσεων της Microsoft Hellas επεσήμανε πως: “Η αγορά κατά το α’ εξάμηνο του 2016 κινήθηκε ανοδικά, συνεχίζοντας την θετική της αντίδραση από την αρνητική επίδραση των capital controls το καλοκαίρι του 2015. Προβλέπουμε δε πως για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και τις αρχές του 2017 η εγχώρια αγορά θα παραμείνει -περίπου- στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, με κύριο μοχλό τα έργα που βοηθούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών, την αύξηση της παραγωγικότητάς των εταιριών και εξορθολογισμό του κόστους”.

Σε… ουδέτερο έδαφος δείχνει να κινήθηκε η Cosmos Business Systems και οι θυγατρικές της στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς “Το 2015 καταφέραμε να διατηρήσουμε τα μεγέθη μας σε σχέση με το 2014, στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, κατά το εννεάμηνο του 2016 σημειώσαμε ελαφρά αύξηση της τάξεως του 0,6% σε σχέση με πέρσι, ελπίζοντας ότι θα διατηρήσουμε την δυναμική μέχρι το τέλος του έτους”, παρατηρεί ο κ. Δάφνης.

Ενίσχυση απόδοσης και περιορισμός του κόστους
Η περσινή τραπεζική αργία και τα capital controls σε συνδυασμό με την μείωση της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους απορροφούν ρευστότητα από την αγορά προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους στον ELA παγιώνουν και επιτείνουν το πρόβλημα. Επιπλέον, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με το φάσμα της επιβίωσης, ο προϋπολογισμός τους για έργα πληροφορικής έχει ψαλιδιστεί σημαντικά. Όσες ΙΤ επενδύσεις πραγματοποιούν κινούνται γύρω από το δίπολο: “Μείωση του λειτουργικού κόστους – αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας”. “Οι μεσαίες και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε λογισμικό που θα τους βοηθήσει να μειώσουν το κόστος και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους. Με αυτό το δεδομένο ελπίζουμε σε μια μικρή ανάκαμψη το 2017”, υπογραμμίζει ο κ. Αποστολάκης. Ο κ. Τζαβάρας θεωρεί πως: “Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τις δυνατότητες και τα εργαλεία που τους παρέχουν οι τεχνολογίες της πληροφορικής, ώστε να μπορέσουν να λειτουργούν πιο αποδοτικά και να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις. Έχει αποδειχτεί πως όταν μία οικονομία βρίσκεται σε κρίση, η λύση για τις επιχειρήσεις είναι να βρίσκουν τρόπους να γίνονται πιο παραγωγικές και να εφαρμόζουν καινοτόμες μεθόδους προώθησης των προϊόντων τους”.

Ο κ. Κοτζαμανίδης θεωρεί πως έπειτα από το “ξεκαθάρισμα” που έλαβε χώρα στις τράπεζες “αρχίζει και διαφαίνεται ποιες είναι οι επιχειρήσεις που θα ξεχωρίσουν, οι οποίες θα είναι και αυτές που θα πραγματοποιήσουν τις περισσότερες επενδύσεις στην πληροφορική. Όσο ξεκαθαρίζει η εικόνα και οι επιχειρήσεις-“ζόμπι” απομακρύνονται από την αγορά, όσες απομένουν εκ των πραγμάτων θα προχωρήσουν σε επενδύσεις”. Τον κίνδυνο η Ελλάδα να μείνει ψηφιακά αναλφάβητη επισημαίνει ο κ. Πουλίδας. “Είναι προφανές ότι όσο η χώρα μας αποκλίνει από τον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα, τόσο κινδυνεύει να μείνει ψηφιακά αναλφάβητη. Κατ’ επέκταση, σε μεγάλη οικονομική ύφεση με το μεγαλύτερο μέρος του άριστου επιστημονικού δυναμικού της να καταφεύγει στο εξωτερικό για την ανεύρεση εργασίας, “συμπαρασύροντας” και την -όποια- ανταγωνιστικότητα της χώρας”. Στο επίπεδο του Δημόσιου τομέα, η σημαντική καθυστέρηση (2 χρόνια) στην συγκρότηση και κατ’ επέκταση της επιχειρησιακής λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Στρατηγικής, η μη ενεργοποίηση της μεταφοράς έργων (εκκρεμούν να συμβασιοποιηθούν και υλοποιηθούν έργα συνολικού ύψους 185 εκατομμυρίων ευρώ) από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με την άρση της αιρεσιμότητας, η μη έγκαιρη εκπόνηση νέων τεχνικών δελτίων για την ένταξη νέων έργων στην καινούρια προγραμματική περίοδο και η υπερφορολόγηση επιβαρύνουν περαιτέρω τα μεγέθη και την (όποια) δυναμική της εγχώριας αγοράς.


