Για δεύτερη χρονιά το περιοδικό Banker’s Review της BOUSSIAS διοργάνωσε το συνέδριο Payments360°. Αυτή τη χρονιά η θεματολογία εστίασε στην καινοτομία καθώς και στο οικοσύστημα πληρωμών που αναπτύσσεται στη χώρα μας.

Στη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν ουσιαστικές παρουσιάσεις από ειδικούς του χώρου και συζητήσεις γύρω από τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την υλοποίηση του PSD2 και τις επιπτώσεις της στις Τράπεζες, τα Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος, και τις Challenging Banks. Παράλληλα παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις που φέρνουν οι Fintech’s, και τις νέες στρατηγικές των Εμπορικών Επιχειρήσεων, στο πεδίο προσέλκυσης και διατήρησης των καταναλωτών.

Η πρώτη ενότητα είχε σαν στόχο την ανάδειξη, τον τρόπο εφαρμογής, τις επιπτώσεις και προοπτικές του Κανονιστικού Πλαισίου για την Ανάδυση του Νέου Περιβάλλοντος Πληρωμών στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Το σύνολο του νέου Κανονιστικού Περιβάλλοντος καθώς και η εφαρμογή της νέας οδηγίας PSD2 ήταν στον πυρήνα των περισσότερων ομιλιών.

Η εναρκτήρια παρουσίαση ήταν από τον Ralf Jacob, Head του Unit D3 (Retail Financial Services and Payments), European Commission, Directorate General for Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union μέσω video-link. Ο R. Jacob πραγματοποίησε μια εκτενή ανάλυση του PSD2 και των αλλαγών που αυτό θα επιφέρει. Συνέχισε τονίζοντας πως στόχος είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, προσβλέποντας συγχρόνως σε ένα μέλλον όπου το open banking θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο σε όλη την Ευρώπη. Όπως επεσήμανε, πρόκειται για έναν δύσκολο αλλά πολλά υποσχόμενο μετασχηματισμό.

Ακολούθησε η ομιλία του Βασίλη Παναγιωτίδη, Διευθυντή στην Γενική Γραμματεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Επικεφαλή του τομέα Συστημάτων Πληρωμών, Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος και Φυσικής Ασφάλειας Τραπεζών, όπου παρουσιάστηκε η μορφή της μετάβασης προς μια Ελληνική οικονομία δίχως μετρητά. Ξεκινώντας από την παρούσα κατάσταση συζητήθηκαν οι προοπτικές που διαφαίνονται για το μέλλον. Ο ομιλητής υπενθύμισε στο ακροατήριο πως οι Έλληνες έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους πληρωμών. Όπως επίσης και το γεγονός ότι τα capital controls κλείνουν πλέον 4 χρόνια και όπως είναι αναμενόμενο από την έναρξη τους αυξήθηκε ραγδαία η χρήση εργαλείων ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα. Αυτά τα χρόνια συνεπώς παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στα μηχανήματα POS και στο mobile banking. Αλλά δεν ήταν μόνο τα capital controls που διαμόρφωσαν αυτή την κατάσταση, υπήρξε και δέσμευση της κυβέρνησης για μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές, σύμφωνα με τον Β. Παναγιωτίδη.

Στη συνέχεια το κοινό κλήθηκε να οραματιστεί ένα πιο άμεσο μέλλον. Ο Mehdi Manaa, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδομών και Πληρωμών για τις Αγορές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έκανε μια εκτενή ανάλυση των χαρακτηριστικών της πλατφόρμας TIPS. Η πλατφόρμα αυτή προσβλέπει στο να αναγάγει τις άμεσες πληρωμές εντός Ευρώπης σε ένα καινούργιο επίπεδο και από 30 Νοεμβρίου θα τεθεί και επίσημα πλέον σε λειτουργία.

Ο Martin Koderisch Σύμβουλος Πληρωμών στην Edgar Dunn & Company με έδρα το Λονδίνο, παρέλαβε τη σκηνή αμέσως μετά και παρουσίασε χρήσιμες στρατηγικές για τις τράπεζες και τις εμπορικές επιχειρήσεις. Εξέθεσε αρχικώς τις δυσκολίες του PSD2 και πως αυτές μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες. Επίσης συζητήθηκε ο ρόλος των fintech, η θέση των τεχνολογικών κολοσσών Google – Apple – Facebook – Amazon (GAFA) και πως προβλέπεται οι καταναλωτές να κινηθούν εν μέσω αυτών των εξελίξεων.

