Οι τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών αποτελούν αρωγό στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση.

Είναι σαφές ότι διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες εξελίξεις και με σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας μας. Σε τέτοιες περιόδους συνήθως επικρατεί κυρίως πανικός που, ως κακός σύμβουλος, οδηγεί σε λανθασμένες κατά το πλείστον αποφάσεις.

Οι επιχειρήσεις, σε όποια κατηγορία και εάν ανήκουν (μικρές, μεσαίες, μικρομεσαίες, μεγάλες), θα πρέπει πρωτίστως να αναζητήσουν συμμάχους στην προσπάθειά τους να αμυνθούν και να αντέξουν τον κυκλώνα της κρίσης.

Μιλάμε για μια ανάπτυξη «στασιμότητας», δηλαδή μια υπερπροσπάθεια να μην πάμε άλλο πίσω.

Η τεχνολογία εμπνέει αισιοδοξία
Ενα αισιόδοξο μήνυμα και για το διεθνή χώρο έρχεται από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, οι οποίες μπορούν να σταθούν ως βασικός σύμμαχος και αρωγός στις επιχειρήσεις.

Τεχνολογίες τύπου Virtualization, System Management, Grid Computing, Cloud Computing, Business Intelligence, έχουν να προσδώσουν μόνο θετικά στοιχεία στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν μείωση των κοστολογίων λειτουργίας, αύξηση της παραγωγικότητας, έγκαιρη και ευέλικτη ανταπόκριση του IT στις ανάγκες των business owners, μείωση της πολυπλοκότητας των μηχανογραφικών υποδομών, άρτια πληροφόρηση της διοίκησης και πολλά ακόμα σοβαρά πλεονεκτήματα που προσδίδουν πολύτιμο οικονομικό όφελος στις επιχειρήσεις.

Do it right
Ενα πολύ σημαντικό θέμα, που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις, είναι να επιλέξουν σωστά -και όχι αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά κίνητρα- τον κατάλληλο συνεργάτη που, διαμέσου των εξειδικευμένων υπηρεσιών του, θα υλοποιήσει σωστά τις νέες τεχνολογίες.

Η ευθύνη των εταιρειών στους κλάδους Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών είναι τεράστια και θα πρέπει να δείξουν μεγάλη σοβαρότητα και συνέπεια για να πείσουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν, αλλά και για να υλοποιήσουν σωστά, τις νέες τεχνολογίες.

Εχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν γίνεται.

Φυσικά και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την περιρρέουσα βαριά ατμόσφαιρα της κρίσης, όμως αυτή η κατάσταση θα πρέπει να μας βγάλει πιο δυνατούς και πιο έμπειρους για να μην επαναληφθούν σοβαρά λάθη του παρελθόντος.