netweek - 6th Smart Cities Conference: Ένα Συνέδριο με Υψηλό Δείκτη I.Q. και Βιωσιμότητας

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

6th Smart Cities Conference: Ένα Συνέδριο με Υψηλό Δείκτη I.Q. και Βιωσιμότητας

30 Μαΐου 2018 | 09:37 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Events,Συνέδρια

Σαφώς, το στοίχημα για την ελληνική «Έξυπνη Πόλη» του μέλλοντος δεν είναι εύκολο να κερδηθεί. Είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων. Σίγουρα, όμως, μετά τα όσα είδαμε και ακούσαμε στο 6ο Smart Cities Conference +Expo, καταλάβαμε ότι έχουμε τις πιθανότητες με το μέρος μας.

Μέσα από μία μακρά περίοδο που οι πόροι είναι περιορισμένοι, οι πόλεις μπήκαν στη διαδικασία να ανακαλύπτουν νέες πηγές εισροής εισοδημάτων αξιοποιώντας καθεμία τα ανταγωνιστικά της χαρακτηριστικά. Σήμερα οι Δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια καλούνται να μετασχηματιστούν σε «επιχειρηματικές» μονάδες, να κινητοποιήσουν το ανθρώπινο κεφάλαιό τους και να αξιοποιήσουν τις υποδομές τους και τις προσφερόμενες τεχνολογίες, ώστε να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και ποιότητα ζωής για τους πολίτες τους.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του 6ου Smart Cities Conference, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Μάρτιο στο Συνεδριακό Κέντρο Δαΐς, αποτελώντας για 6η χρονιά τη δυναμική ετήσια συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων για την ανάπτυξη «έξυπνων» και βιώσιμων πόλεων.

Το συνέδριο από την πρώτη του διοργάνωση μέχρι και σήμερα είναι το σημείο αναφοράς για τα θέματα που αφορούν τις «ευφυείς» πόλεις στην Ελλάδα, με σύσσωμη παρουσία Δημάρχων & ανώτατων εκπροσώπων από πολλές δεκάδες Δήμους, υψηλόβαθμων αξιωματούχων από συναρμόδια Υπουργεία, εκπροσώπων θεσμικών φορέων, Πανεπιστημίων και εταιρειών από όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 350 στελέχη, τα οποία είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τάσεις και τις τεχνολογίες που οδηγούν τις πόλεις στην επόμενη ημέρα, να δικτυωθούν και να γνωρίσουν από κοντά στα εκθεσιακά περίπτερα τις λύσεις που προσφέρονται.

Για την αξία της δημιουργίας «έξυπνων» πόλεων μίλησε στην έναρξη του συνεδρίου και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ (και Δήμαρχος Αμαρουσίου), Γιώργος Πατούλης.

Βασικοί θεματικοί άξονες της ημέρας ήταν:

 • Smart Governance - Smart Policies
  Η συγκεκριμένη ενότητα αφορούσε την εναρμόνιση των τεχνικό-διοικητικών ενεργειών των πόλεων με την ψηφιακή διακυβέρνηση.
 • Health & Social Care e-Services
  Αυτό το «κομμάτι» του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στην αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των τηλεπικοινωνιών για την υγεία και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
 • Sustainability
  Ο τρίτος θεματικός κύκλος «μίλησε» όχι μόνο για την ορθολογική διαχείριση ενέργειας σε ευφυείς - βιώσιμες πόλεις, αλλά και για πολιτικές και συστήματα για βιώσιμο και ευφυή αστικό σχεδιασμό.
 • Mobility
  Η τελευταία ενότητα του συνεδρίου «περιέγραψε» το πώς η τεχνολογία στέκεται αρωγός στη διευκόλυνση της μετακίνησης και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, όχι μόνο τοποθετήθηκε για το θέμα των ευφυών πόλεων, αλλά, παράλληλα, έδωσε τα «φώτα» του σε ζητήματα τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην περιφέρειά του. Επίσης, τη διεθνή εμπειρία τους «μοιράστηκαν» οι ομιλητές: Nele Leosk, Senior Expert e-Governance Academy Estonia, η οποία «άνοιξε» την ομιλία της εξηγώντας το πώς η Εσθονία -μια χώρα που μετράει μόλις 25 χρόνια ανεξαρτησίας- έχει καταφέρει να γίνει ο «οδηγός» της κούρσας του ψηφιακού μετασχηματισμού στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Για την ακρίβεια, η ίδια ανέφερε ότι το Ίντερνετ θεωρείται κοινωνικό δικαίωμα για κάθε πολίτη της χώρας, ενώ, παράλληλα, τόνισε την αξία της εγχώριας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διακυβέρνησης. Κλείνοντας, η Leosk υπογράμμισε τα πολύπλευρα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού ενός σύγχρονου κράτους. Theodoros N. Arvanitis, Professor of e-Health Innovation and Head of Research at The Institute of Digital Healthcare WMG, University of Warwick, ο οποίος κατάφερε -μέσα από μια εξαιρετικά διαδραστική παρουσίαση- να αναδείξει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ψηφιακής αναβάθμισης στον κλάδο της δημόσιας υγείας. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος επισήμανε ότι ο «ψηφιακός» δρόμος μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο αποτελεσματικές και διαφανείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

+Εxpo: To «Ώριμο» Βήμα του 6ου Smart Cities Conference
Η 6η συνεχόμενη διοργάνωση του Smart Cities Conference έδωσε φέτος ακόμα μία δυνατότητα στους συμμετέχοντες του συνεδρίου. Για την ακρίβεια, πλέον, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να ενημερωθούν για αναγνωρισμένες και βραβευμένες καλές πρακτικές «ευφυών» πόλεων, αλλά να γνωρίσουν από κοντά στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου και εκείνες τις τεχνολογίες ή τις υπηρεσίες που θα οδηγήσουν τις πόλεις τους στην επόμενη μέρα.

netweek (T. 413)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778