Πολλές φορές φανταζόμαστε μια κατάσταση έως ότου απαιτηθεί ή ακόμη και προκύψει να την δούμε κατάματα. Τότε είναι πολύ πιθανό η ευχαρίστηση να μετατρέπεται σε δυσαρέσκεια, η σιγουριά να γίνεται αδυναμία και η αισιοδοξία να μεταβάλλονται σε έκπληξη και απορία.

Κάπως έτσι θα πρέπει να ένιωσαν όσοι τυχόν είδαν ή μελέτησαν εκτενώς τα πλέον πρόσφατα μεγέθη που αφορούν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους, τα οποία και δημοσιοποίησε προ ημερών η IDC.

Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή που σχετίζονται με το παραδοσιακά πλέον “ζεστό” τρίμηνο της χρονιάς, καθώς σε αυτό εντάσσεται και η περίοδος των Χριστουγέννων και αυτή ελάχιστες ημέρες πριν από την πρωτοχρονιά. Κάτι που… μεταφράζεται σε διάθεση και χρήματα για ξόδεμα.

Κι όμως. Το δ’ τρίμηνο του 2011 αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό… αποκάλυψης για την εγχώρια αγορά διάθεσης PCs και πολύ φοβούμαστε σκηνές από ταινία προσεχώς!

Πώς αλλιώς να δικαιολογηθεί η πτώση δίχως τέλος που εμφανίζουν τα μεγέθη της αγοράς που διαμορφώνονται στα επίπεδα του 34,7%; Πτωτικά εννοείται… Προσθέστε και ένα -25% περίπου που ήταν οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου του 2010 σε σχέση με τις αντίστοιχες του ίδιου διαστήματος του 2009 και έχετε ανάγλυφα την εικόνα!

Στην πορεία προς την άβυσσο, θέση-οδηγού δείχνει να κατέχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το πρόσφατο παρελθόν αποτελούσαν τον κύριο πυλώνα ανάπτυξης. Αρκεί να σημειωθεί πως στο δ’ τρίμηνο του 2011 διατέθηκαν συνολικά 69.909 Η/Υ για επαγγελματική χρήση έναντι 119.506 τεμαχίων πέρυσι, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 41,5%!

Φαντάζομαι πως έχετε ακούσει το ανέκδοτο με τον οδηγό, που προσπαθεί να κάνει όπισθεν υπό δύσκολες συνθήκες και αυτός που τον βοηθά του λέει: “Μην ανησυχείς. Μόλις ακούσεις “μπαμ”, έχεις παρκάρει…”. Βέβαια, το ζήτημα είναι πως μόλις η εγχώρια αγορά Η/Υ ακούσει “μπαμ”, μάλλον θα είναι και το οριστικό!