netweek - Ο (Drone) πόλεμος των άστρων για την γεωργία!

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

IT Industry

Ο (Drone) πόλεμος των άστρων για την γεωργία!

17 Μαΐου 2018 | 09:41 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Trends

Η διείσδυση των drones χαρακτηρίζεται από… κατακλυσμιαία εξάπλωση και αντίστοιχα μεγέθη, παρότι οι πραγματικές της διαστάσεις ακόμη είναι δύσκολο να προσδιοριστούν. Αυτό που θεωρείται ως δεδομένο είναι πως έχουν καταφέρει να “κατακτούν” τον ένα επαγγελματικό τομέα μετά τον άλλο, υπερβαίνοντας λειτουργίες, γεωγραφικούς τομείς και πεδία εφαρμογής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο γεωργικός τομέας όπου η αξία των drones για την συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024!

Καθώς στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων και αγορών, δεν ισχύει η λογική του “one size fits all”, έτσι και στα drones υπάρχουν αισθητές διαφοροποιήσεις ανά τομέα δραστηριοποίησης ή μορφή χρήσης. Κι αυτό, σε ότι έχει να κάνει με την μορφολογία, τον εξοπλισμό, την πτητική τους αυτάρκεια, την ποιότητα των εικόνων που λαμβάνουν και συγκεντρώνουν κ.ο.κ. Έτσι, λοιπόν, όσα drones αξιοποιούνται στον ευρύτερο γεωργικό τομέα ενσωματώνουν πολλαπλά στροφεία (μηχανές), καθώς επίσης και πρόσθετες τεχνολογίες, όπως λ.χ. αισθητήρες, συσκευές GPS, αλλά και εγγραφέα ψηφιακών εικόνων. Εάν αναρωτιέστε ποιος είναι ο ρόλος των εν λόγω drones, δεν είναι άλλος από το να βοηθήσουν στην πράξη τους γεωργούς και όσους άλλους εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, προκειμένου να ελέγχουν και να παρακολουθούν την ανάπτυξη των καλλιεργειών, βελτιώνοντας ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία στο ίδιο το χωράφι.

Διευρυμένο πεδίο δράσης
Βέβαια, η χρήση των drones για γεωργικούς σκοπούς δεν εξαντλείται στην προαναφερθείσα διαδικασία, αλλά χάρη στην ευελιξία και την πολυεπίπεδη λογική από την οποία διέπεται η λειτουργία τους, ήδη ακολουθεί πλούτος από δράσεις τους. Για παράδειγμα, χάρη στις ιδιαίτερα εξελιγμένες συσκευές ελέγχου τους, μπορούν και πραγματοποιούν αεροψεκασμούς με απόλυτη ακρίβεια, απειροελάχιστο κόστος, δίχως την κατανάλωση πολύτιμων, χρηματοβόρων, όσο και επιβαρυντικών για την μόλυνση του αέρα καυσίμων, εξαλείφοντας το κίνδυνο που συνεπάγονται οι πολλαπλές υπερ-πτήσεις ελικοπτέρων, μειώνοντας δραστικά και τον απαιτούμενο χρόνο. Στα προαναφερθέντα κόστη θα πρέπει να αφαιρεθούν και όσα συνεπάγονται με την αναγκαιότητα των πολλαπλών επαναλήψεων αεροψεκασμών εκτάσεων, εξαιτίας αποτυχημένων προσπαθειών.

Για να μην αναφερθεί ποιο είναι το δυνητικό κόστος μιας μη-αποδοτικής επιχείρησης ψεκασμού ενός τύπου δέντρων ή καλλιέργειας, όταν φτάσει η ώρα της συγκομιδής. Χώρια που ο τότε χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω ή να καλυφθεί… Την ίδια στιγμή, τα γεωργικά drones μπορούν να αξιοποιηθούν και για άλλες εργασίες, όπως λ.χ. την ανίχνευση, καταγραφή και επισήμανση περιπτώσεων που άπτονται απειλών αναφορικά με την συνολική “υγεία” και την ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών, την ανίχνευση των καλλιεργειών και άλλες αντίστοιχες γεωργικές δραστηριότητες. Επιπροσθέτως, τα γεωργικά drones χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση αγροτικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών με εμφανή ακρίβεια, βοηθώντας σε καταλυτικό βαθμό τους αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη φροντίδα και απόδοση κατ’ επέκταση των καλλιεργειών.

