Εδώ και χρόνια οι CIOs απαντούσαν σε ερωτήματα κι έδιναν λύσεις σε ζητήματα που σχετίζονταν με την τεχνολογία. Ωστόσο, οι σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις (Big Data, mobility, καταναλωτικοποίηση της τεχνολογίας) και η σημασία τους για όλη την επιχείρηση, δημιουργούν νέα δεδομένα και μοναδικές ευκαιρίες για τους CIOs, για να αναβαθμίσουν το ρόλο τους μέσα στην εταιρεία τους.

Πριν, ωστόσο, αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα, πριν αναλάβουν το ρίσκο να αναρριχηθούν στην ιεραρχία της επιχείρησής τους, χρειάζεται να αναπτύξουν ένα ευρύτερο σετ ικανοτήτων. Εκτός από τα κλασικά τεχνολογικά και λειτουργικά skills, που πάντα τα είχαν, οι CIOs χρειάζεται να αναπτύξουν μια πολύ περισσότερο στρατηγική άποψη για το πώς οι δυνατότητες δημιουργούν αξία. Σε αυτό περιλαμβάνονται κλασικά στρατηγικά skills για τις αγορές, τους πελάτες και τα προϊόντα, αλλά και μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης.

Οι CIOs έχουν μια σημαντική εικόνα της επιχείρησής τους, που κανείς άλλος δεν έχει. Αυτή η εικόνα τους επέτρεψε, όλα αυτά τα χρόνια, να εκπληρώνουν με απόλυτη επιτυχία το ρόλο τους. Είναι, πλέον, η κατάλληλη στιγμή για τους CIOs να σχεδιάζουν και όχι μόνο να «ενεργοποιούν» το μέλλον της επιχείρησής τους. Έτσι, θα αποκτήσουν την εκτίμηση της διοίκησης, θα κερδίσουν το ρόλο του ισότιμου επιχειρηματικού εταίρου.