Πιέσεις στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων και κερδών για τον ΟΤΕ, βλέπει ο Παναγής Βουρλούμης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, την ερχόμενη περίοδο.

Η οικονομική κρίση αναμένεται να επηρεάσει τα έσοδα των εταιρειών κινητής και να μειώσει ακόμα περισσότερο το ARPU, το οποίο ακολουθεί σταθερά καθοδική πορεία την τελευταία τριετία. Ο Μιχάλης Τσαμάζ, Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote, δεν απέκλεισε και η επιπλέον φορολόγηση να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο, δεν προχώρησε σε σχετικές προβλέψεις. Μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με τη αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, απάντησε ότι προσωρινά δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία που να χαρακτηρίζουν το μέτρο ως αντισυνταγματικό.

Όσον αφορά τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, ο Παναγής Βουρλούμης τόνισε ξανά ότι αυτή τη στιγμή η αγορά λειτουργεί κάτω από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο δημιουργεί στρεβλώσεις στην ανάπτυξη της και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον η ανάγκη βιωσιμότητας των εταιρειών παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών να επιβάλει όρια στο μέγιστο όγκο δεδομένων που διακινούν οι χρήστες.

Τη Ρυθμιστική Αρχή έθεσε ο Παναγής Βουρλούμης και ως υπαίτια για κάποια διαφυγόντα έσοδα του ομίλου από εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Όπως είπε “η Ρυθμιστική Αρχή επέβαλε στον ΟΤΕ να συνεχίζει την παροχή υπηρεσιών σε αυτές τις εταιρείες ακόμα και όταν ήταν φανερό ότι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους”. Όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet με υψηλότερες ταχύτητες, ο Παναγής Βουρλούμης τόνισε ότι η ΟΤΕ έχει επιλέξει τη λύση του VDSL και πρόκειται να κάνει μια σημαντική επένδυση για την ανάπτυξη τους.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν απορρίπτει το FTTH, αλλά προσωρινά, ο Παναγής Βουρλούμης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη προσπάθεια ως ένα σχέδιο που απαιτεί σημαντικές διευκρινίσεις ώστε να αποφασίσει ο ΟΤΕ αν είναι κάτι που τον ενδιαφέρει. Μια ενδιαφέρουσα θέση που ακούστηκε για πρώτη φορά από τον Προέδρο της ΟΤΕ, είναι ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα μέρος των οφειλών του Δημοσίου προς τον ΟΤΕ  να αντισταθμιστούν με ένα κομμάτι από το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο από τη Deutsche Telekom για το 5% του πακέτου των μετοχών της ΟΤΕ.

Γιάννης Μουρατίδης