netweek - Η εικόνα του Έλληνα CIO το 2016

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Market Research

Η εικόνα του Έλληνα CIO το 2016

16 Μαρτίου 2017 | 09:33 Γράφει ο Γιάννης  Μουρατίδης Topics: Trends

Μια έρευνα που πραγματοποίησε το περιοδικό Netweek, αποκαλύπτοντας ότι το μέλλον δεν είναι τόσο σκοτεινό όσο κάποιοι περιγράφουν και η Ελλάδα ανήκει μεν στην παγκόσμια αγορά, αλλά δεν είναι συντονισμένη με τις εξελίξεις της.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Peter Sondergaard, senior vice president της Gartner Research, ανέβηκε στη σκηνή του Gartner CIO Leadership Forum προκειμένου να μεταφέρει στους παρευρισκόμενους την άποψη της εταιρείας του για τις μεταβολές στο ρόλο των CIO.

Ενώ όλοι περίμεναν η ομιλία να εστιάσει στα δεκάδες τρισεκατομμύρια της παγκόσμιας αγοράς και το ρόλο της πληροφορικής τεχνολογίας στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων για να διεκδικήσουν ένα κομμάτι αυτής της πίτας, ο Sondergaard εστίασε σε ένα μόλις τρισεκατομμύριο δολάρια, το οποίο αντιπροσωπεύει την αγορά του ψηφιακού εμπορίου. Σύμφωνα με την άποψη του, οι CIO ηγούνται του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και οι καινοτομικές τους ιδέες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μεριδίων της παγκόσμιας αγοράς. “Τα δεδομένα έχουν μικρή αξία, οι αλγόριθμοι δημιουργούν την αξία” τόνισε στην ομιλία του ο Sondergaard, αναφέροντας ότι η επιτυχία νέων έργων σε τομείς όπως το Internet of Things και το Industry 4.0 εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από την ευφυΐα των αλγορίθμων που θα χρειαστεί να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Ως παράδειγμα ανέφερε τους Γερμανούς βιομηχάνους, οι οποίοι προσδοκούν αύξηση της αποτελεσματικότητας κατά 18% με παράλληλη μείωση του κόστους κατά 14% μέχρι το 2020.

Από το δάσος στο... δέντρο
Θεωρητικά δεν υπάρχει σήμερα χώρα που βιώνει έξω από το πλαίσιο της παγκόσμιας αγοράς. Δε βιώνουν όμως όλες οι χώρες με την ίδια ένταση τις μεταβολές. Σε μια πρόσφατη συζήτηση με υπεύθυνο παραγωγής σε εταιρεία ανακύκλωσης υλικών, η οποία απασχολεί το 90% του δυναμικού της σε μη διοικητικούς ρόλους, ρωτήσαμε την άποψη του για τις αλλαγές που μπορούν να φέρουν τα ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία. “Μάλλον θα πρέπει να μου κάνετε την ερώτηση αυτή ξανά σε μια δεκαετία από τώρα” ήταν η απάντησή του. Θεωρητικά ο συνάδελφος του σε ένα εργοστάσιο της Γερμανίας ή της Βρετανίας, θα είχε ήδη στα χέρια του κάποιες μελέτες με προτεινόμενες λύσεις για μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της αξιοποίησης ρομποτικών συστημάτων.

Οι Έλληνες CIO, αν και έχουν ευρεία όραση, επιλέγουν μάλλον να φιλτράρουν τις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς μέσα από το πρίσμα της πραγματικότητας που βιώνουν. Αυτήν την περίοδο η πραγματικότητα καθορίζεται κυρίως από την οικονομική κρίση και τους παραγωγικούς τομείς της χώρας που έχουν θεωρητικά καλές πιθανότητες ανάπτυξης. Αυτή τη φιλτραρισμένη εικόνα προσπαθεί να αποτυπώσει η έρευνα που πραγματοποίησε το περιοδικό Netweek απευθυνόμενο στο σύνολο των συνδρομητών του. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο και συμμετείχαν σε αυτήν 213 άτομα, περίπου το 19% του συνόλου των ερωτηθέντων. Το 90% των απαντήσεων προήλθαν από άνδρες ηλικίας 45+ ετών με πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Επίσης το 90% των απαντήσεων προήλθαν από μεγάλες εταιρείες (50+ εργαζόμενοι), οι οποίες σε ποσοστό 70% είναι ελληνικές και δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 20 τομείς της αγοράς.

Επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων
Το 60% των ερωτηθέντων, αξιολογούν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους από καλή έως πολύ καλή. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 55% σε σχέση με το 2015. Η αισιοδοξία δείχνει να επανέρχεται μετά την περσινή πρώτη χρονιά εφαρμογής των capital controls στην ελληνική αγορά, όπου 4 στις 10 επιχειρήσεις έλεγαν ότι η οικονομική τους κατάσταση ήταν ‘λιγότερο & πολύ λιγότερο καλή’ σε σχέση με το 2014, ενώ φέτος μόνο το 16% είπαν αυτό σε σχέση με το 2015. Οι ‘Μεγάλες’ και ‘Πολυεθνικές’ εταιρίες δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξες, σε αντίθεση με τις ‘Μικρές/ Μεσαίες’ και Ελληνικές που δείχνουν περισσότερο συντηρητικές στις εκτιμήσεις τους. Εξίσου ευοίωνες είναι οι εκτιμήσεις τους και για την επόμενη χρονιά, προερχόμενες πάλι από τις ‘Μεγάλες’ και ‘πολυεθνικές εταιρίες, όπου 1 στις 2 εταιρίες προσδοκά ότι θα είναι ‘λίγο & πολύ καλύτερη’.