Η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε με έναν ανοιχτό διάλογο ανάμεσα σε Διευθυντικά Στελέχη Τραπεζικών Οργανισμών. Συντονιστής ήταν ο M. Koderisch και συμμετέχοντες οι παρακάτω:

  • Αλέξης Δρυμιώτης, Head of Payments & Cash Management στην Eurobank
  • Γιώργος Μωραΐτης, Country Head of Global Liquidity and Cash Management, Wholesale Banking, HSBC France, Athens Branch
  • Νίκος Πετράκης, Director Cards Business της Τράπεζας Πειραιώς
  • Αλκιβιάδης Τρίγκας, Head e-Banking & Digital Channels στην Εθνική Τράπεζα
  • Γιάννης Τσαβδαρίδης, Διευθυντής IT & Digital Banking Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Συζητήθηκαν θέματα όπως το παρόν και το μέλλον του open banking στην Ελλάδα, οι αρχές του PSD2 καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες σκοπεύουν να το εφαρμόσουν.


Η Καινοτομία στα Payment Services και η Διαμόρφωση Νέας Κουλτούρας
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου πραγματεύτηκε θέματα τεχνογνωσίας και Fintech λύσεων πάντα υπό το πρίσμα των νέων οπτικών που προσφέρει το PSD2. Αρχικά ο Dr Dirk Haubrich, Επικεφαλής Δεοντολογίας, Πληρωμών και Καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών (EBA) εξήγησε μέσω video-link τον ρόλο και την ιστορία του EBA, καθώς επίσης και το συσχετισμό του με το PSD2 και την εφαρμογή αυτού.

Η ακόλουθη ομιλία απευθυνόταν κυρίως στους εκπροσώπους των τραπεζών καθώς ο Daniel Doderlein, Award-winning serial entrepreneur, Founder και CEO της AUKA παρουσίασε μερικές από τις βέλτιστες στρατηγικές που εφαρμόζονται ήδη διεθνώς, δίνοντας παραδείγματα που μπορούν να ακολουθηθούν από τις Ελληνικές τράπεζες στην πορεία προς την μετάβαση τους.

Οι επόμενες παρουσιάσεις της ενότητας επικεντρώθηκαν στα Payment Services για τα οποία και παρουσιάστηκαν λύσεις από τους ακόλουθους ομιλητές:

Ο Lee Britton, Εμπορικός Διευθυντής της Prepaid Financial Services (PFS) μίλησε για έναν επαναπροσδιορισμό του μέλλοντος των πληρωμών. Από την χρήση των mobile, μέχρι τα κρυπτονομίσματα, έγινε μια εκτενής ανάλυση των δυναμικών συστημάτων που προβλέπεται να επηρεάσουν την αγορά. Ο Γεώργιος Τσατσαρώνης, Founder & CEO της GBANQ, περιέγραψε την συνεργασία που είχε η επιχείρηση του με την eComm Merchant Solutions και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για την ανάπτυξη ενός application που επιτρέπει στον αγοραστή να πληρώσει ψηφιακά και άμεσα για τις αγορές του στο φυσικό κατάστημα χωρίς να χρειαστεί να βιώσει την αναμονή των ταμείων.

Επίσης ο Anders Olofsson, Global Head of Payments της Finastra εξήγησε πως οι άμεσες πληρωμές είναι ο νέος κανόνας, παρουσίασε το Σουηδικό Bankgirot και προέβλεψε μια κοινωνία χωρίς μετρητά ως το 2020.

Voice-of-the-Customer – Στάση και Ανταπόκριση στη νέα πραγματικότητα των Payments
Η τρίτη ενότητα είχε πελατοκεντρικό χαρακτήρα, ο οποίος άλλωστε αποτελεί και τον κύριο στόχο καθώς και το κριτήριο επιτυχίας σε κάθε στρατηγικό εγχείρημα.

Η προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος ξεκίνησε με ένα πολύ ενδιαφέρον panel που είχε ως συντονιστή τον Λάμπρο Τσόλκα, Αντιπρόεδρο της Accenture Α.Ε. και συμμετέχοντες τους ακόλουθους:

  • Γιάννη Βράτσο, ΙΤ Director στην ACS
  • Σταύρο Δεκαβάλλα, Head Engineering & Business Development της INSS
  • Θοδωρή Κούνα, Γενικό Διευθυντή της Everypay Α.Ε
  • Noel Moran, ιδρυτή και CEO της eComm Merchant Solutions
  • Παναγιώτη Τουρναβίτη, Γενικό Διευθυντή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας
  • Γεώργιο Ανδρέα Χαντζανδρέου, Director στη Διεύθυνση Καρτών της Εθνικής Τράπεζας.

Συζητήθηκαν θέματα όπως οι πραγματικές ανάγκες των πελατών και κατά πόσο αυτές καλύπτονται από τους νέους τρόπους πληρωμών, ο ρόλος των fintech στο χώρο των πληρωμών και κατά πόσο οι τράπεζες θα έπρεπε να συνεργαστούν μαζί τους. Επίσης απαντήθηκαν ερωτήσεις από το κοινό που αφορούσαν θέματα όπως τα capital controls και το ζήτημα της ασφάλειας.

