«Ωραία μας τα λέτε, εντυπωσιακά ακούγονται όλα αυτά, αλλά στην πράξη τι γίνεται;» Αυτή είναι η σχεδόν μόνιμη επωδός σε όλα (εξαιρούνται τα ‘εξειδικευμένα’, καθώς εκεί πάνε συνήθως οι επαΐοντες) τα συνέδρια με αναφορές σε τάσεις και εφαρμογές βασισμένες στις «νεότερες» τεχνολογίες, οι οποίες μπήκαν σχετικά πρόσφατα στη ζωή μας, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), η Μηχανική Μάθηση (ML), το Internet των Αντικειμένων (ΙοΤ) και το Blockchain.

Όχι πως δεν γίνονται πράγματα – απλώς δεν είναι τόσο γνωστά, γιατί βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή – όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο (βλέπε, εκθετικά) η ανάπτυξη θα ανηφορίζει σε υψηλότερα ποσοστά… Έτσι, ήταν τουλάχιστον καλοδεχούμενη η πρωτοβουλία της Oracle να παρουσιάσει -στο πλαίσιο της εκδήλωσης Impact Innovation, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, στο The HUB Events- την πρακτική πλευρά της αξιοποίησης αυτών των τεχνολογιών, με συγκεκριμένες και απτές προτάσεις, λύσεις και τρόπους ως προς το πώς βοηθούν τις επιχειρήσεις (όχι τόσο στην Ελλάδα ακόμα, αλλά στο εξωτερικό όπου τα παραδείγματα είναι πολλά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα) να περάσουν από το «όραμα» στην πράξη, ενσωματώνοντας την καινοτομία στην καθημερινότητά τους.

Ανοίγοντας την ημερίδα, ο υπεύθυνος της Oracle για την Ελλάδα & Cluster leader GCMM, Αντώνης Μονοκρούσος, μίλησε για την πορεία της στα 30 χρόνια της ενεργού παρουσίας της στη χώρα μας, μνημόνευσε τις σημαντικές ομάδες εργασίας που εδρεύουν στην Αθήνα (250 οι εργαζόμενοί της εδώ, από μόλις 70, όταν ξεκίνησε – με τους περισσότερους να καλύπτουν διεθνείς ανάγκες), αλλά κυρίως περιέγραψε το επιχειρηματικό περιβάλλον, με τις ραγδαίες αλλαγές, τις απίστευτες καινοτομίες και τις αυξανόμενες ανάγκες – που, όλα μαζί, συγκλίνουν στην αναγνώριση ότι βρισκόμαστε ξεκάθαρα, σε σημείο καμπής! Έδωσε σε αδρές γραμμές τις προτάσεις και λύσεις που προσφέρει πλέον η Oracle κι έκανε μια πρώτη εισαγωγή στην πλατφόρμα Autonomous, για την οποία ακούσαμε πολύ περισσότερα στη συνέχεια.

Ο Regis Louis, VP Cloud Platform EMEA & APAC, εστίασε σ’ αυτή τη νέα εποχή που αξιοποιεί τις πρόσφατες τεχνολογίες και ιδιαίτερα την Τεχνητή Νοημοσύνη, για να παρουσιάσει την «αυτοεξυπηρετούμενη» πλατφόρμα, παραθέτοντας τις πολλές δυνατότητές της μαζί με παραδείγματα εφαρμογών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και σε τόσο διαφορετικούς κλάδους, όσο το ΕΣΥ του Ηνωμένου Βασιλείου και μια τράπεζα ή μια εταιρία ανταλλακτικών μηχανών…

Σημαντική ήταν η ομιλία του Γιώργου Γιαγλή, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας και διευθυντή του Institute for the Future, ο οποίος επεσήμανε επίσης ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, καθώς πολλές σημαντικές και θεμελιώδεις τεχνολογίες ωριμάζουν ταυτόχρονα. Αποτέλεσμα, η έναρξη μιας νέας εποχής, όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες κι όλα δείχνουν ότι σε 10-15 χρόνια οι μηχανές θα έχουν ξεπεράσει σε δυνατότητες τους ανθρώπους. Αν και πρακτικά αόρατες, θα είναι πανταχού παρούσες στη ζωή μας, ενώ το blockchain σταδιακά θα γίνει το «δεύτερο Internet», με τα νέα νομίσματα να είναι active money, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι έξυπνες μηχανές.