Για πολλούς ο CIO είναι ακόμα ένας πάροχος υπηρεσιών
Το 47% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι συνάδελφοί τους στην επιχείρηση συνεχίζουν να τους βλέπουν ¨μόνο ως πάροχο παροχής υπηρεσιών”. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ένα σημαντικό επίσης ποσοστό (46%) πιστεύει ότι ο ΙΤ εκλαμβάνεται ως επιχειρηματικός συνεργάτης (39%) αλλά και ως επιχειρηματικός ηγέτης (7%). Η άποψη αυτή προέρχεται κυρίως από τις ‘Μεσαίες και μικρές’ εταιρείες, και μάλλον εξηγείται από το ότι οι εταιρίες αυτές είναι ως επί το πλείστο από το χώρο της τεχνολογίας, όπου δικαιολογημένα ο ρόλος του ΙΤ είναι πολύ σημαντικός. Περίπου 1 στις 3 εταιρίες ανέφεραν ότι το ποσοστό από το συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό που επενδύεται σε ΙΤ projects είναι πάνω από 7%, αυξημένο κατά 55% από το αντίστοιχο ποσοστό το 2015.

Η πλειονότητα των εταιριών (7 στις 10) ανέφερε ότι το ΙΤ budget επενδύεται κυρίως στις ‘υποδομές της εταιρίας’. Μία στις τρεις εταιρίες ανέφερε επίσης και στην ‘ασφάλεια’, με άνοδο 5 ποσοστιαίων μονάδων από το 2015. Η ‘καινοτομία’ βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (23%). Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι η ‘καινοτομία’ μαζί με τις ‘υποδομές της εταιρίας’ (46% και 44% αντίστοιχα) είναι οι δύο τομείς στους οποίους πιστεύεται ότι κυρίως θα επενδύεται το ΙΤ budget μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Όσον αφορά τις προσδοκίες τους για το budget που θα διαθέσει η εταιρία για ΙΤ projects της επόμενης χρονιάς, φαίνεται να είναι θετικές, καθώς 1 στις 3 εταιρίες ανέφεραν ότι θα αυξηθεί, σε σχέση με 1 στις 4 εταιρίες το 2015. Πιο αισιόδοξες φαίνεται να είναι οι ‘πολυεθνικές’ αλλά και οι ΄μικρές/ μεσαίες’ εταιρίες.

Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων
Η ‘άμεση/ ευέλικτη αντίδραση του ΙΤ στις επιχειρηματικές απαιτήσεις’, η ’εξοικονόμηση κόστους’ και η ‘πελατοκεντρική προσέγγιση’ είναι οι τρεις παράγοντες που αναμένεται να έχουν το σημαντικότερο λόγο στη διαμόρφωση του ΙΤ budget της επόμενης χρονιάς.

Όσον αφορά τους παράγοντες που έχουν το σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων που θέτει η Διεύθυνση ΙΤ και τις επενδύσεις που πρόκειται να κάνει, 6 στις 10 εταιρίες ανέφεραν πρωτίστως τις ‘νέες τεχνολογίες’, όπως το 2015 αλλά με μικρή αύξηση. Ακολουθούν οι ‘επέκταση της επιχείρησης’ και οι ‘εσωτερικές οργανωτικές αλλαγές’ (42% και 31% αντίστοιχα) με σταθερότητα σε σχέση με το 2015. Οι πιο σημαντικοί τομείς που ξεχωρίζουν στην agenda των επενδύσεων που προγραμματίζουν ως ΙΤ τμήμα στο άμεσο μέλλον, είναι κυρίως το ‘Security/ Risk management’ (56%), με σημαντική άνοδο στην κατάταξη από το 2015 - 4η θέση, η ‘ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών’ (54%) και το ‘Analytics’ (50%).

Τέλος, περίπου 9 στις 10 εταιρίες ανέφεραν ότι έχουν έλλειψη IT εξειδικευμένου προσωπικού, κυρίως σε τομείς όπως mobile τεχνολογίες, προγραμματισμός/ ανάπτυξη εφαρμογών, Data/ BI/ Analytics και Security/ Risk Management.

Η έρευνα με μια ματιά

Βελτiωση στην αξιολoγηση της οικονομικής κατάστασης των εταιριών και ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για την επόμενη χρονιά.

Περιθώριο βελτίωσης του ρόλου του ΙΤ ως επιχειρηματικού συνεργάτη.

Αύξηση του budget που επενδύεται σε ΙΤ projects, ιδιαίτερα σε ‘υποδομές’. Σημαντικές προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του την επόμενη χρονιά, ιδιαίτερα σε projects ‘καινοτομίας’ και ‘υποδομών’.

Προσδοκία για ΙΤ budget που να αντιδρά άμεσα στις επιχειρηματικές απαιτήσεις και στην βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, αλλά και με εξοικονόμηση κόστους! Πτώση της ‘καινοτομίας’ σε σχέση με το 2015.

Security/ Risk Management (με σημαντική άνοδο από την τελ. χρονιά), Ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών και Analytics κυριαρχούν στην agenda ΙΤ επενδύσεων του άμεσου μέλλοντος.

Σημαντική έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε όλους τους ΙΤ τομείς, όπως και το 2015.

netweek (T. 402)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Netweek Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Banking / Finance

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

e-government

Μουσική Βιομηχανία

Retail

Ευρωπαική Ένωση

Services

Ενέργεια / Περιβάλλον

©2018 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778