Δυόμιση δεκαετίες παρουσίας στα τεκταινόμενα της εγχώριας αγοράς της διανομής και πώλησης ΙΤ προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών συμπληρώνει φέτος η Oktabit, χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχει καταφέρει να ανελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών!

Ξεκίνησε ως μια επιχείρηση που δραστηριοποιούταν στη διανομή σκληρών δίσκων, την οποία και “έτρεχε” η οικογένεια Παπαϊωάννου, στην “κεφαλή” της οποίας βρισκόταν ο “πατριάρχης” της οικογένειας, Αντώνης, έχοντας στο πλάι του τους γιους του Αλέξανδρο και Δημήτρη. Απαιτήθηκε σκληρή δουλειά, η ανάπτυξη ενός ικανού οράματος, δέσμευση, πίστη, η αυστηρή τήρηση απαρέγκλιτων αρχών, η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών με την ταυτόχρονη λήψη επιτυχημένων επιχειρηματικών αποφάσεων και πρωτίστως μεράκι, δίψα για γνώση και πραγματική αγάπη για το αντικείμενο της εργασίας τους, έως ότου φτάσουμε στο σήμερα, που η Oktabit συνεργάζεται με τους κορυφαίους κατασκευαστές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως!

Ποια… γεύση, άραγε, να αφήνει η μέχρι τώρα πολυετής διαδρομή της Oktabit σε μια δύσκολη όσο και απαιτητική αγορά όπως είναι αυτή της διανομής προϊόντων τεχνολογίας; “Απόλυτα θετικής, καθώς πρόκειται για μια πορεία που διακρίνεται από χαρά και δημιουργία, με την ταυτόχρονη επίτευξη εντυπωσιακών στόχων, την σύναψη ισχυρών σχέσεων εμπιστοσύνης, αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας κατανόησης με τους IT κατασκευαστικούς οίκους που εκπροσωπούμε, την εξυπηρέτηση δεκάδων χιλιάδων πελατών που συνοδεύεται και από την θεμελίωση φιλικών δεσμών που εκτείνονται πολύ πέρα από αυτές των… παραδοσιακών “πωλητή-πελάτη”. Πρόκειται για ένα πλέγμα στοιχείων και χαρακτηριστικών που μας έχουν επιτρέψει να θεωρούμαστε ένας συνεργάτης που προσφέρει απόλυτη αξιοπιστία και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο ενισχύουμε τον κατάλογο των συνεργασιών μας και έχουμε καταφέρει να επεκταθούμε σε τόσες πολλές προϊοντικές κατηγορίες. Η εταιρεία διατηρεί από το 1997 υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου καλύπτει τις ανάγκες των συνεργατών της στη Βόρεια Ελλάδα. Το 2016 εγκαινίασε επίσης το πρώτο Dell Exclusive Store, στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens»., εξηγεί με περισσή ικανοποίηση ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Γενικός Διευθυντής της Oktabit και συνιδρυτής της εταιρείας, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Δημήτρη Παπαϊωάννου, πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και εκ των ιδρυτών της εταιρείας, κρατούν στα χέρια τους το διοικητικό… τιμόνι της Oktabit.

Συναρπαστικό ταξίδι διάρκειας του αιώνα!
Η τελευταία διανέμει, σήμερα, τα προϊόντα περισσότερων από 50 κατασκευαστών που καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα της αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γνωστά brands, όπως είναι τα APC, Asus, Bitdefender, Dell, Devolo, D-Link, Epson, ESET, Fujitsu, Gigabyte, Gigaset, Intel, Kingston, LaCie, Legrand, Lenovo, Lexmark, LG, Logitech, Microsoft, NVIDIA, Panda, Ricoh, Samsung, Seagate, Sony, TP-Link, Transcend, Viewsonic και Zebra. Μπορεί για έναν “παραδοσιακό” ΙΤ διανομέα κάθε αντιπροσώπευση να είναι ξεχωριστή, εντούτοις όμως υπάρχουν ορισμένες που ξεχωρίζουν, καθώς είτε πάνω σε αυτές στηρίχτηκε ένα σημαντικό κομμάτι της περαιτέρω ανάπτυξης που βίωσε η εταιρεία είτε η κοινή πορεία έχει σφυρηλατήσει μια περισσότερο στενή, όσο και με οικογενειακή χροιά, σχέση. Πόσο, μάλλον, όταν έχουν περάσει δυόμιση δεκαετίες παρουσίας στην αγορά. Ο κ. Παπαϊωάννου δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις, καθώς προκρίνει τις συνεργασίες με τις AMD, Intel, Microsoft, Dell, Epson, Lexmark, Lenovo, Seagate, ως εκείνες που σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της Oktabit, είτε προκαθόρισαν το επόμενο βήμα της ή βοήθησαν ενεργά στην ισχυροποίηση της παρουσίας της σε καθετοποιημένα τμήματα της ΙΤ αγοράς, ταυτίζοντάς ολόκληρους τομείς με το brand name της!

Μιας και ο λόγος για το τελευταίο, από την εμπορική… εξίσωση της Oktabit δεν θα πρέπει να λείπει και η παράμετρος των own brand τεχνολογικών λύσεων, όπου προεξάρχουσας σημασίας θεωρείται η παρουσία και εν γένει πορεία της σειράς υπολογιστών tablets και notebooks VERO! Μάλιστα, θεωρείται περίπου ως δεδομένο πως στα άμεσα σχέδια των επιτελών της εταιρείας είναι να εμπλουτίσουν την διαθέσιμη γκάμα των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών με μοντέλα που θα “παντρεύουν” τα πλούσια χαρακτηριστικά με το κομψό design και την ποιοτική κατασκευή, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το λανσάρισμα smartphone συσκευών!

