Με την πραγματοποίηση της επιβεβλημένης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που, μάλιστα, συνοδεύτηκε κι από ένα πλούσιο σε περιεχόμενο Un-Conference, γιόρτασε χθες το βράδυ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η κοινότητα του Blockchain στην Ελλάδα.

Η εκκίνηση για το Hellenic Blockchain Hub είχε δοθεί στις 18 Ιανουαρίου 2018 κι από τότε έγιναν πολλά, όπως φάνηκε και στον απολογισμό που έκαναν ο πρόεδρός του, Γιώργος Καραμανώλης, και κυρίως ο ΓΓ του, Μαρίνος Ξυναριανός, με κυριότερο τη γνωστοποίηση της ύπαρξής του -μέσω της συμμετοχής σε πολλές δράσεις / συνέργειες- αλλά και την αποδοχή του ως κύριου εκφραστή της κοινότητας.

Κοινή παραδοχή χθες, ήταν πως το 2019 προμηνύεται ακόμα καλύτερο -«όαση ελπίδας» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία η παριστάμενη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας- υπεύθυνη για θέματα Ψηφ. Πολιτικής, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου- καθώς το Blockchain βρίσκει ολοένα και περισσότερες εφαρμογές σε μια ευρύτατη γκάμα πεδίων, αποδεικνύοντας πως η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί μεν τη βάση της λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων, αλλά κατ’ ουδένα τρόπο είναι αποκλειστικά συνδεδεμένη μ’ αυτό τον χώρο.

Αυτό φάνηκε καθαρά κι από τις εισηγήσεις των ομιλητών, στη συνέχεια, που ο καθένας τους φώτισε μια διαφορετική περιοχή, στο πλαίσιο ενός «πανοράματος» των εφαρμογών της τεχνολογίας, εντός και εκτός συνόρων – τουλάχιστον όσο το επέτρεπε ο περιορισμένος χρόνος.

Έτσι, ο Αντώνης Κασάνο (Unisystems) μίλησε για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τις δράσεις στην Ελλάδα, o Γιώργος Πάνου (Mellon) για την πορεία του Blockchain και τον ρόλο του στις επιχειρηματικές εφαρμογές, ο Κώστας Καλογεράκης (Εθνική Τράπεζα) για τις αλλαγές που έφερε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα σημαντικότερα κρυπτονομίσματα, με αναφορά στα stable coins και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, κι ο Χάρης Λιναρδάκης (ΙΒΜ) για τις επιχειρηματικές εφαρμογές δίνοντας εντυπωσιακά παραδείγματα από το δικό τους Food Trust, στον χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επίσης, η Σοφία Τερζή (που κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη, για να εκπροσωπήσει το ΕΚΕΤΑ στη συνάντηση) μίλησε για τα smart contracts, το Blockchain-as-a-Service και τις εφαρμογές τους, ο Λεωνίδας Σταυρόπουλος (Norblock) έδωσε παραδείγματα για την πλατφόρμα Fides της εταιρείας του, στον χώρο του verification, o Θάνος Ντάφλος (Eurobank) ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας WeTrade στην οποία συμμετέχει η τράπεζά του, και η Μαρί Μαρκοσιάν (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) υπερασπίσθηκε τη χρεία της ρύθμισης και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Innovation Lab, στο οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό οικοσύστημα του Blockchain.

Γιώργος Καραμανώλης: «Disruptive Technologies Observatory, το επόμενο βήμα…»
Πώς νιώθει έπειτα από ένα χρόνο ζωής του Hub, ρώτησε το NetFAX τον πρόεδρο του ΗΒΗ, Γιώργο Καραμανώλη, λίγο μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης και του Un-Conference που τη συνόδευσε… «Ήταν πολύ θετικό, γιατί προσπαθήσαμε -και εν μέρει, πιστεύω, το καταφέραμε- να μαζέψουμε όλους τους εμπλεκόμενους στο οικοσύστημα των αποκεντρωμένων τεχνολογιών και του blockchain: είχαμε τη συμμετοχή τραπεζών, policy makers, μεντόρων… πιστεύω ότι θα βγουν πράγματα κι η ελληνική αγορά Πληροφορικής μπορεί αφενός να προσφέρει τις λύσεις αυτές στο εγχώριο οικοσύστημα, αφετέρου να βγει μπροστά, επιδεικνύοντας εξωστρέφεια… Από την άλλη, ως HBH πιστεύουμε ότι πρέπει πλέον να αξιοποιήσουμε όλη αυτή τη δημιουργικότητα που υπάρχει και το diversified δίκτυο που μαζεύεται, για να δούμε κι άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το VR, το AR κλπ».

Αυτό είναι το επόμενο βήμα;
«Ναι, αυτό είναι! Να δούμε πώς συσχετίζονται όλες μεταξύ τους και με το blockchain, αποτελώντας τους πυλώνες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Θα λέγεται Disruptive Technologies Observatory και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες…» .

Άρα σε ένα χρόνο από σήμερα, θα είμαστε αλλού;
«Θα είμαστε με όλες τις εκθετικές τεχνολογίες μαζί, για να δούμε πού μπορεί να οδηγήσει όλη αυτή η ιστορία, προς όφελος των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα…».

Ο ρόλος του Observatory ποιος θα είναι;
«Κυρίως πρέπει να κρατήσουμε -κάτι που ισχύει και για το ΗΒΗ- τον χαρακτήρα του ανθρώπινου δικτύου, της κοινότητας, ο οποίος θα βασίζεται στη συζήτηση, θα αναδεικνύει τοπικές καλές πρακτικές, θα προσπαθεί να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους για να αντιμετωπιστούν προκλήσεις σ’ όλα τα επίπεδα… γενικά, ο βασικός στόχος είναι να προκύψουν λύσεις που θα βοηθήσουν την τοπική, εγχώρια οικονομία και επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας διεξόδους».

Πάντως, ήταν εντυπωσιακό αυτό που ανακοίνωσε η κ. Μαρκοσιάν, στο τέλος, περί δημιουργίας Innovation Hub από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – δεν είναι συχνές τέτοιες πρωτοβουλίες από δημόσιους φορείς… «Είναι μια καλή πρωτοβουλία, όμως υπάρχουν κι άλλες – είδαμε πχ. την ΚΕΔΕ να μαζεύει πέρυσι 120 ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα, για να προσπαθήσουν με αναδυόμενες και συμβατικές τεχνολογίες να κάνουν τις πόλεις καλύτερες! Επίσης, στις 5-7 Απριλίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μελετήσει αντίστοιχα πράγματα στον αγρο-διατροφικό κλάδο, πώς μπορεί να βελτιωθεί και να πάρει δυναμική… Άρα, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση και από δημόσιους φορείς (αυτό είναι το θετικό!) που θεωρώ ότι δεν είναι προϊόν της κρίσης, αλλά πλέον αναγκαιότητα…».

Το NetFAX ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.