Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η πρώτη ημέρα του διήμερου συνεδρίου Health-IT Conference που διοργανώνεται από την BOUSSIAS, με θέμα «Σύγχρονες Υπηρεσίες Υγείας με επίκεντρο τον Ασθενή: Καλές Πρακτικές Πληροφορικής & Διαλειτουργικότητας”, με σημαντικές ανακοινώσεις από τον Γιώργο Στεφανόπουλο, ειδικό σύμβουλο του υπουργού Υγείας, τον Τάσο Τάγαρη, Πρόεδρο ΔΣ και Δ/νων Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και τον Αργύρη Σακελλαρίου, από το τμήμα Πληροφορικής - Γ.Ο.Ν.Κ. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», ο οποίος ανακοίνωσε κι επίσημα την ίδρυση του Επιστημονικού Συλλόγου Πληροφορικής στην Υγεία.

Στην υλοποίηση πέντε οριζόντιων έργων Πληροφορικής αναφέρθηκε ο Γιώργος Στεφανόπουλος, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας, στην ομιλία του στο συνέδριο «Health IT». Τα έργα αυτά είναι (α) το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Υγεία, ένα κομβικής σημασίας έργο, ώστε να μπορούν τα συστήματα που υπάρχουν σήμερα να «μιλούν την ίδια γλώσσα», (β) η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, (γ) η εγκατάσταση συστημάτων RIS-PACS, (δ) η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης του συνόλου της Αιμοδοσίας στη χώρα μας και (ε) Επέκταση του εφεδρικού PACS του ΕΔΕΤ και του νεφελοϋπολογιστικού συστήματος της Κνωσού. Αναφερόμενος στις εγκρίσεις των προτάσεων των παραπάνω έργων, ο Γ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα οι τρεις προτάσεις. Aναφορικά με τη χρηματοδότηση των RIS-PACS, ανέφερε ότι υπήρξε δέσμευση του Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής ότι το έργο θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Επίσης, αναμένεται έγκριση και για το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας.

Τα έργα IT της ΗΔΙΚΑ παρουσίασε ο Τάσος Τάγαρης
Το πλαίσιο λειτουργίας και το πρόγραμμα υλοποίησης των έργων πληροφορικής από την ΗΔΙΚΑ ανέπτυξε ο Τάσος Τάγαρης, Πρόεδρος ΔΣ και Δ/νων Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ ΑΕ, στην ομιλία του. Ειδικότερα, τα έργα που έχει αναλάβει και υλοποιεί η ΗΔΙΚΑ είναι (α) Το Μητρώο AMKA, το οποίο χρησιμοποιείται ως Patient ID στην Ελλάδα, (β) Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (e-Prescription/Dispensation), (γ) Ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΑΗΦΥ),με συνοπτικό Ιατρικό Ιστορικό, που γίνεται με τη συγκατάθεση του Ασθενή και στο οποίο έχει πρόσβαση, καθώς και με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο ΑμεΑ, (δ) Το Εθνικό Σύστημα Διαθεσιμότητας και Ραντεβού (eRDV), στο οποίο ο γιατρός ή η μονάδα υγείας μπορεί να αναρτήσει τη διαθεσιμότητά του και να διαχειριστεί τα ραντεβού του, (ε) Το Hospital Information System (ERP/HIS) – “Ingres technology”, το οποίο ήδη «τρέχει» σε 14 νοσοκομεία. (στ) Η Κεντρικοποιημένη Λύση ΟΠΣΝ (+LIS/RIS) – ΕΠΣΥΜΥ (λειτουργεί στον Ευαγγελισμό και στο Λαϊκό) και (η) Ο Διασυνοριακός Κόμβος για ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων υγείας με τα άλλα κράτη μέλη (eHealth Digital Service Infrastructure-eHDSI). Ο Τ. Τάγαρης ανέφερε ότι μελλοντικά εξετάζεται και η χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών για ψηφιακή υπογραφή συνταγών και παραπεμπτικών, με υιοθέτηση μηχανισμού 2 factor authentication και χρήση δύο διαφορετικών καναλιών για επιβεβαίωση ότι ο πολίτης είναι παρών στη διαδικασία. Επίσης, ανέφερε ότι η ΗΔΙΚΑ ήδη εργάζεται στην κατεύθυνση της «Άυλης Συνταγής και Παραπεμπτικού». Ο Τ. Τάγαρης επεσήμανε επίσης ότι ο Φεβρουάριος του 2019 αποτελεί ημερομηνία- ορόσημο όπου θα είναι διαθέσιμες και οι τρεις βασικές υπηρεσίες.

Ανακοινώθηκε η ίδρυση του Επιστημονικού Συλλόγου Πληροφορικής στην Υγεία
Στην ανακοίνωση της δημιουργίας Eπιστημονικού Συλλόγου με τίτλο «Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Πληροφορικής της Υγείας (Π.Ε.Ε.ΠΛ.Υ.)» προχώρησε ο Αργύρης Σακελλαρίου, από το Τμήμα Πληροφορικής – Γ.Ο.Ν.Κ. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» και Πρόεδρος προσωρινής 5μελούς για την ίδρυση του Συλλόγου, μιλώντας στο συνέδριο Health IT. Όπως ανέφερε ο A. Σακελλαρίου, κύριοι λόγοι της δημιουργίας του συλλόγου υπήρξαν η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων της Πληροφορικής, η διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι σε ίδια προβλήματα, η σπατάλη σε πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους), η έλλειψη επικοινωνίας με προϊστάμενους φορείς σε επιχειρησιακό αλλά και επιστημονικό επίπεδο κ.ά.