Κάθε τόσο προκύπτει και ένα καινούργιο buzzword στο χώρο της Πληροφορικής και ξαφνικά όλα μοιάζουν να γυρίζουν γύρω από αυτό, όπως η Service-oriented architecture, μερικά χρόνια πριν, το virtualization και πιο πρόσφατα το web 2.0. Αλλά πάνω από όλα η Καινοτομία.
Καινοτομία. Ποια είναι η σχέση της καινοτομίας με το ΙΤ;
Προφανώς, όπως χαρακτηριστικά γράφει σε κάποιο άρθρο του ο Neil Nickolaisen, keynote speaker στο προσεχές IT Directors Forum, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, «ο κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος με τις καινοτομίες που έχουν συντελεστεί στην Πληροφορική τις τελευταίες δεκαετίες».
Ας κάνουμε μια αναδρομή. Χωρίς την καινοτομία, οι προγραμματιστές θα χρησιμοποιούσαν στον προγραμματισμό γλώσσες όπως η COBOL και η FORTRAN και ο Al Gore ακόμα θα «ανακάλυπτε» το Internet.
Αν οι άνθρωποι της Πληροφορικής δεν ήταν καινοτόμοι, οι εταιρείες και το κοινό δεν θα μπορούσαν σήμερα να ολοκληρώνουν συναλλαγές και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες οποιαδήποτε στιγμή και από οπουδήποτε. «Χωρίς τη δημιουργικότητά μας», υπογραμμίζει ο N. Nickolaisen, «δεν θα ήμαστε σε θέση να προσθέτουμε συνέχεια καινούργιες εφαρμογές και υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε εφαρμογές που υλοποιήθηκαν τρία, δέκα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 30 χρόνια πριν – άλλωστε έχει ποτέ κανείς καταφέρει να “κλείσει” ένα legacy σύστημα;».
Παρόλα αυτά, ξαφνικά, οι εταιρείες και οι οργανισμοί έχουν αρχίσει επιτακτικά να επιζητούν την καινοτομία στο ΙΤ. Κάνοντας μία αναζήτηση στο Google με τις λέξεις «IT» και «Innovation» (προκύπτουν περισσότερα από 32 εκατομμύρια αποτελέσματα) ή μία πιο συγκεκριμένη αναζήτηση με τη φράση «IT innovation» (τα αποτελέσματα εδώ ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια), διαπιστώνουμε πόσοι πολλοί είναι οι ειδικοί και οι αυθεντίες που υποστηρίζουν «πόσο πολύ οι εταιρείες χρειάζονται την καινοτομία για να επιβιώσουν».
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι ότι αφού η καινοτομία είναι τόσο κρίσιμης σημασίας, πού μπορεί να τη βρει κανείς; Ο Ν. Nickolaisen επισημαίνει το ρόλο του επικεφαλής μιας ομάδας στην ανάπτυξη της καινοτομίας και αναγνωρίζει τα όσα απαιτούνται στα παρακάτω: «Πρώτα πρέπει να φέρω κοντά τους σωστούς ανθρώπους. Επειτα, πρέπει να δημιουργήσω ένα ανοιχτό περιβάλλον ώστε να επιτυγχάνεται η εύκολη ροή και ανταλλαγή ιδεών. Και τέλος, πρέπει πραγματικά να υποστηρίξω τις αποφάσεις που τελικά λαμβάνουμε».
Ο διεθνής ομιλητής, δηλώνει εντυπωσιασμένος με το πόση εφευρετικότητα αποκαλύπτει η παραπάνω συνεργατική διαδικασία ανάπτυξης καινοτομίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ανεξάρτητα από το αν η καινοτομία στο ΙΤ είναι ένα ακόμα buzzword ή ένα πραγματικό ζήτημα που όλοι αντιμετωπίζουμε, η προσέγγιση της καινοτομίας όπως οποιοδήποτε άλλο τεχνικό πρόβλημα είναι κατά πάσα πιθανότητα το κλειδί της επιτυχίας.
Συμφωνείτε;