«Τέλεια κανονιστική (regulatory) καταιγίδα» χαρακτήρισε το 2018 ο Paolo Sironi, FinTech thought leader και διακεκριμένο μέλος της IBM Industry Academy, μιλώντας στο NetFAX, λίγο πριν ανέβει στο βήμα του συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Ο χαρακτηρισμός αυτός απορρέει από το γεγονός ότι το 2018 είναι το έτος εφαρμογής πληθώρας νέων οδηγιών για τη λειτουργία των τραπεζών, όπως είναι οι MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive), PRIIPs (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products), PSD2 (Payments Services Directive 2) και ο κανονισμός GDPR. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Paolo Sironi, οι αυξημένες απαιτήσεις κανονιστικής συμμόρφωσης μπορούν να αποτελέσουν κατευθυντήριες γραμμές οδηγώντας σε αναπτυξιακές ευκαιρίες τις τράπεζες, καθώς «η διαφάνεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για διαμόρφωση νέων πελατοκεντρικών μοντέλων».

Επίσης, ο P. Sironi στάθηκε ιδιαίτερα στην έννοια της εμπιστοσύνης ως θεμελιώδες asset των τραπεζών και επίκεντρο των επιχειρηματικών μοντέλων FinTech του μέλλοντος: σε αυτό το πλαίσιο, υπερθεμάτισε της σημασίας του blockchain ως τάση που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών τεχνολογίας και την ευόδωση του ψηφιακού οράματος. Αναφορικά με το FinTech και τη “μετασχηματιστική” (disruptive) δυναμική του, ο P. Sironi μίλησε για τη σημασία του να παράγεται καινοτομία παραπλεύρως της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και προς αυτήν τη κατεύθυνση επεσήμανε ότι, μολονότι το disruption είναι μια πραγματικότητα, αυτό που έχει σημασία είναι η μετάβαση στην αειφόρο (sustaining) καινοτομία, η οποία θέτει τον πελάτη στο επίκεντρο ενός επιχειρηματικού μοντέλου που εστιάζει στις υπηρεσίες.

Με αυτόν το τρόπο, επαυξάνεται η ικανότητα των τραπεζών να μεταδίδουν το κατάλληλο μήνυμα ,στον κατάλληλο πελάτη, την κατάλληλη στιγμή. Σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ο P. Sironi τόνισε ότι αυτή προσφέρει τη δυνατότητα διαμόρφωσης πιο προσωποποιημένων προτάσεων προς τους πελάτες και, προέβλεψε, δε, ότι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στον τραπεζικό κλάδο θα έχει “phygital” χαρακτήρα, καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας θα παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο.