netweek - 2nd WORKSHOP OF EU RESEARCH & INNOVATION MARITIME PROJECTS: Πρώτοι στη θάλασσα, πρώτοι και στην έρευνα…

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Professional Services

Εντυπωσιακά τα ελληνικά επιτεύγματα στα ευρωπαϊκά προγράμματα, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας

2nd WORKSHOP OF EU RESEARCH & INNOVATION MARITIME PROJECTS: Πρώτοι στη θάλασσα, πρώτοι και στην έρευνα…

7 Νοεμβρίου 2019 | 13:20 Γράφει το Net Week  Online Team Topics: Events

Η κυριαρχία της Ελλάδας στην εμπορική ναυτιλία, σ’ ό,τι αφορά τη διαχείριση και την πλοιοκτησία, είναι αδιαμφισβήτητη από χρόνια πολλά.

Αυτό που δεν είναι εξ ίσου γνωστό, αν και θα έπρεπε, είναι ότι η χώρα μας επίσης πρωτοπορεί -σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο- στην εφαρμοσμένη έρευνα με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό αυτού του χώρου που -όπως όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν- έχει αργήσει σημαντικά και χρειάζεται πλέον μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Απτά δείγματα της ελληνικής υπεροχής σ’ αυτόν τον τομέα παρουσιάστηκαν χθες, στη διάρκεια του 2nd Workshop of EU Research & Innovation Maritime Projects, εκδήλωσης που οργάνωσε στις εγκαταστάσεις της, στον Πειραιά, η Danaos Shipping, ναυτιλιακή εταιρεία με ιδιαίτερες επιδόσεις στην έρευνα, καθώς συμμετέχει -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- αυτή τη στιγμή σε 15 ευρωπαϊκά έργα και δρα καταλυτικά στο πλαίσιο του σχετικού οικοσυστήματος, προκειμένου να πυκνώσουν οι μεταξύ όλων των εμπλεκομένων συνέργειες.

Επί πέντε ώρες δόθηκε μια σφαιρική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, σ’ ό,τι αφορά τη συμμετοχή της ναυτιλιακής κοινότητας σε δεκάδες πολυεθνικά ερευνητικά έργα με χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, με στόχο την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στην καθημερινότητα της ναυτιλίας, για το καλό των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, αλλά και του πλανήτη, αφού η παράμετρος της αειφορίας παίζει πλέον σημαντικό ρόλο σε κάθε χρηματοδοτούμενο έργο.

Στη χθεσινή ημερίδα εργασίας παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους τους 18 αντιπροσωπευτικά έργα σε διάφορες φάσεις εξέλιξης, με 200+ συμμετέχοντες φορείς απ’ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να δώσουν λύσεις σε πιεστικές ανάγκες του κλάδου.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και οι μηδενικές εκπομπές ρύπων, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων, οι επόμενες γενιές συστημάτων προώθησης, η υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων, η κυβερνοασφάλεια σ’ ό,τι αφορά τη λειτουργία των πλοίων αλλά και τις επικοινωνίες τους κ.λπ.

Ο στόχος που ήταν η ενημέρωση της ερευνητικής κοινότητας σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις και τις νέες τεχνολογίες και η πλατύτερη διάχυση της νέας γνώσης, σε συνδυασμό με την πρόσκληση για στελέχωσή της με νέα μέλη, μάλλον επετεύχθη, αν κρίνουμε από τα πλατιά χαμόγελα και την έντονη δικτύωση, στο κοκτέιλ που -παραδοσιακά- ακολούθησε.

Η «ψυχή» και βασικός διοργανωτής του Workshop, ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών της Danaos, καθηγητής Τάκης Βαρελάς, μίλησε μετά την ολοκλήρωσή της αποκλειστικά στο NetFAX, γι’ αυτή τη σημαντική εκδήλωση: «Στόχος του συνεδρίου είναι ακριβώς να φτιαχτεί η ναυτιλιακή εντοπία, όσον αφορά στις εφαρμογές πάνω στις θαλάσσιες μεταφορές, με πανεπιστήμια, ιδρύματα και εταιρίες που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Σήμερα, κυριαρχούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο στον εφοπλισμό και στην πλοιοκτησία, αλλά και στην υποστήριξη της ανάπτυξής της, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπου κατέχουμε την πρώτη θέση.

Πρόθεσή μας είναι όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά και να τη βελτιώσουμε, συγκεντρώνοντας όλες μας τις δυνάμεις: τα πανεπιστήμιά μας, με πρώτο το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τις ναυτιλιακές εταιρίες οι οποίες θέλουν λίγο σπρώξιμο γιατί δεν ασχολούνται πολύ, όλο το ναυτιλιακό πλέγμα, με τις άλλες εταιρίες, τεχνικά γραφεία, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικά κλπ. τα οποία πραγματικά συμμετέχουν σ’ όλες τις δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με τη ναυτιλία, για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα δε, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας κι όλα αυτά μεταφράζονται σε οικονομικό αντίκτυπο… Γιατί είναι η ναυτιλία και όχι ο τουρισμός ο τομέας που φέρνει τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα…»

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778