Μέσα στο φθινόπωρο τοποθετούν οι υπεύθυνοι την έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού εργαστηριακού κέντρου της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, προβλέπεται ότι το digital hub θα ανοίξει 200 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στους τομείς της Tεχνητής Νοημοσύνης, των big data/Analytics κ.ά. Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με κάποιες ωστόσο αποκλίσεις, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οι καθυστερήσεις, όπως ανέφερε στέλεχος της εταιρείας που ασχολείται με την επένδυση, οφείλονται κατά μείζονα λόγο στη διακοπή των εργασιών στο τελικό κτίριο, έκτασης 3.000 τ.μ., που θα φιλοξενήσει το ψηφιακό εργαστήριο. Υπεύθυνος του hub έχει οριστεί στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας από την Ιταλία, ενώ οι διαδικασίες για την στελέχωση του, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές της χρονιάς με την επιλογή του οικονομικού διευθυντή και του διευθυντή ανθρωπίνου δυναμικού «έτρεχαν» κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown.

Στόχος είναι το εργαστήριο τις Pfizer να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός της επόμενης χρονιάς. Σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει το ένα εκ των συνολικά έξι κέντρων ψηφιακής τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων που προγραμματίζει σε παγκόσμιο επίπεδο η Pfizer. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία θα δημιουργήσει άλλα τέσσερα παρόμοια κέντρα στις ΗΠΑ και ένα ακόμη στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που ώθησαν τη διοίκηση της Pfizer να επιλέξει τη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού Ελλήνων επιστημόνων υψηλής κατάρτισης και ο δεύτερος με την γεωγραφική τοποθέτηση της πόλης, η οποία αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ελλάδας με τις χώρες των Βαλκανίων.