Πρόβλεψη ΙΤ εξαγορών και συγχωνεύσεων!
Μικρή βελτίωση αναμένει ο κ. Δάφνης πως θα υπάρξει στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον. “Κάτι που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που έχουμε, αλλά και την διατυπωμένη κυβερνητική άποψη για επιτάχυνση της οικονομίας, ώστε να μειωθεί ο ρυθμός καθόδου και σε βάθος χρόνου να υπάρξει ανάκαμψη, σε συνδυασμό πάντα με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας. Καθώς η αγορά δεν είναι στατική, επιχειρηματικά σχέδια καταρτίζονται, τροποποιούνται ή καταργούνται πάντα αναλόγως της κατάστασης και του μεγέθους της αγοράς. Αν θεωρήσουμε ότι θα κλείσει ο κύκλος της αβεβαιότητας σχετικά σύντομα, πιθανολογούμε βελτίωση στην αγορά του Integration δημοσίου μέσω έργων ΕΣΠΑ, σε αντιδιαστολή με την αγορά του ιδιωτικού τομέα, του retail και Τραπεζών που θα μειωθεί, εξαιτίας του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος. Χρονικά εκτιμούμε την έναρξη της ανακοπής του καθοδικού ρεύματος και την ανάπτυξη να κάνουν την εμφάνισή τους το 2018”.

Ο κ. Τζαβάρας αναμένει πως εντός του τρέχοντος έτους όσο πρωτίστως μέσα στο 2017 θα λάβουν χώρα αρκετές εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο της πληροφορικής με την ταυτόχρονη σταδιακή είσοδο επενδυτών στα διάφορα σχήματα. “Βρισκόμαστε στον 7ο χρόνο ύφεσης και παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις η οικονομία μας κινείται μόνο με 0,5% ύφεση. Στοιχείο, το οποίο αποδεικνύει πως οι επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει τα τελευταία χρόνια, έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και, εκτός δραματικών και απρόβλεπτων εξελίξεων, σύντομα θα αντιστραφεί ο οικονομικός κύκλος και θα αρχίσει η ανάπτυξη. Την ευχή του να αρχίσει να διαφαίνεται ένα περιβάλλον επιχειρηματικής σταθερότητας εκφράζει ο κ. Πουλίδας: “Προκειμένου να οδηγηθούμε σε ομαλότερες συνθήκες αγοράς, οι οποίες θα επιτρέψουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας απαιτείται η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τον φαύλο κύκλο των ελλειμάτων, της έλλειψης ρευστότητας, της υπεραυξημένης φορολογίας και της έλλειψης επενδύσεων”.

Περιορισμένη (αλλά όχι αμελητέα) η δυναμική του ΕΣΠΑ
Αναφορικά με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, υπάρχει μια “γλυκόπικρη” γεύση, καθώς από τη μια πλευρά θα βοηθήσουν ως ένα σημείο στην ανάπτυξη του ΙΤ κλάδου καθώς θα υπάρξει εισροή ορισμένων κεφαλαίων, από την άλλη ωστόσο η δυναμική και ο εν γένει βαθμός επίδρασης των εν λόγω προγραμμάτων βαίνει μειούμενος από τη στιγμή που απαιτούν προηγουμένως από τις επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις, τη στιγμή κατά την οποία πλείστες εξ’ αυτών δεν είναι καν σε θέση να καλύψουν την δική τους συμμετοχή! “Αυτή τη στιγμή η αγορά φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Σχεδιάζονται μεν επιλεγμένες ιδιωτικές επενδύσεις, με ιδιαίτερη ωστόσο προσοχή και πολλές επιφυλάξεις. Σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις και δη τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, περιμένουμε την άρση των αιρεσιμοτήτων, δηλαδή συγκεκριμένων προϋποθέσεων που πρέπει να ικανοποιήσει η χώρα προκειμένου να ξεκινήσουν οι συγχρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις ΤΠΕ.

Μετράμε, ήδη, αρκετούς μήνες αναμονής με σημαντικά έργα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ελπίζουμε η Πολιτεία να ανταποκριθεί άμεσα, γιατί το ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τόσο για τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα”, δηλώνει ο Σταύρος Αλεξάκης, Διευθυντής Δημόσιου Τομέα της Microsoft Hellas. Τον ρόλο του ΕΣΠΑ στην διαδικασία εκκίνησης της επιχειρηματικής αγοράς αναδεικνύει ο κ. Κοτζαμανίδης: “Στην περίπτωση κατά την οποία ξεκινήσει να δουλεύει λίγο το ΕΣΠΑ, ενδεχομένως το πρώτο εξάμηνο του ‘17 να είναι καλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016. Θεωρώ ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει μπρος πιο γρήγορα, με τη βοήθεια και του ΕΣΠΑ”.

Κοινή συνισταμένη και ζητούμενο των στελεχών και επιχειρήσεων του ΙΤ κλάδου είναι η θεμελίωση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, οικονομικής και πολιτικής, που θα ομαλοποιήσει την όλη κατάσταση και θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Αποστολάκης τονίζει πως: “Απαιτείται σταθεροποίηση προκειμένου να δημιουργηθεί η σιγουριά, η οποία θα επιφέρει την επένδυση. Αναμένουμε ότι στο 2017 θα υπάρξουν δημόσιοι διαγωνισμοί, με γνώμονα ότι τα προηγούμενα χρόνια η επένδυση σε έργα πληροφορικής είχε εμφανώς περιοριστεί. Επιπροσθέτως ο δημόσιος τομέα; επιθυμεί να εξελιχθεί τεχνολογικά για να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες”. Την βαρύτητα και τη σημασία των σύγχρονων τεχνολογιών στην διαδικασία του μετασχηματισμού των πλέον εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει ο κ. Πουλίδας.

“Ο ιδιωτικός τομέας, σε ότι αφορά στις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, έχει ήδη ξεκινήσει να δείχνει σημάδια σχετικής σταθεροποίησης ή και ανάκαμψης παρά την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας. Ο Δημόσιος Τομέας θεωρώ ότι έχει σημαντικό δρόμο να διανύσει μέχρι την παγιοποίηση μιας πραγματικά αναπτυξιακής ψηφιακής πολιτικής που θα επιτρέπει την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και θα αποτελεί μοχλό και καταλύτη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μέσω των νέων τεχνολογιών. Πιστεύω ότι τα πρώτα σημάδια θα αρχίσουν να διαφαίνονται μέσα στο 2017”.

Νέα προϊόντα και διείσδυση σε καινούριες αγορές
Παρά το “προβληματικό” οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις του ΙΤ κλάδου στη χώρα μας, αυτό δεν δείχνει να τις έχει πτοήσει στην διαδικασία ανάπτυξης νέων προϊόντων, στην προσπάθεια εισόδου τους σε νέες, καθετοποιημένες αγορές, καθώς επίσης και στον σχεδιασμό επεκτατικών κινήσεων και σχεδίων έχοντας το βλέμμα… στραμμένο σε άλλες αγορές του εξωτερικού. Να συνεχίσει η ΙΒΜ να συνεισφέρει με την τεχνογνωσία και τις δεξιότητές της στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας αποτελεί το κύριο ζητούμενο για τον κ. Πουλίδα. “Ο άξονας της στρατηγικής μας περιλαμβάνει τα δεδομένα, το cloud, τις τεχνολογίες social και mobile, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν συστατικά στοιχεία ενός ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος βρίσκεται εν εξελίξει και αναμένεται να ενισχυθεί από μία νέας μορφής αναδυόμενη ψηφιακή ευφυία, αυτή των γνωσιακών τεχνολογιών οδηγώντας στη νέα εποχή του Cognitive Business.

Δίχως αμφιβολία, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εξειδίκευση ανά τομέα της αγοράς (industry specialization), δίνοντας έμφαση στις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, το λιανεμπόριο και την βιομηχανία. Στο δίπτυχο “ενίσχυση των συνεργατών – προώθηση επιχειρηματικών λύσεων” θα κινηθεί κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Microsoft Hellas. “Στην ελληνική αγορά τα πλάνα μας αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου των συνεργατών μας (System Integrators and ISVs), έχοντας ως… αιχμή του δόρατος τις λύσεις που μετασχηματίζουν ψηφιακά τις επιχειρήσεις και έχουν ως κύριο μοχλό το trusted cloud της Microsoft, το Azure. Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στην προώθηση λύσεων μέσω των συνεργατών μας που βοηθούν στην μείωση του επιχειρησιακού κόστους και βασίζονται στο public cloud του azure, στην αύξηση της παραγωγικότητάς μέσω του crmonline, στην βελτίωση της συνεργασίας εντός και εκτός της επιχείρησης με λύσεις που στηρίζονται σε τεχνολογίες SharePoint online, skype for business, εταιρικά κοινωνικά δίκτυα -yammer, καθώς επίσης και στο καλύτερο customer experience μέσω omni channel προτάσεων και λύσεων Internet of Things”, υπογραμμίζει ο κ. Λούτσος.