Ακολούθησε ο Νικόλας Σπέγγος, Business Innovation Dir. Oracle EMEA, που εστίασε στη σημασία της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα και την απόφαση της Oracle να αλλάξει εκ των έσω, δημιουργώντας την «ομάδα κρούσης» Oracle Next (περισσότερα παραπλεύρως), της οποίας ανέλυσε τη λειτουργία, παραθέτοντας και σχετικά παραδείγματα. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και το panel με τίτλο Are you an intrapreneur? που συντόνισε ο καθηγητής Γιαγλής και σ’ αυτό συμμετείχαν οι Γιώργος Δημητριάδης (Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας), Γιώργος Μαρίνος (Εθνική Τράπεζα), Γιάννης Βιτζηλαίος (ΟΤΕ), Σωτήρης Καραγιάννης (Space Hellas), Γιώργος Μανιουδάκης (Neurosoft) και Τάσος Ποδαράς (Unisystems). Οι εκπρόσωποι της αγοράς συζήτησαν (με τη συμμετοχή και του κοινού) για καινοτομία, ψηφιακό μετασχηματισμό, Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές της, εμπειρία χρήστη, έλλειμμα δεξιοτήτων αλλά και το μέλλον της εργασίας.

Το  πρώτο μέρος έκλεισε ο Duncan Harvey, Head of Core Technology & Cloud Platform Business Development, Oracle EMEA, ο οποίος ανέλυσε με γλαφυρό τρόπο τα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει σε μια επιχείρηση η αξιοποίηση της πλατφόρμας Autonomous, όπως η απελευθέρωση πόρων, η ταχύτητα και η μείωση του λειτουργικού κόστους. Προέτρεψε, δε, τους συνέδρους να τα δοκιμάσουν μόνοι τους, στην πράξη, με το δωρεάν υλικό που θα βρουν στον σύνδεσμο https://cloud.oracle.com/tryit.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, στελέχη της Oracle από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν σε δυο βασικές ενότητες (Business Impact & User Experience Session και Business Transformation & Outcomes Session), όπου με οκτώ συνολικά σύντομες παρουσιάσεις έδειξαν συγκεκριμένες λύσεις και παραδείγματα, στους χώρους των Έξυπνων Εφαρμογών, της Κυβερνοασφάλειας, της Βελτιστοποίησης Υποδομών, των Νέων μορφών Διεπαφών, της Τεχνητής Νοημοσύνης , του Blockchain, του ΙοΤ και της (αναβαθμισμένης) Εμπειρίας Πελάτη.

Κορυφαίοι ομιλητές του Oracle Impact Innovation μιλάνε στο ΝetFAX
Regis Louis,  VP Cloud Platform, Oracle EMEA & APAC
«H εποχή της αυτονομίας, όπου το λογισμικό ρυθμίζει το λογισμικό, είναι ήδη εδώ και αλλάζει δραστικά τον τρόπο που δουλεύουμε»

Όλη η τεχνολογία της Oracle προσφέρεται πλέον as-a-Service μας τόνισε ευθύς εξαρχής ο αντιπρόεδρος της εταιρίας για τη διαχείριση προϊόντος και τη στρατηγική στο cloud, απαριθμώντας τους τομείς και υποτομείς που καλύπτει αυτή η ολοκληρωμένη πλατφόρμα… Ο λόγος (που απαίτησε πολύ engineering και re-engineering για να γίνει πράξη) ήταν απλός: «έπρεπε να εξασφαλίσουμε πως πετύχαμε full automation, καθώς είναι κρίσιμο χαρακτηριστικό για τους πελάτες μας που μεταβαίνουν στο cloud – δεν φτάνει η καινοτομία, χρειάζονται και τους αυτοματισμούς γιατί από αυτούς θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος, που φτάνει στο 65% των εξόδων μιας επιχείρησης». Σε ερώτηση του ΝetFAX αν οι ανάγκες όλων των πελατών είναι λίγο-πολύ ίδιες, η απάντησή του ήταν η αναμενόμενη: «Διαφέρουν, όπως διαφέρει και ο βαθμός υιοθέτησης εκ μέρους τους.

Πολλοί πάνε στο cloud, όμως θέλουν να διατηρήσουν κάποια δεδομένα on premise – οι περισσότεροι προτιμούν υβριδικές λύσεις, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο και για λίγο καιρό. Αν πας στο cloud, δεν υπάρχει πίσω…Το γνωρίζουμε και τους διευκολύνουμε με τις κατάλληλες λύσεις. Υπάρχουν θέματα κουλτούρας, κάποιοι φοβούνται ακόμα και για τις θέσεις τους – αν έχουν συνηθίσει σ’ έναν τρόπο δουλειάς, που με τους αυτοματισμούς πλέον καταργείται, είναι λογικό… Όμως, γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι αυτοματισμοί δημιουργούν νέες ευκαιρίες για να αναδείξουν τις δεξιότητές τους. Στους λίγους μήνες κυκλοφορίας της πλατφόρμας, ανοίξαμε νέους ορίζοντες σε πολλούς κλάδους και αιφνιδιάσαμε ευχάριστα όσους περίμεναν από εμάς λιγότερα»

