netweek - Cisco Networking Academy: Δημιουργώντας Ολοκληρωμένους Επαγγελματίες…

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

Η Cisco συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του παγκόσμιου χάσματος δεξιοτήτων καθώς και στην μείωση της ανεργίας!!

Cisco Networking Academy: Δημιουργώντας Ολοκληρωμένους Επαγγελματίες…

27 Ιουλίου 2018 | 15:06 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

Η Έλενα Πρασσάκη, Marketing, Communications and Networking Academy Manager της Cisco Ελλάδος - Κύπρου και Μάλτας, μας ξεναγεί στην Cisco Networking Academy και στις αρχές που έχουν δημιουργήσει μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική πλατφόρμα.

Τι είναι το παγκόσμιο πρόγραμμα της Cisco, Networking Academy;
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης NetAcad αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cisco, το οποίο έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους σπουδαστές με τις κατάλληλες γνώσεις/δεξιότητες/προσόντα έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές απαιτήσεις.

Τι οδήγησε την Cisco στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού προγράμματος όπως είναι το Cisco Networking Academy;
Από το 1997 υπήρξαν πολλές τεχνολογικές προκλήσεις, που στα 20 αυτά χρόνια έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Η Cisco γνώριζε ότι αυτές οι προκλήσεις απαιτούσαν ένα πλήρως λειτουργικό δίκτυο για να αξιοποιηθούν και τις αντιμετώπισε προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στην ανάπτυξη των ανθρώπινων δεξιοτήτων, που ήταν απαραίτητες να αναπτυχθούν.

Η Cisco αναγνώρισε επίσης ότι η ζήτηση για δεξιότητες δικτύωσης θα ξεπεράσει την προσφορά - εκτός και αν γίνει κάτι για να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι να γίνουν μηχανικοί δικτύωσης. Αυτές οι διαπιστώσεις οδήγησαν στη δημιουργία της NetAcad. Από τότε, η NetAcad έχει αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα παγκοσμίως, το οποίο παρέχει τις τεχνολογικές αυτές δεξιότητες ικανές να μεταμορφώνουν ολόκληρες κοινότητες. Λειτουργεί σε μια κλίμακα που παράγει το εργατικό δυναμικό πληροφορικής του αύριο - ένα αγωγό ταλέντων για να τροφοδοτήσει τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό και να αντιμετωπίσει παγκόσμια προβλήματα.

Ειδικά σήμερα, στη Cisco βλέπουμε να μαίνεται παγκοσμίως μια πραγματική θύελλα, με 74 περίπου εκατομμύρια νέους άνεργους ή υποαπασχολούμενους διεθνώς, σε έναν κόσμο όπου το 63% των θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες παραμένουν ΚΕΝΕΣ, λόγω έλλειψης ταλέντου και σχετικής κατάρτισης. Αυτό το αντιφατικό «χάσμα δεξιοτήτων» αναμφισβήτητα θα αυξηθεί, καθώς 50 δισεκατομμύρια συσκευές πρόκειται να συνδεθούν στο διαδίκτυο, απαιτώντας ακόμα υψηλότερα επίπεδα διαχείρισης μεγάλων όγκων δεδομένων και δυνατοτήτων σχεδιασμού και υλοποίησης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι καινοτομίες σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η Cisco, ως κορυφαία εταιρεία του κλάδου ΙΤ, με διεθνείς συνεργασίες και καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, είναι στην κατάλληλη θέση -και διαθέτει και τους απαιτούμενους πόρους- ώστε να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του παγκόσμιου χάσματος δεξιοτήτων.