Καθώς όμως, όποιος δεν εκτιμά και φροντίζει το παρελθόν του, αδυνατεί να σηματοδοτήσει ξεκάθαρα το μέλλον του, η Oktabit δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει να αποτελεί καίριας σημασίας “παίκτη” στον εγχώριο τομέα της τεχνολογικής πραγματικότητας. Όπως τόνισε με έμφαση ο κ. Παπαϊωάννου: “Η Oktabit φιλοδοξεί διαχρονικά να λογίζεται ως ένας ισχυρός συνδετικός κρίκος μεταξύ των κατασκευαστών και των καταναλωτών. Είναι σταθερή επιθυμία μας να αποτελούμε τον αξιόπιστο συνεργάτη για τον κατασκευαστή και, ταυτόχρονα, σημείο αναφοράς για τον καταναλωτή και δη σε ότι αφορά τα επίπεδα τιμής, τεχνικής υποστήριξης και εξυπηρέτησης!

Δεν σας κρύβω πως μελλοντικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες λύσεις που θα άπτονται του εν εξελίξει φαινομένου του ψηφιακού μετασχηματισμού, αξιοποιώντας αξιόλογα, όσο και γεμάτα ιδέες και δημιουργική ορμή στελέχη που προέρχονται από την επόμενη γενιά της οικογένειας Παπαϊωάννου και όχι μόνο, τα οποία με εφαλτήριο τις σημαντικές σπουδές τους θα ενισχύσουν σε εντυπωσιακό βαθμό τις παρεχόμενες υπηρεσίες εκ μέρους μας!”. Αναφορικά με τους τομείς προς περαιτέρω αξιοποίηση κατά την επόμενη ημέρα που εξετάζει η εταιρεία, συμπεριλαμβάνονται αυτοί του φυσικού security και του gaming, ενώ ξεχωριστή έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην αγορά των ολοκληρωμένων επαγγελματικών λύσεων όπου ήδη εξετάζονται μια σειρά από δυνητικές νέες συνεργασίες. Για παράδειγμα, ήδη η Oktabit έχει προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες σε ότι σχετίζεται με τις συσκευές τηλεφωνικών κέντρων.

Έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία
Σε οικονομικό επίπεδο, η Oktabit -που αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 90 εργαζόμενους- κατάφερε να “κλείσει” το 2016 με κύκλο εργασιών 48,7 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 1,97 εκατ. ευρώ. Όσο για το 2017, από την εταιρεία εκφράζεται απόλυτη αισιοδοξία και σιγουριά πως θα κλείσει με την επίτευξη περαιτέρω θετικών ρυθμών ανάπτυξης! “Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που προϋποθέτει και απαιτεί διαρκές τρέξιμο, αγωνία, ακούραστη παρακολούθηση της εξέλιξης των οικονομικών δεικτών και μεγεθών, της λήψης ισορροπημένων αποφάσεων κ.ο.κ.”, υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου και συνεχίζει: “Δεν σας κρύβω πως διαρκής στόχος μας είναι να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη την επίτευξη κερδοφορίας, παραμένοντας άκρως ανταγωνιστικοί και διατηρώντας το ικανοποιητικό επίπεδο ρευστότητάς μας”.

Οι όροι του “παιχνιδιού”, πλέον, είναι διαφανείς
“Η εγχώρια αγορά πώλησης ΙΤ εξοπλισμού, υπηρεσιών και λύσεων βαίνει σταθερά βελτιούμενη και σε αυτή την πραγματικότητα συνέβαλε σημαντικά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα. Κι αυτό, καθώς έλαβε χώρα μια διαδικασία… κάθαρσης της αγοράς, όπου όσοι παρέμειναν ήταν και αυτοί που είχαν λόγο και περιεχόμενο να βρίσκονται εδώ! Επίσης, υπήρξε και μια αυτό-ρύθμιση στο σκέλος όσων δεν είχαν τα απαιτούμενα οικονομικά μεγέθη και δυνατότητες, οπότε αναγκάστηκαν είτε να θέσουν τον εαυτό τους εκτός παιχνιδιού ή να αναζητήσουν την δημιουργία συνεργειών και αντίστοιχης λογικής συνεταιριστικών σχημάτων.

“Αποτέλεσμα; Η αγορά να έχει θέσει ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας, να κινείται μεν σε πιο μικρά μεγέθη, ωστόσο να έχει εξαλείψει πλήρως αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος που σχετίζονταν με την αξιοπιστία του πλαισίου στο οποίο συνήθιζαν να κινούνται οι stakeholders της αγοράς. Συμπερασματικά, οι σοβαροί “παίκτες” είναι εδώ, οικονομικά υγιείς και εμπορικά έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις πάσης φύσεως απαιτήσεις των πελατών τους”, υποστηρίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Μιας και ο λόγος για τις επιχειρήσεις, αυτές διαχωρίζονται ως προς το μέγεθός τους σε ότι φορά τις επενδύσεις τους. Σύμφωνα με όσα σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της Oktabit οι μεν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες δείχνουν δειλά-δειλά να επενδύουν στα περί της τεχνολογίας, κυρίως σε ότι αφορά στην άμεση αναζήτηση εύχρηστου όσο και πολλαπλών χρήσεων εξοπλισμό, έχοντας ως… πυξίδα τους την διασφάλιση κατά το δυνατόν μεγαλύτερης αξίας σε κάθε αγορά που πραγματοποιούν. Οι δε μεγάλες συνεχίζουν σταθερά να αναζητούν εξειδικευμένες λύσεις και εφαρμογές λογισμικού, να ψηλαφίζουν ολοένα και εντονότερα τις διαθέσιμες cloud υπηρεσίες, καθώς επίσης και να ανανεώνουν τον χρονίζοντα ΙΤ εξοπλισμό τους.