Ακολούθησε ένα short Panel που δημιούργησε ο Γεώργιος Καμέτας, επικεφαλής του Τομέα Business Banking στη Διεύθυνση Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Δανείων Λιανικής στην Εθνική Τράπεζα και υπεύθυνος του προγράμματος στήριξης νέας επιχειρηματικότητας NBG Business Seeds, αφού πρώτα ανέλυσε τη μορφή που έχει η fintech σκηνή. Στο πάνελ συμμετείχαν οι Βαγγέλης Φράγκος, Co-Founder της QuRabbit και Δημήτρης Λάμπρου, Συνιδρυτής & CEO της PLUSTIC, οι οποίοι περιέγραψαν τα αντικείμενα των startup τους.

Επόμενη παρουσίαση από τον Κωστή Πάικο, Head of Mobile Banking, Payments & Value Adding Services, Eurobank Group, όπου τονίστηκε η σπουδαιότητα του στοιχείου UX. Δεδομένου ότι η ψηφιοποίηση των συναλλαγών έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων η εμπειρία του χρήστη σε αυτόν τον όλο και αυξανόμενα ψηφιακό κόσμο παίζει κομβικό ρόλο είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Πάικος.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση λύσεων που παρέχουν στους πελάτες τους η Alpha Bank και η Revolut, τις οποίες ανέλυσαν η Ελευθερία Κριθήμου, Υποδιευθύντρια στη Διεύθυνση Εναλλακτικών Δικτύων της Alpha Bank, καθώς και ο Δημήτρης Λιτσικάκης, Country Manager Greece για την Revolut αντίστοιχα.


Συνέντευξη:
Lee Britton
Commercial Director, PFS

Ο Lee Britton είναι Εμπορικός Διευθυντής στην Prepaid Financial Services Limited (PFS) η οποία αναδείχθηκε Europe’s Digital Technology Winner στα RSM European Business Awards 2018. Είχαμε την χαρά και την ευκαιρία να συναντήσουμε τον L. Britton κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και να του θέσουμε μερικά σύντομα ερωτήματα.

    Πιστεύετε ότι τα κράτη θα έπρεπε να ξεκινήσουν να πειραματίζονται με κρυπτονομίσματα;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Πιστεύω πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο που ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά και οι χώρες είναι οι καταλληλότερες να το αξιολογήσουν. Όμως αν πρόκειται να υπάρξει κυκλοφορία νομίσματος θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες ρυθμιστικές αρχές. Οπότε αν πρόκειται να υπάρξει πραγματικό νόμισμα, τότε οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να επεξεργαστούν τους κανονισμούς και πιστεύω πως αυτό θα είναι το επόμενο επίπεδο.

    Πρόκειται το mobile banking να αντικαταστήσει πλήρως τα μετρητά στην επόμενη δεκαετία;

Εκ πρώτης όψης και καθαρά με τη δική μου οπτική, αν και μάλλον είμαι ο αιρετικός, πιστεύω πως θα μπορούσε. Όμως όταν συζητάμε με το τμήμα R&D ή με άλλες εταιρείες τείνουμε να πιστεύουμε πως πρώτα θα απαλλαγούμε από τις κάρτες και μετά από τα μετρητά. Οπότε θεωρούμε πως τα mobile θα εκτοπίσουν τις κάρτες. Αλλά υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο των μετρητών που είναι σχεδόν αδύνατο να αποσπαστεί από το εμπόριο. Οπότε τείνω να υποστηρίξω πως κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας θα υπάρχουν ακόμα μετρητά στην οικονομία. Θα υπάρχει δηλαδή ένα αξιόλογο ποσό συγκριτικά με το συνολικό ποσοστό και από άποψη αξίας αλλά και σε θέμα συναλλαγών.

    Ποιες κινήσεις πιστεύετε πως πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες γα να προετοιμαστούν για το μέλλον;

Σπάνια μιλάω για αυτό από τη συγκεκριμένη οπτική. Έχουμε μια innovation firm, όπου βάζουμε στην άκρη εκατομμύρια ευρώ και τα διαθέτουμε σε σχολεία, επιχειρηματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αυτό που συνειδητοποιήσαμε είναι πως όταν επισκεπτόμασταν σχολεία τα παιδιά είχαν ιδέες που δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ. Είχαν κάποιες σπουδαίες ιδέες. Ίσως είναι και το πιο energizing πράγμα που κάναμε σαν επιχείρηση. Συγκλονιστήκαμε! Πιστεύαμε πως θα ακούγαμε δύο ή τρεις καλές ιδέες και θα προβαίναμε στην δωρεά στο σχολείο. Τελικά υπάρχουν τέσσερα προϊόντα που έχουν ήδη βγει και άλλα τέσσερα που έχουμε επενδύσει, που πιστεύουμε πως έχουν πραγματική αξία στην αγορά και που μας έχουν ενθουσιάσει. Αυτά τα παιδιά είναι δεκαπέντε χρονών ή λιγότερο και είναι συγκλονιστικό. Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό, είχαν πολύ καλύτερες ιδέες απ ότι θα είχαμε εμείς ποτέ