Ποια είναι ιστορικά η διαδρομή και συνεισφορά της NetAcad στην εκπαίδευση και δημιουργία στελεχών της τεχνολογικής κοινότητας;
Η Cisco είναι ιδιαίτερα περήφανη για τη συνεισφορά της Ακαδημίας, στην κάλυψη των παγκόσμιων εκπαιδευτικών αναγκών εδώ και 20 σχεδόν χρόνια. Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 7.8 εκατομμύρια σπουδαστές σε 180 χώρες. Το δίκτυό μας περιλαμβάνει 10.400 συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα, 22.000 κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτές και πάνω από ένα εκατομμύριο ενεργούς σπουδαστές. Η υποδομή την οποία πρέπει να διαχειριστούμε για να υποστηρίξουμε αυτό το πλήθος σπουδαστών, καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο και επεκτείνεται κλιμακωτά όταν αυτό απαιτηθεί.

Με λίγα λόγια, η Cisco έχει παρουσιάσει αποδεδειγμένες επιτυχίες στην παροχή κλιμακούμενης εκπαίδευσης ΙΤ υψηλής ποιότητας και ουσιαστικού περιεχομένου σε διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας παραγωγικούς αποφοίτους. Πέρα όμως από την εκπαίδευση στον τομέα του ΙΤ, η Ακαδημία προσφέρει επιχειρηματικές δεξιότητες που στηρίζουν τους σπουδαστές, καθώς αυτοί μετεκπαιδεύονται και προετοιμάζονται ώστε να εργαστούν και εκτός ΤΠΕ ή να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Ποια είναι η παρουσία της Ακαδημίας στην Ελλάδα και ποιοι είναι οι στόχοι της;
Στην Ελλάδα η το πρόγραμμα Cisco Networking Academy αριθμεί 28 Ακαδημίες με 48 Πιστοποιημένους Εκπαιδευτές που έχουν ήδη δημιουργήσει 9,000 αποφοίτους. Οι εγγεγραμμένοι μαθητές σήμερα ξεπερνούν τους 1.500 και συνεχώς αυξάνονται.Ο στόχος της Ακαδημίας είναι απλός, αλλά σίγουρα όχι εύκολος: δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά ατόμων που θα είναι σε θέση να λύνουν διεθνή προβλήματα. Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι οι σπουδαστές θα μάθουν να καινοτομούν σαν τεχνολόγοι, να σκέπτονται σαν επιχειρηματίες και να ενεργούν σαν παράγοντες κοινωνικής αλλαγής. Αυτά αποτελούν τα τρία θεμελιώδη στοιχεία τα οποία εξασφαλίζουν την επιτυχία του προγράμματος και των σπουδαστών μας.

Ποιες είναι οι αρχές του προγράμματος NetAcad, πού και πώς ταιριάζει σαν εκπαιδευτικό εργαλείο; Πώς εφαρμόζεται ουσιαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία;
Στην καρδιά του προγράμματος NetAcad βρίσκεται η εμπειρία μάθησης.  Η εμπειρία μάθησης καθίσταται εφικτή χάρη σε ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει όλους τους πόρους της Cisco, καθώς και τους εκατοντάδες συνεργάτες της παγκοσμίως. Άλλωστε, το πρόγραμμα παρέχεται μέσω μιας παγκόσμιας πλατφόρμας, η οποία επιτρέπει την παροχή εκπαιδευτικών εμπειριών τελευταίας τεχνολογίας σε σχολεία, πανεπιστήμια, ακαδημίες και σπουδαστές σε κάθε γωνιά της γης. Αν δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα στοιχεία του προγράμματος, θα κατανοήσουμε πως η εμπειρία μάθησης είναι ο καταλυτικός παράγοντας επιτυχίας από τις δεξιότητες που αποκτούνται ως τις τελικές θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι εκπαιδευτές μπορούν να εξατομικεύσουν την εκπαίδευση των σπουδαστών τους. Κυρίως αξίζει να αναφέρουμε την ευελιξία στη διεξαγωγή εξετάσεων και τα πλούσια σχόλια, ενώ οι εκπαιδευτές έχουν το δικαίωμα να προσαρμόζουν τοπικά τα μαθήματα και συχνά υλοποιούν αυτή τη δυνατότητα αξιοποιώντας τις σχέσεις με τοπικά επιχειρηματικά στελέχη και κυβερνητικούς παράγοντες.