Νικόλας Σπέγγος, Director Business Innovation, EMEA – Oracle NEXT
«Χρειάζονται ‘νέοι μάγοι’ και εργαλεία, ώστε να ανοίξει η χρήση του blockchain και σε άτομα που δεν είναι ειδικοί»
Ο Business Innovation Director της Oracle EMEA είναι μέλος της Oracle Next, της ομάδας top experts από πολλούς κλάδους που αναλαμβάνει να απαντήσει στην πρόκληση της γρήγορης υλοποίησης, με νέες μεθόδους και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Μοιραία, η πρώτη ερώτησή μας αφορούσε τους λόγους δημιουργίας αυτής της ομάδας – να τι μας απάντησε: «Θέλουμε να μεταμορφώσουμε την εικόνα που έχει για την Oracle η αγορά. Δεν είμαστε μόνο βάσεις δεδομένων, έστω κι αν γίναμε γνωστοί γι’ αυτό – πάνω απ’ όλα, είμαστε μηχανικοί, όχι τόσο marketing και communications.

Αν υλοποιήσουμε μια καινοτομία, σημαίνει ότι αυτή είναι έτοιμη για παραγωγή. Για παράδειγμα, μπήκαμε στο χώρο του blockchain, επιλέγοντας πολύ προσεκτικά να επενδύσουμε στο Hyperledger – η προσφορά μας στο κονσόρτσιουμ είναι το industrialization. Χρειάζονται ‘νέοι μάγοι’ και εργαλεία, ώστε να ανοίξει η χρήση του blockchain και σε άτομα που δεν είναι ειδικοί..» Όσο για το Innovation Box, που ανέφερε στην ομιλία του, μας είπε πως «προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε πελάτη, ο οποίος μπορεί να χρειάζεται βοήθεια μόνο ως το prototype ή ως το MVP…

Η ειδική ομάδα που δουλεύει αυτά τα project μπορεί μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων και με συγκεκριμένο κόστος να το κάνει». Πώς θα χαρακτήριζε αυτή την ομάδα, τον ρωτήσαμε: «Δεν είμαστε industry, αλλά innovation experts! Θα κάτσουμε μαζί με τον πελάτη να βρούμε τη λύση, δεν θα του πούμε κάνε το έτσι ή αλλιώς – εκείνος ξέρει καλύτερα τη δουλειά του…» Για να προσθέσει «πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε μαζί με τους πελάτες μας να φτιάξουμε κάτι το οποίο θα εξαπλωθεί στην αγορά…»

Duncan Harvey, Head of Core Technology and Cloud Platform Business Development, Oracle EMEA
«Προσπαθούμε να κάνουμε τη μηχανή να αυτονομηθεί, να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της!»

Η ομιλία του Duncan Harvey για τη νέα προσέγγιση Autonomous, καθόρισε κι αυτά που ειπώθηκαν στη σύντομη συζήτηση με το NetFAX, με πρώτη ερώτηση -προφανώς- το σκοπό και τα πλεονεκτήματα αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας της Oracle. «Προσπαθούμε να κάνουμε τη μηχανή να αυτονομηθεί, να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της! Στα βασικά πλεονεκτήματα είναι ότι ο πελάτης δεν χρειάζεται πια να αγοράσει servers ή να στήσει data warehouse – με ένα «κλικ» το σύστημα θα το κάνει για λογαριασμό του… Μπορεί να κάνει ακόμα και scale up/down (αν και όχι αυτόνομα – για την ώρα το αφήσαμε στην επιλογή του πελάτη, σε επόμενο στάδιο θα γίνει κι αυτό) Η πρόσβαση είναι πανεύκολη κι ο χρήστης δεν θα ξαναχρειαστεί να κάνει update του συστήματος – το εννοώ!».

Όσο για τη διαθεσιμότητα του συστήματος… «Σε μισή ώρα ετησίως έχουμε περιορίσει to downtime, δηλ. μόλις δυόμιση λεπτά το μήνα… Πρόκειται για λύση που κάνει ευκολότερη τη ζωή όχι μόνο του CIO, αλλά ολόκληρης της επιχείρησης, καθώς -αναλαμβάνοντας να φροντίσει τον εαυτό του- το σύστημα απελευθερώνει πόρους, χρόνο και χρήμα… Δεν χρειάζεται να μάθεις τίποτα για τον έλεγχο και τη λειτουργία του, μπορείς να συγκεντρωθείς απερίσπαστος στη δουλειά σου. Όλη η εγκατεστημένη βάση μας μπορεί να επωφεληθεί, όμως είναι ελκυστικό και για τους νέους πελάτες μας, που δεν θέλουν ‘μπλεξίματα’ με τις υποδομές. Προφανώς, οι όποιοι περιορισμοί στην αυτονομία είναι σεβαστοί –  υπάρχουν λύσεις!» Υστερόγραφο: Έχετε ανταγωνιστή; «Για την ώρα, όχι! Είμαστε πρώτοι και μόνοι στα αυτόνομα data bases – το λέει και η Gartner. Χρησιμοποιούν κάποιοι τον χαρακτηρισμό Autonomous, αλλά οι λύσεις τους απέχουν…»