netweek - ΜWC 2018: Οι συγκινήσεις λιγοστεύουν, χρόνο με το χρόνο….

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

ΜWC 2018: Οι συγκινήσεις λιγοστεύουν, χρόνο με το χρόνο….

12 Μαρτίου 2018 | 09:53 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Events

Προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φετινού Mobile World Congress, με έντονο το αίσθημα της αναμονής. Διανύουμε την περίοδο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με βασικά συστατικά το πολύ-αναμενόμενο 5G, το Artificial Intelligence και το -πρόσφατα ανακαλυφθέν- γραφένιο.

Η αναμονή προκύπτει από το γεγονός ότι φέτος πολύ περισσότερο από πέρυσι είδαμε πειραματικές εφαρμογές βασισμένες σε 5G, σε γραφένιο ή και στα δυο, οι οποίες θα διαδοθούν στο ευρύ κοινό μέσα στην επόμενη 5ετία.  Λύσεις που περιλαμβάνουν από drones μεταφοράς επιβατών (που επικοινωνούν μεταξύ τους για την αποφυγή ατυχημάτων στον αέρα) έως και virtual reality μάσκες και αισθητήρες που σε μεταφέρουν σε άλλο σημείο της γης, όπως για παράδειγμα στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες για παρακολούθηση κάποιου event (χωρίς lag ή «pixelιασμα» της οθόνης).

Αυτή η αναμονή μάς ανάγκασε και φέτος να αναλωθούμε σε πιο «γήινα» πράγματα, δηλαδή στην παρουσίαση του S9 και S9+ από τη Samsung, το comeback της ΝΟΚΙΑ με Android λειτουργικό, τις προτάσεις από την LG και τη Sony, ενώ δεν έλειπε και η Blackberry με το Keyone. Η Samsung διατήρησε τη σχεδιαστική γραμμή του S8 στη νέα της ναυαρχίδα, όπου δεσπόζει η dual camera και ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος στο πίσω μέρος της συσκευής. Πολύ ενδιαφέρον είχε και η σειρά Zenfone Series 5 της ASUS που ανακοινώθηκε στις 27/2.

Τα στατιστικά της έκθεσης
Σε επίπεδο στατιστικών, η πρόβλεψη του GSMA παρουσιάζει τα εξής ενδιαφέροντα νούμερα:
• To 2017 είχαμε 7,5δισ. IoT συσκευές προορισμένες για consumer και industrial IoT, ενώ μέχρι το 2025 υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 25δισ.
• Περίπου 11 δισ. συσκευές IοT θα βρίσκονται στην περιοχή Aσίας-Ειρηνικούs, ενώ η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη ακολουθούν με περίπου 6 δις. για την κάθε ήπειρο.
• 45 πάροχοι τηλεπικοινωνιών (operators) ανακοίνωσαν πλάνα για άμεση διαθεσιμότητα 5G σε συνολικά 32 χώρες.
• 77 πάροχοι τηλεπικοινωνιών (operators) εκτελούν δοκιμές σε περισσότερες από 49 χώρες.
• Τα ετήσια έσοδα από το mobility το 2025 θα ξεπερνούν το 1,1 τρισ. δολάρια.
• Από 5 δισ. συνδρομητές κινητής το 2017, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,9 δισ. μέχρι το 2025, με προσπάθειες από τη βιομηχανία για παροχή υποδομών για Internet σε τρίτες χώρες.

Machine Learning, AI και Smart Factory
Μεγάλο κομμάτι της έκθεσης αφιερώθηκε και σε λύσεις βασισμένες σε machine learning και artificial intelligence (AI). Πλέον οι δυο αυτοί όροι ξεπερνούν τα Siri, Cortana και Google Assistant και παρουσιάζονται ως λύσεις για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, η SAP παρουσίασε το Leonardo ως ένα τρόπο σύνδεσης του machine learning με ΙοΤ, Βig Data, blockchain και analytics, ενώ εταιρείες όπως η ARM προτείνουν τη χρήση του machine learning για προστασία τύπου self-defense για το cloud και IoT devices.

Σε βιομηχανικό επίπεδο, βλέπουμε το Industry 4.0 όπου για πλέον ακούγεται ο όρος Smart Factory, όπου AI και αυτόνομες μηχανές λαμβάνουν αποφάσεις για την παραγωγή σε κάθε στάδιό της. Σύμφωνα με την IDC, τρεις στις τέσσερις βιομηχανίες προχωρούν σε στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού με περίπου το 1/3 από αυτές να έχουν κάποιου είδους λύση με συσκευές IoT. Λύσεις IoT μαζί με AI ξεπερνούν την αντίληψη ότι Smart Factory είναι η χρήση της τεχνολογίας για τη μείωση του κόστους στην παραγωγή. Στους φετινούς «σημαντικούς» επισκέπτες και ομιλητές – πλην όλου του οικοσυστήματος των C-level στελεχών του παγκόσμιου mobility – είδαμε τον Fernando Alonso να τονίζει πως η F1 είναι testbed για πολλές εφαρμογές που προορίζονται για το καταναλωτικό κοινό και πως η τεχνολογία τον βοηθά να πάρει τις σωστές αποφάσεις κατά τη διάρκεια του κάθε αγώνα, ενώ ταυτόχρονα τον προστατεύει.

Η glamour πτυχή…
Στα πιο glamour, η Daimler παρουσίασε την νέα A-Class, αλλά και το autonomous car “Smart vision EQ fortwo”, ένα smart όπου συνομιλεί και αλληλεπιδρά με τον οδηγό και επιβάτη του, αλλά και με το οικοσύστημα άλλων οχημάτων ή επαφών του οδηγού-επιβάτη. Αυτό το ονομάζει η Mercedes ως Mercedes-Benz User Experience, το γνωστό στον κλάδο πληροφορικής UX! Ταυτόχρονα, στα gadgets αίσθηση στο κοινό έκανε η πρόταση της Sony με το Xperia Ear Duo, με τη δυνατότητα για dual listening μέσα από μικρά ακουστικά. Το βασικό συστατικό του Ear Duo είναι η δυνατότητά του να περνάει τον ήχο από τις συνδεδεμένες συσκευές μαζί με τους ήχους από το περιβάλλον, ώστε να μην χρειάζεται ο χρήστης να αφαιρεί το ακουστικό για να αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα γύρω του.

Συνολικά, πάνω από 2.000 οργανισμοί συμμετείχαν στο φετινό συνέδριο, συμπεριλαμβανομένων των  Accenture, Alibaba, AT&T, BMW, China Mobile, Cisco, Deutsche Telekom, Ericsson, Facebook, Formula 1, Fujitsu, Google, HTC, Huawei, IBM, Intel, Lenovo, LG, Mercedes-Benz, Nokia, NTT DOCOMO, Orange, PwC, Qualcomm, Samsung, SAP, SEAT, SK Telecom, Sony Mobile, Telefonica, Toyota, VMware, Vodafone, Xiaomi and ZTE, και πολλοί άλλοι, ο καθένας με τις δικές του προτάσεις για το mobility space. Η συμμετοχή και μόνο, αλλά και η διασπορά, αποδεικνύει πλέον ότι το mobility είναι παντού, και δεν είναι απλώς το περιβάλλον των παρόχων κινητής τηλεφωνίας (operators).

Εντυπωσίασε η ελληνική αποστολή
Φέτος, η ελληνική αποστολή υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) ήταν η πιο πλούσια από ποτέ. Με 38 εταιρείες και την υποστήριξη από χορηγούς και την πολιτεία, είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετηθεί με περίπτερο στον κεντρικό διάδρομο του Hall που αφιερώνεται σε mobile applications, ενώ ταυτόχρονα είχε και παρουσία με 10 start-up εταιρείες σε κλάδους όπως Mobile Gaming και Υγεία στο 4YFN (Four Years From Now). Η αποστολή για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έδειξε ένα πολύ στοχευμένο προφίλ, με κλαδικές τοποθετήσεις στον Τουρισμό, τη Ναυτιλία, το Mobile Gaming και γενικά προώθησε με πολύ πετυχημένο τρόπο τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο mobile space.

Αξίζει να τονιστούν οι συνέργειες της ελληνικής αποστολής με την αντίστοιχη της Ουάσινγκτον, αλλά και άλλων εθνικών αποστολών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη σύναψη συνεργασιών. Το ραντεβού πλέον ανανεώνεται για το τετραήμερο 25-28 Φεβρουαρίου του 2019 στη Βαρκελώνη, για το Mobile World Congress 2019. Έχοντας υπόψη τα άλματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οτιδήποτε παρουσιαστεί του χρόνου, όσο αλλόκοτο, περίεργο, αφύσικο ή απίστευτο ακούγεται, δεν θα είναι παρά αληθινό στο άμεσο μέλλον.

Netweek Online( 12 Μαρτίου 2018)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778