Κονδύλια της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως ανέφερε ο Υφ. Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας.

Οι σχετικές δράσεις εκσυγχρονισμού θα τρέξουν με κονδύλια του ΕΣΠΑ -έχουν δεσμευτεί ήδη κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετοι πόροι 0,5 δισ. ευρώ  θα διοχετευτούν για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα- και επικεντρώνονται σε τρεις άξονες: ενίσχυση της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας, στήριξη των νέων ερευνητών και ερευνητριών και σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και όχι μόνο το ΕΣΠΑ.

Αποφασιστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η ψήφιση χθες -με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής- του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί για τη σύσταση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Με τη  σύσταση της ΕΛΙΔΕΚ θα δημιουργηθεί ένα ειδικό νομικό πρόσωπο για τη χρηματοδότηση της έρευνας που θα παράγεται από τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα από νέους επιστήμονες, υποψήφιους διδάκτορες ή μεταδιδάκτορες, καθώς και συνεργατικά ερευνητικά προγράμματα ανάμεσα σε δημόσιους ερευνητικούς φορείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Το EΛΙΔΕΚ θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το ΕΛΙΔΕΚ θα διαθέσει, σε πρώτη φάση, πόρους της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2016 – 2019, με βασικούς δικαιούχους τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας.