Σύμφωνα με την έκθεση ISTR2016 Ransomware and Businesses της Symantec το ransomware αναδείχθηκε ως μία από τις πιο επικίνδυνες απειλές στον κυβερνοχώρο, τόσο για τις επιχειρήσεις και τους μεγάλους οργανισμούς, όσο και για τους καταναλωτές εν γένει, με τις παγκόσμιες απώλειες να φθάνουν πλέον τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Τους τελευταίους 12 μήνες το ransomware έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο ωριμότητας και απειλής. Η τελειότητα του επιχειρηματικού μοντέλου που χρησιμοποιεί το ransomware έχει δημιουργήσει μια νοοτροπία χιονοστιβάδας  μεταξύ των επιτιθέμενων, καθώς καθημερινά αυξάνεται το χρηματικό ποσό που προσπαθούν να εκμαιεύσουν από τα θύματά τους. Συνοπτικά τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης της Symantec, μεταξύ άλλων, είναι τα ακόλουθα:
• Ο τομέας των υπηρεσιών πλήττεται περισσότερο με ποσοστό 38%. Ακολουθούν οι κατασκευές και ο οικονομικός τομέας με 17%, ενώ οι ασφάλειες, η κτηματαγορά και η δημόσια διοίκηση βρίσκονται επίσης σε υψηλές θέσεις με ποσοστό 10%.
• Η μέση ζήτηση σε λύτρα υπερδιπλασιάστηκε
• Ο αριθμός των νέων οικογενειών ransomware παρουσιάζει σταθερή αύξηση από το 2011 με το 2015 να καταγράφει υψηλό ρεκόρ αφού ανακαλύφθηκαν 100 νέες οικογένειες.
• Η έλευση του ransomware-as-a-service (RaaS) σημαίνει ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός εγκληματιών του κυβερνοχώρου μπορεί να αποκτήσει  το δικό του ransomware
• Η στροφή προς το crypto-ransomware συνεχίζεται. Οι νέες παραλλαγές που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα μέσα στο 2016 φτάνει στο 80%.