Η δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη εκδήλωση της Huawei, η οποία έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος Seeds for the Future της εταιρείας.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την τεχνολογία και την καινοτομία απαντώντας στις προκλήσεις της νέας εποχής και τις ανάγκες των πολιτών. Σε συνεργασία με το ΕΔΕΤ προκηρύσσουμε το έργο ‘κατάρτιση και πιστοποίηση φοιτητών και νέων επιστημόνων για απόκτηση δεξιοτήτων και την ανάπτυξη εφαρμογών για τη διαχείριση σύγχρονων δικτύων και υπολογιστικών συστημάτων’. Πρόκειται για ένα έργο που το Υπουργείο θα προσφέρει τη δυνατότητα σε δέκα χιλιάδες Έλληνες φοιτητές να αποκτήσουν δεξιότητες προγραμματισμού και διαχείρισης συστημάτων».

Παράλληλα, την ίδια στιγμή «δρομολογείται ένα έργο εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάνω σε ανοικτές δεξιότητες για 250.000 πολίτες, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο», το οποίο θα παραδοθεί σε διάρκεια τετραετίας παρέχοντας ψηφιακές δεξιότητες σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία των Πρότυπων Ψηφιακών Κέντρων (ΠΨΚ). Αναφερόμενος, επιπλέον, στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου Τομέα, ο Σ. Ράλλης σημείωσε ότι από τα μέσα του 2017 μέχρι και σήμερα έχουν εγκρίνει περισσότερα από 220 έργα ΙCT, προϋπολογισμού 880 εκατ. ευρώ.

Ο Σ. Ράλλης έκανε, τέλος, νύξη για το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα, το οποίο θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες. Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη 6.500 επίγειων σταθμών σε όλη την Ελλάδα, «οι οποίοι θα παρακολουθούν την καλλιέργεια σε 15 εκατ. στρέμματα, ήτοι τη μισή καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας, συλλέγοντας δεδομένα από το έδαφος και από τον αέρα, τα ανοιχτά δεδομένα του Κοπέρνικου και από τους σταθμούς της ΕΜΥ. Ο αγρότης πλέον, με ένα απλό SMS στο κινητό του, θα μπορεί να λαμβάνει συγκεκριμένες συμβουλές και προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως και για πολλές άλλες βασικές του επιχειρησιακές λειτουργίες». Η μείωση κόστους που θα επιφέρει η υλοποίηση αυτού του έργου εκτιμάται έως και στο 45% (ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας).