Ένα από τα πάγια σημεία τριβής, εγκλήσεων και αντεγκλήσεων στο ελληνικό οικοσύστημα των ΤΠΕ, όπως αποτυπώνεται σε συζητήσεις και συνέδρια, είναι η ένθεν-κακείθεν καταγγελλόμενη «ανύπαρκτη», ή έστω αδύναμη σχέση μεταξύ αγοράς και πανεπιστημίων/ερευνητικών κέντρων.

Που έχει ως συνέπεια να μην συντονίζονται ενέργειες και δράσεις, να μη γνωρίζει ο ένας τις απαιτήσεις και ανάγκες του άλλου και -ως εκ τούτου- να μην προχωρούν πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν άλλη διαφορετική δυναμική. Αυτό το θέμα συζητήθηκε -για άλλη μια φορά- στη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την οποία ολοκληρώθηκε το 29ο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στο πάνελ συμμετείχαν εκπρόσωποι τόσο της μιας πλευράς (η CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, Πέγκυ Αντωνάκου, ο πρόεδρος και CEO της ΙΒΜ Ελλάδας, Σπύρος Πουλίδας, και ο sr. Αccount Mgr Ελλάδας Κύπρου της Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος) όσο και της άλλης (ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας, ο διευθυντής & πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Γιώργος Νούνεσης, ο διευθυντής και πρόεδρος του ΕΙΕ, Βασίλης Γρηγορίου και ο πρόεδρος και γεν. διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», Γιάννης Ιωαννίδης). Παρών στη συζήτηση -που συντόνισε ο «δικός μας», Γιάννης Ριζόπουλος- ήταν επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Η συζήτηση -που ήταν μακρά- αποδείχθηκε τελικά εποικοδομητική και αποδοτική, αφού οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν στο τέλος (κι αφού όλα είχαν ξεκινήσει από τη ανοικτή πρόσκληση της Π. Αντωνάκου προς τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα να επισκεφτούν τη Microsoft για να βρουν πιθανές συνέργειες – το αυτό ζήτησαν και οι άλλες δυο εταιρείες) να προχωρήσουν με οργανωμένο τρόπο στην προσέγγισή τους.

Ο υπουργός -που τόνισε για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους ξένους- δεσμεύτηκε, από την πλευρά του, στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση της γραφειοκρατίας και την παροχή κινήτρων, μέτρων που θα συμβάλουν στη σύγκλιση των δύο πλευρών. Όσο για το match-making, το «πάντρεμα» των δυο πλευρών και την οργάνωση των δράσεων, ο Γεν. Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού, Ηλίας Σπυρτούνιας, διεκδίκησε άμεσα αυτόν τον ρόλο, θυμίζοντας πως -από αρκετά χρόνια- υπάρχει στο Επιμελητήριο μια ιδιαίτερα δραστήρια επιτροπή Καινοτομίας-Εκπαίδευσης-Επιχειρηματικότητας. Αναμένεται συνέχεια, λοιπόν, με εξελίξεις σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.