Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν τις επόμενες μέρες επί προτάσεων για την υιοθέτηση φόρων επί των εσόδων ψηφιακών εταιρειών έως το τέλος του χρόνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να επιθυμεί την αύξηση των εισφορών για ψηφιακές υπηρεσίες θεωρώντας ότι δεν φορολογούνται επαρκώς, αντιμετωπίζοντας ωστόσο σχετικές αντιδράσεις. Μικρότερες χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές -όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία- οι οποίες φιλοξενούν αμερικανικές πολυεθνικές, επιθυμούν οι αλλαγές να ενταχθούν στο πλαίσιο παγκόσμιας αναθεώρησης του φορολογικού πλαισίου, το οποίο συζητείται εδώ και χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ισχυρίζονται ότι έχουν απώλειες εκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικά έσοδα λόγω της μετάβασης εταιρειών-κολοσσών της ψηφιακής οικονομίας σε χώρες με χαμηλές φορολογίες, επιθυμούν άμεσες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση θέσπιση πανευρωπαϊκού φόρου 3% στα ψηφιακά έσοδα μεγάλων εταιρειών, πριν την όποια παγκόσμια αναθεώρηση των φορολογικών κανόνων. Η Αυστρία, ως προεδρεύουσα χώρα, σκοπεύει να προχωρήσει με το εν λόγω σχέδιο και αναφέρει σε σχετικό της έγγραφο ότι θα τροφοδοτήσει σχετικές συζητήσεις σε συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την Παρασκευή στην Βιέννη.

Σύμφωνα με το αυστριακό σχέδιο, στο νέο φόρο θα εμπίπτουν έσοδα από online διαφημιστικές υπηρεσίες –εταιρειών όπως Google και Facebook- και από online marketplaces, όπως η Amazon. Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή μόνον σε εταιρείες με παγκόσμια ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ και έσοδα σε επίπεδο ΕΕ τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίζεται ότι στους κανόνες θα εμπίπτουν περίπου 200 εταιρείες, εκτιμώντας επιπρόσθετα ετήσια φορολογικά έσοδα σε επίπεδο ΕΕ της τάξης των 5 δισ. ευρώ.
(Πηγή: Reuters.com)