Ο τίτλος και μόνο της εκδήλωσης της HP Enterprise, στο Μέγαρο Μουσικής, ήταν δηλωτικός του περιεχομένου της: Discover More - Ανακαλύψτε περισσότερα, η πρό(σ)κληση σαφής... Και όντως, στο συνέδριο αυτό (που γίνεται συνήθως στις «μεγάλες» χώρες, όπως μας είπαν αρμοδίως, και η τέλεσή του στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερη τιμητική για την εδώ θυγατρική) είχε πολλά να ανακαλύψεις, να δεις και να ακούσεις.

Tεχνητή νοημοσύνη, Blockchain, μπάλα και… μηχανές
Κορυφαία στελέχη της εταιρίας (όπως ο παντοδύναμος VP και CTO στον τομέα του High Performance Computing και του AI, Dr. Eng Lim Goh), επικεφαλής τομέων (όπως ο Hartmut Schultze, Memory-Driven Computing Evangelist & Engagement Manager, HPE στο χώρο της υγείας και ο Ian Anderson, Chief Technologist, HPE στον χώρο των αγώνων Formula I), αλλά και στενοί συνεργάτες (όπως ο Sanjeev Katwa, Head of Technology, Tottenham FC) φρόντισαν να κρατήσουν με τις ομιλίες τους αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Τα θέματά τους, άλλωστε, το δικαιολογούσαν και με το παραπάνω: η τεχνητή νοημοσύνη και ο συνδυασμός της με το Blockchain (αμίμητη η απλουστευτική, πλην ολόσωστη παρομοίωσή του, με το παλιό, καλό «δεφτέρι») βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης του Dr. Goh, ο οποίος έδωσε πλήθος παραδείγματα και εφαρμογές από την «έξυπνη» καθημερινότητά μας, για να μας καθησυχάσει -στο τέλος- πως οι δουλειές μας δεν κινδυνεύουν από τις «μηχανές», τουλάχιστον άμεσα.

Ο Hartmut Schultze περιέγραψε τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για την έγκαιρη διάγνωση και εν δυνάμει (σε αρκετά χρόνια από τώρα) θεραπεία της άνοιας, χάρη στη συνεργασία μιας μεγάλης ομάδας Γερμανών επιστημόνων με την HPE, η οποία τους διέθεσε ένα παντοδύναμο από πλευράς επιδόσεων και μνήμης σύστημά της με το χαρακτηριστικό όνομα The Machine, ικανό να κάνει σε λίγα λεπτά υπολογισμούς που ήθελαν εβδομάδες και μήνες.

Ο Ian Henderson παρουσίασε τον θαυμαστό κόσμο της υψηλής τεχνολογίας πάνω στην οποία βασίζονται πλέον οι αγώνες αυτοκινήτου (data-driven business, τους χαρακτήρισε), αναδεικνύοντας επίσης τις μεγάλες ομοιότητες με τον κόσμο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Τέλος, στην τέταρτη και ίσως πιο εντυπωσιακή ομιλία, ο Sanjeev Katwa παρουσίασε το super hi-tech και πλήρως ψηφιακό γήπεδο της Βρετανίας, αυτό των «Πετεινών» στο Λονδίνο, με τις τρομερές δυνατότητες, τόσο για την ομάδα, όσο και για τους θεατές. Αυτοί ήταν οι βασικοί, αλλά προφανώς όχι οι μοναδικοί ομιλητές – συνολικά ξεπέρασαν τους 20, στην οκτάωρη διάρκεια του προγράμματος.

Εκτός από τα στελέχη της ΗΡΕ, στενοί συνεργάτες της (Intel, Vmware, Microsoft, Veeam, Scality) παρουσίασαν εφαρμογές τους – προϊόντα συνεργειών κι επίσης δυο πάνελ ασχολήθηκαν με την ψηφιακή διακυβέρνηση (εκπρόσωποι των Intracom, Lamda Helix, Sparkle, Unisystems, HPE) και την ψηφιακή επιχειρηματικότητα (Cosmos Business Systems, Infinitum, Pylones, Performance, HPE), με άξια συντονιστή τη δημοσιογράφο, Μαρία Σαράφογλου.

Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος απάντησε στο καίριο ερώτημα αν η χώρα είναι έτοιμη για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, παραθέτοντας τις βασικές δράσεις που δρομολογεί σήμερα η κυβέρνηση, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και κυρίως την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, μέσα από την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Μ. Κασιμιώτης: «Βγήκαμε από την κρίση και κοιτάμε μπροστά»
Με νωπό στη μνήμη το προβεβλημένο motto της ΗΡΕ «Βελτιώνουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται» το οποίο επανέλαβε και ο CEO, Αντόνιο Νέρι, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, το NetFAX ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή για Ελλάδα & Κύπρο, Μιχάλη Κασιμιώτη, ένα καταληκτικό σχόλιο: «Το αποτέλεσμα ξεπέρασε και την πιο επιθετική φιλοδοξία που μπορούσαμε να έχουμε… Το γενικό concept ήταν να δώσουμε, μέσα από ένα υψηλού επιπέδου και οραματικό περιεχόμενο και μέσα από μεγάλης κλίμακας παραδείγματα, έμπνευση για το τι πρέπει να σκεφτόμαστε, τι πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα.

Βγήκαμε πια από την κρίση και πρέπει να κοιτάξουμε ψηλά και εμπρός! Οι εταιρίες θέλουν βοήθεια… υπάρχει πολλή πληροφορία, πολλή σύγχυση και συνήθως δεν κατανοούν ποιες είναι οι σωστές προτεραιότητες, για να προχωρήσουν (στον ψηφιακό μετασχηματισμό) – μπορούμε να τις βοηθήσουμε, έχουμε πιά «συμπυκνωμένες» λύσεις που πρώτοι εμείς δοκιμάσαμε… Πρέπει να τρέξουμε με πολλαπλάσια ταχύτητα από τους άλλους, να βρούμε quick wins σε παρόμοιες μ΄ εμάς χώρες πχ. στην Πορτογαλία, που θα μας δώσουν ενέργεια να προχωρήσουμε!»