Επίσης η μάθηση μέσω πρακτικής εξάσκησης αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία της εμπειρίας της Ακαδημίας NetAcad. Σήμερα οι σπουδαστές χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό εξοπλισμού εγκατεστημένου στον χώρο διδασκαλίας, καθώς και του περιβάλλοντος μάθησης Packet Tracer της εταιρείας μας, το οποίο επιτρέπει την προσομοίωση δικτύων και την εξομοίωση δεδομένων.

Τι άλλο περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μάθησης της Cisco Ακαδημίας;
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 20 πιστοποιήσεις σε δίκτυα, ασφάλεια, προγραμματισμό, ΙοΤ, OS & IT, Linux κ.α. (https://www.netacad.com/courses/all-courses), μεταφρασμένα σε 20 γλώσσες και διδακτέα ύλη on-line. Πέρα όμως από τους παραδοσιακούς κύκλους μαθημάτων, η ακαδημία προσφέρει εκδηλώσεις, εργαλεία και ευκαιρίες στα πλαίσια της συνεργασίας για μεγιστοποίηση των επιπτώσεων (Collaborate for Impact). Με τον όρο Collaborate for Impact εννοούμε σημαντικές εμπειρίες στα πλαίσια των εκπαιδευτικών υπηρεσιών Θεμελίωσης (Foundational) και Προετοιμασίας Καριέρας (Career-Ready), καθώς και ανεξάρτητες εκδηλώσεις και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη σύνθεση όλων των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί, με στόχο την επίλυση προβλημάτων.

Συνοδεύεται δε από ένα απαράμιλλο οικοσύστημα που υποστηρίζει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους σπουδαστές τους, παρέχοντας δωρεάν προγράμματα, υπηρεσίες και πλατφόρμα εκπαίδευσης. Πάνω από 650 συνεργάτες παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι μέλη του δικτύου. Κάθε χρόνο η Cisco Ελλάδος διοργανώνει ημέρες καριέρας και επαγγελματικής εξέλιξης, επισκέψεις σε εκπαιδευτικά κέντρα και επισκέψεις μαθητών στα γραφεία μας, όπου έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη της τοπικής μας ομάδας με στόχο τη  διερεύνηση των εξειδικευμένων και παγκοσμίως αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων που θα στοχεύσουν, βάσει των αναγκών τους.

Ποιο είναι το όραμα της Cisco μέσα από το πρόγραμμα εκπαίδευσης Cisco NetAcad και πως αυτό αφορά «όλους»;
Το όραμα μας είναι να δώσουμε πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο! Το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή αναπηρίας. Οι άνθρωποι με ειδικές δεξιότητες, συμμετέχουν σήμερα ελάχιστα στην οικονομία και ζουν με αυξημένα ποσοστά φτώχειας. Η Cisco λάνσαρε ένα εσωτερικό ειδικό πρόγραμμα μέσω της NetAcad, με στόχο να δουλέψει με τους συνεργάτες της και τους οργανισμούς που βελτιώνουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Παροχή και πρόσβαση στη μαθησιακή εμπειρία μέσω ενός προγράμματος σπουδών με επίκεντρο τον τομέα του IT και τις καλύτερες πρακτικές διαμόρφωσης μιας online εμπειρίας που συνάδει με τις δυνατότητές τους.

Στόχος της Cisco είναι μέχρι το 2022, να δώσει δύναμη σε 10.000 μαθητές με ειδικές  δεξιότητες, μετανάστες και ανέργους, να αναπτυχθούν επαγγελματικά στην ψηφιακή οικονομία. Για τη Cisco, η προσβασιμότητα σημαίνει πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα για ανθρώπους που ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα, μέσω του σχεδιασμού τους είτε μέσω της χρήσης τους με υποβοηθητική τεχνολογία. Με την βοήθεια της τεχνολογίας αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε!

Netweek Online( 27 Ιουλίου 2018)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778