Η εποχή της ψηφιοποίησης χαρακτηρίζεται από την εκθετική (exponential) ανάπτυξη. Οι άνθρωποι, ωστόσο, εκ φύσεως σκέφτονται γραμμικά. Στο σημερινό επιχειρηματικό γίγνεσθαι αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Ένα παλιός ινδικός θρύλος περιγράφει την ιστορία του βραχμάνου Σίσσα, του υποτιθέμενου εφευρέτη του σκακιού. Σύμφωνα με αυτόν, όταν ο Σίσσα παρουσίασε το σκάκι στον ηγεμόνα της περιοχής, αυτός ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που τον ρώτησε τι ήθελε ως ανταμοιβή. Ο Ινδός βραχμάνος ζήτησε τόσους κόκκους στάρι όσους θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα 64 τετράγωνα της σκακιέρας, βάζοντας ένα σπόρο στο πρώτο τετράγωνο, δύο στο δεύτερο, τέσσερις στο τρίτο κ.ο.κ. Ο ηγεμόνας θεωρώντας το αίτημα του βραχμάνου ασήμαντο δέχθηκε να το ικανοποιήσει. Ωστόσο, γρήγορα συνειδητοποίησε το λάθος του, καθώς για να καλυφθούν όλα τα τετράγωνα χρειάζονταν 38,43 πεντάκις εκατομμύρια κόκκοι, μια ποσότητα που φυσικά αδυνατούσε να συγκεντρώσει.

Η εκθετική ανάπτυξη
Αυτός ο θρύλος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εκθετικής ανάπτυξης – που ξεπερνάει ακόμα και τον νόμο του Moore, σύμφωνα με τον οποίο ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα chip θα διπλασιάζεται ανά περίπου δύο χρόνια (18 μήνες για την ακρίβεια), αρχής γενομένης από το 1965. Πιο συγκεκριμένα, για να έχει μια τεχνολογία εκθετική δράση, θα πρέπει η ισχύς της ή/και η ταχύτητα να διπλασιάζεται κάθε χρόνο ή/και το κόστος να μειώνεται στο μισό. O εκθετικός τρόπος σκέψης ξενίζει τους ανθρώπους, καθώς εκ φύσεως δεν είναι συνηθισμένοι να σκέφτονται έτσι. Καθώς όμως η ψηφιοποίηση αποκτά όλο και πιο σημαντικό ρόλο σε κάθε κλάδο, η δυναμική της εκθετικής ανάπτυξης διεισδύει όλο και περισσότερο στην οικονομία. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες και ταχύτερες αλλαγές, κυρίως μέσω νέων ευκαιριών που βασίζονται στις τεχνολογίες.
Εταιρείες όπως η Uber και η Airbnb αποτελούν κλασικά παραδείγματα εκθετικής ανάπτυξης, καθώς κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να μετατραπούν από το τίποτα σε κολοσσούς της σύγχρονης οικονομίας, προσφέροντας ταχύτερες, καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες και φέρνοντας επανάσταση στους κλάδους δραστηριοποίησής τους.

Επίσης, δείτε το παράδειγμα της Tesla Motors, η οποία μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια και ένα μόνο μοντέλο (το S), ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία την αιωνόβια Fiat, την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως. Για να πετύχει αυτή την ανάπτυξη, η Tesla συνδύασε τόσο τεχνικές όσο και λειτουργικές καινοτομίες που σχεδιάστηκαν από το μηδέν για να ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών. Πώς οι εταιρείες αυτές επιτυγχάνουν εκθετική ανάπτυξη; Mέσω ενός νέου οργανωτικού μοντέλου που χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, τις επιτυχημένες startup εταιρείες, αλλά υιοθετείται και από εταιρείες όπως η SAP ή η Google. Όποιος επιχειρηματίας αδυνατεί να κατανοήσει την εκθετική δυναμική της τεχνολογικής προόδου στην εποχή της ψηφιοποίησης μπορεί να χάσει το τρένο της ανάπτυξης. Τα παραδείγματα πολλά και γνωστά. Η βιομηχανία της μουσικής είναι ένα από αυτά: για 9,99 δολάρια μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση στα εκατομμύρια τραγούδια του Spotify, γεγονός που αλλάζει θεμελιωδώς τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας και «βάζει λουκέτο» σε παραδοσιακούς retailers. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή σκέψης και να αρχίσουν όχι μόνο να βλέπουν μπροστά, αλλά και να κατανοήσουν τις αλλαγές που ξεκινούν από γύρω τους.

Singularity University: κάθε τεχνολογία μπορεί να αναπτυχθεί εκθετικά
Το εδρεύον στην Silicon Valley, Singularity University, τοποθετεί την εκθετική ανάπτυξη στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του. Πρόκειται για έναν οργανισμό που συνίσταται από ένα μίγμα επιμέρους Πανεπιστημίων για μάνατζερ, thinktank και επενδυτές σε startups, που δουλεύουν με τεχνολογίες οι οποίες διαθέτουν μια εκθετική δυναμική ανάπτυξης. Καθώς όλες οι τεχνολογίες σήμερα διαθέτουν ένα ψηφιακό συστατικό, σχεδόν κάθε τρέχουσα τεχνολογία διαθέτει μια εκθετική δυναμική – από την τεχνητή νοημοσύνη και τα νέα ενεργειακά συστήματα έως την εξατομικευμένη ιατρική. Οι άνθρωποι του Singularity University πιστεύουν στην ταχύτατη επίτευξη ενός κόσμου αφθονίας χάρη σε μια εκθετικά επιτευχθείσα πρόοδο. «Μακροπρόθεσμα θα κάνουμε μόνο τη δουλειά που μας αρέσει» επισημαίνει ο Rob Nail, CEO του Singularity University. Εκτός από την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος πιστεύουν σε ένα ταχύτατο εκδημοκρατισμό καθώς και στη μείωση κόστους της τεχνολογίας. Η απόφοιτος του Singularity University και πρόσφατα ανακηρυγμένη ως Young Global Leader από το World Economic Forum, Claudia Olsson, θα μας μεταφέρει το όραμα και τις πρακτικές της εκθετικής ανάπτυξης στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου στο IT Directors Forum 2017.

Το εκθετικό σκεπτικό στο φετινό IT Directors Forum
Στο φετινό IT Directors Forum δίνεται έμφαση στην επίδραση των εκθετικών τεχνολογιών στις επιχειρήσεις μέσα από το πρίσμα τριών πυλώνων ψηφιοποίησης – της υπολογιστικής ισχύος, της αποθήκευσης και της συνδεσιμότητας.
Σε έναν κόσμο όπου οι τρεις αυτοί πυλώνες εξελίσσονται εκθετικά, οι εταιρείες μπορούν να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται κάνοντας μια απλή ερώτηση: «Ποια είναι η αξία που θα αποκτήσει η εταιρεία μου αν οι δυνατότητες υπολογιστικής ισχύος, αποθήκευσης και bandwidth αυξηθούν κατά δύο, πέντε ή δέκα φορές;»