Μεγέθη που προκαλούν ζάλη…
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αγορά των drones για αγροτική/γεωργική χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να σημειώσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 30,2% κατά την προσεχή εξαετία! Αρκεί να υπογραμμιστεί πως ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς διεθνώς το 2016 ήταν στα επίπεδα των 300,5 εκατομμυρίων δολαρίων, όταν το αντίστοιχο μέγεθος προβλέπεται να… εκτιναχθεί στα 3,7 δισεκατομμύρια το 2024!

Όσο για τα στοιχεία που αναμένεται να τροφοδοτήσουν την εν λόγω ανάπτυξη, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, αυτά της διαρκούς αύξησης του αριθμού του παγκόσμιου πληθυσμού και των αντίστοιχων αναγκών σίτισής του! Η εν λόγω αναδυόμενη πραγματικότητα πλαισιώνεται και από την αναγκαιότητα για την υλοποίηση της διαδικασίας καλλιέργειας με ακρίβεια, η οποία με την σειρά της θα βελτιστοποιήσει το αποτέλεσμα της παραγωγικότητάς της και άρα το πλήθος και την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Κι αυτό, μάλιστα, έχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα της κατά προσέγγισης ακριβούς πρόβλεψης των μεγεθών της ίδιας της παραγωγής. Κοντά σε αυτή την εικόνα και πραγματικότητα βρίσκεται και η ανάπτυξη όσο και δυναμικότερη αξιοποίηση των επιτευγμάτων προηγμένων τεχνολογιών, όπως λ.χ. απόλυτα εξειδικευμένων γεωργικών ρομπότ στα χωράφια και σε εν γένει καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εάν θεωρείτε πως αποτελεί εικόνα από το μέλλον, και δη το μακρινό, μάλλον αυταπατάστε καθώς ήδη χρησιμοποιούνται τέτοια σε αχανείς καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα και την Ολλανδία. Αναφορικά με τις βασικές αγορές στις οποίες και παρατηρείται εντονότερη κινητικότητα των drones για γεωργικούς σκοπούς, διακρίνονται αυτές της Βορείου Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη εξ’ αυτών είναι οι ΗΠΑ και η Βόρειος Αμερική εν γένει, ενώ αναμένεται να σημειώσει εντυπωσιακή πρόσθετη ανάπτυξη κατά την προσεχή πενταετία. Σε αυτό, εκτιμάται πως θα συμβάλει καταλυτικά οι υψηλοί ρυθμοί υιοθέτησης των προηγμένων αγρο-γεωργικών τεχνολογιών στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή.

Προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος την σημασία και την αντίστοιχη δυναμική των drones για αγροτικές εργασίες και σκοπούς, αρκεί να σημειωθεί πως έχει αναπτυχθεί μια απόλυτα εύρωστη αγορά που συμπεριλαμβάνει εξειδικευμένους “παίκτες”-κατασκευαστές, όπου ξεχωρίζουν οι AeroVironment Inc., DJI Innovation, Israel Aerospace Industries, PrecisionHawk, Parrot SA, Trimble Navigation Ltd., MicroDrones GmBh, 3D Robotics, Aibotix, Dragonfly, Innovations, Coptercam, Cyberhawk Innovation Ltd. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι και η γεωγραφική διασπορά τους, ενώ ορισμένοι εξ’ αυτών δραστηριοποιούνται και σε άλλους καθετοποιημένους τομείς, που πάντοτε αφορούν την ανάπτυξη και κατασκευή drones.

netweek (T. 413)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778