Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι η εκτεταμένη χρήση νέων τεχνολογιών για την αποθήκευση δεδομένων σε off-site τοποθεσίες θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και να προσθέσει στο ΑΕΠ της ΕE σχεδόν 1 τρις ευρώ, μέχρι το 2020.

Η επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes, πρόκειται να παρουσιάσει στρατηγική cloud και να προτείνει στους 27 να ξεπεράσουν «την ζούγκλα των προτύπων» που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Στο έγγραφο που περιγράφει τη στρατηγική, η Επιτροπή υποστηρίζει την εκτεταμένη υιοθέτηση των cloud υπηρεσιών – από τεράστιες λειτουργικές περιοχές όπως αυτές που προσφέρονται από την Amazon.com έως υπηρεσίες προς καταναλωτές όπως το iCloud της Apple ή το gmail της Google- θα μπορούσαν να προσφέρουν τεράστια οικονομική ώθηση.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η διευρυμένη χρήση του cloud  θα δώσει ώθηση σε επιπλέον 45 δις. ευρώ απευθείας επενδύσεων στο cloud computing στην ΕΕ μέχρι το 2020. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ συνολικά κατά 957 δισ. ευρώ και να προσθέσει 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας. Η επιτροπή τονίζει, επίσης, ότι τα οι υπηρεσίες cloud των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι διαλειτουργικές, ενώ η έμφαση της στρατηγικής θα είναι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και όχι η δαπάνη δημοσίου χρήματος σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες cloud.

Επίσης, επιδιώκεται η εξάπλωση του cloud σε μία ευρύτερη αγορά, καθώς ενώ οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πρόθυμα online υπηρεσίες και κοινωνικά δίκτυα, οι μεγάλες εταιρείες διστάζουν να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους κάπου αλλού για λόγους ασφαλείας. Η Επιτροπή επίσης προγραμματίζει να δημιουργήσει μια Ευρωπαϊκή Συνεργασία Cloud (Εuropean Cloud Partnership) έτσι ώστε να ενισχύσει τις χώρες μέλη να αποθηκεύουν μεγαλύτερο όγκο δεδομένων στο cloud.