Η ανάγκη ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να προσαρμοστούν στις δύσκολες συνθήκες της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας, ήταν το βασικό συμπέρασμα του SAP Forum 2010.

Το SAP Forum, που είναι ένα από τα καθιερωμένα συνέδρια επιχειρησιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα, διοργανώθηκε στις 28 Απριλίου από τη SAP Hellas και τους συνεργάτες της, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Εστιάζοντας στην επιχειρηματικότητα, το φετινό SAP Forum στάθηκε στην αξιοποίηση πρωτοποριακών λύσεων που μπορούν να μετατρέψουν την καινοτομία σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις. Το συνέδριο παρακολούθησαν στελέχη επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των λύσεων επιχειρησιακού λογισμικού, αλλά και για πρακτικές που μπορούν να αξιοποιήσουν, ώστε να ανταποκριθούν στις σύνθετες προκλήσεις του σημερινού δυσμενούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο Μάνος Ραπτόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της SAP για την Ελλάδα και την Κύπρο, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, επισήμανε ότι η εφαρμοσμένη καινοτομία είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει τόνωση της ενεργής επιχειρηματικότητας και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιτυχίας.

Η προσδοκία της καινοτομίας
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Jeffrey Word, Vice President of Product Strategy της SAP AG, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του, ο κύριος Word επικεντρώθηκε στην επιτάχυνση του ρυθμού των αλλαγών και στον αντίκτυπο τους στις σύγχρονες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις καινοτομίες που θα πρωταγωνιστήσουν μέσα στο 2010 και ανέδειξε τις τεχνολογικές τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια. Τέλος, ο κύριος Word τόνισε ότι οι αναδυόμενες καινοτομίες μπορούν να παρακάμψουν τις δυσκολίες που προκύπτουν από την παρούσα δυσμενή συγκυρία, βοηθώντας καταλυτικά στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το netweek μίλησε με τον Franco Furlan, Business Development EMEA Director-CPM Solutions, της SAP.

«Διαρκής η ανάγκη για βελτίωση της απόδοσης»
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το netweek μίλησε με τον Franco Furlan, Business Development EMEA Director-CPM Solutions της SAP, για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες καθώς και για το συνεχή αγώνα για performance management και τη συμβολή της οικονομικής διεύθυνσης σε αυτό.

Netweek: Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες εταιρείες;

Franco Furlan: Θα έλεγα ότι τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, η νούμερο ένα πρόκληση είναι η ταχύτητα ανταπόκρισης στις αλλαγές. Γενικότερα, σήμερα, η οικονομική διεύθυνση μιας εταιρείας, επιπλέον των παραδοσιακών της καθηκόντων -όπως το financial planning, το reporting κ.λπ.- είναι επιφορτισμένη με έναν περισσότερο στρατηγικό ρόλο, και καλείται να λειτουργήσει σε τέσσερις βασικούς άξονες: εκτέλεση (των καθημερινών λειτουργιών), επιχειρηματική στρατηγική, αξιοποίηση ευκαιριών και αξιολόγηση κινδύνων.

Και η πρόκληση εδώ είναι η ανάπτυξη της κατάλληλης στρατηγικής -και τοποθέτησης της εταιρείας στην αγορά-, η οποία θα διασφαλίζει τη βέλτιστη κάθε φορά ισορροπία ανάμεσα στις ευκαιρίες και τους κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα εκτελούνται οι standard διαδικασίες και ανατροφοδοτείται η αρχική στρατηγική με την εκτίμηση των κινδύνων.

Netweek: Πώς μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει τις σύγχρονες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις και να βελτιώσουν την απόδοση τους;

Franco Furlan: Είναι μία βασική ερώτηση φυσικά και η απάντηση δεν μπορεί να εντοπιστεί σε μία μόνο λύση. Είναι ένα θέμα που αφορά το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εφαρμογών. Οταν μιλάμε με πελάτες σχετικά με την πρότασή μας για το performance management, τους καλούμε να κοιτάξουν τι κάνουν αυτή τη στιγμή για να ενοποιήσουν το performance management με τις εφαρμογές τους business intelligence ή/ και με τις βέλτιστες πρακτικές τους για διακυβέρνηση, διαχείριση κινδύνων και συμμόρφωση αλλά και με τη διαχείριση πληροφοριών. Οπότε η απάντηση στην ερώτησή σας βρίσκεται σε ένα πολύ περιεκτικό portfolio λύσεων και βέλτιστων πρακτικών.