Αυξημένη είναι η κινητικότητα που λαμβάνει χώρα τελευταία στην Singular Logic, τόσο σε επίπεδο νέων προϊόντων όσο και εν γένει επιχειρηματικών κινήσεων. Χαρακτηριστικά, ο κ. Αποστολάκης σημειώνει: “Θεωρούμε ότι τα απαραίτητα συστατικά κάθε σύγχρονης λύσης είναι το cloud, τo SaaS, το business intelligence και το mobility, ενώ δίνουμε εξαιρετική έμφαση σε τομείς όπως το user interface και experience, αλλά και το customer journey. Όσον αφορά στον τομέα των έργων θα εντείνουμε την παρουσία μας στις κάθετες αγορές του μεγάλου ιδιωτικού τομέα, όπως είναι οι αγορές των τραπεζών, του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, του fuel και της υγείας. Ένας ακόμη τομέας που σίγουρα θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας και αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας είναι το energy efficiency, και δη το internet of energy, όπου πρόσφατα εξαγοράσαμε το 51% της εταιρείας Senseone”.

Σχέδια ενίσχυσης της εξωστρέφειας
Σε μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων και προϊόντων ποντάρει ο κ. Δάφνης κατά το προσεχές χρονικό διάστημα: “Νέες τεχνολογίες όπως το Internet of Things, σε συνδυασμό με το λογισμικό και τα managed services, αλλά και οι “παραδοσιακές” δραστηριότητες υποδομών πληροφορικής (IT Infrastructure), κατασκευής Data Centers (DC construction) και επικοινωνιών (Networking & Security) που προφέρουμε αναμένεται να αποτελέσουν τον άξονα ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε κατά την επερχόμενη πενταετία 2016-2020.

Η δραστηριότητα μας σε επίπεδο επέκτασης έχει σαν βάση το εξωτερικό και συγκεκριμένα την Κύπρο, όπου και έχουμε μεταφέρει το κέντρο βάρους της εξαγωγικής μας δυναμικής. Στον ίδιο άξονα, επενδύουμε στην ανάπτυξη της θυγατρικής Cosmos Consulting προκειμένου να λειτουργεί ως βραχίονας συμβουλευτικών υπηρεσιών, λογισμικού και managed services, προσβλέποντας υψηλή ανάπτυξη και κερδοφορία. Σε επίπεδο προϊοντικής βάσης, ήδη επεκτείνουμε την γκάμα σε δικτυακές λύσεις με την Cisco όπου φιλοδοξούμε τον προσεχή Ιανουάριο να αποτελέσουμε Gold Partner, με την Avaya (λύσεις φωνής), την Hewlett Packard Enterprises (δικτυακές λύσεις), καθώς επίσης και με την Huawei. Παράλληλα, σκοπεύουμε να επεκτείνουμε και στον τομέα του Cloud την ήδη στενή μας συνεργασία με την Microsoft. Ένα εντελώς νέο προϊόν περιλαμβάνουν τα άμεσα σχέδια της Entersoft, σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμανίδη: “Η Entersoft θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από το ERP και το CRM, βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης τριών προϊόντων, εκ των οποίων το ένα είναι εντελώς καινούριο και αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά στα τέλη του τρέχοντος έτους. Αφορά δε, σε λογισμικό για Logistics (WMS), το οποίο και θα συνεργάζεται με το σύνολο των ERP της αγοράς. Την καθιέρωση της SiEBEN ως τον κορυφαίο προμηθευτή λύσεων sales και marketing στην συνείδηση των επαγγελματιών πωλήσεων και marketing της ελληνικής αγοράς προτάσσει ως στόχο άμεσου ενδιαφέροντος ο κ. Τζαβάρας: Οι δύο πλατφόρμες που έχουμε αναπτύξει και διαρκώς εξελίσσουμε είναι το PocketBiz (field sales automation / CRM) και το η πλατφόρμα loyalty Marera. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να επενδύουμε στην ανάπτυξη και προώθησή τους, αλλά και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κατά τη διαδικασία υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων πωλήσεων και marketing.

Επιπλέον, μέσω της θυγατρικής μας Pobuca, αναπτύσσουμε και θα είναι διαθέσιμες το 1ο τρίμηνο του 2017, δύο νέες λύσεις SaaS των προϊόντων μας, τις B2Bsales-ready που θα είναι η λύση για field sales automation και mobile CRM και το Campaigns-ready, η cloud λύση για marketing campaigns.

Παράλληλα, στοχεύουμε σε συνέχιση της οργανικής ανάπτυξής μας διατηρώντας ταυτόχρονα και την κερδοφορία μας. Δεν σας κρύβω πως στοχεύουμε να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης των πωλήσεών μας κατά 20% τα επόμενα χρόνια”.