Σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο η ανώτατη διοίκηση είναι πάντοτε συναισθηματικά ευφυής, τα έχει καταφέρει με την αξία της να ανέλθει, παίρνει στρατηγικές αποφάσεις, ενθαρρύνει την ανοικτή επικοινωνία και την κριτική, θέλει να βελτιώνεται, αφουγκράζεται τους ανθρώπους της…

Οπως υπάρχουν στον τομέα της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού εργαλεία για την αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων, υπάρχουν και εργαλεία για την αξιολόγηση της εταιρείας και της ανώτατης διοίκησης. Παραδείγματα είναι οι έρευνες ικανοποίησης προσωπικού και η λεγόμενη αξιολόγηση 360ο, όπου οι εργαζόμενοι αξιολογούν τους προϊσταμένους τους. Επίσης, με τις νέες τεχνολογίες έχουν δημιουργηθεί και online forum. Κάθε εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει τα παραπάνω.

Ερώτημα πρώτο: πόσες τέτοιες εταιρείες υπάρχουν; Ερώτημα δεύτερο: στην πράξη τα εφαρμόζουν σωστά; Ως executive coach έχω ζήσει περιπτώσεις που δεν εξασφαλίζεται στην έρευνα προσωπικού η ανωνυμία, άρα καθίσταται αμφίβολη η ειλικρινής έκφραση της γνώμης του προσωπικού. Λίγοι τολμούν, ειδικά εν καιρώ κρίσης, να επισημάνουν ονομαστικά τα σημεία προς βελτίωση του τμήματος, του προϊσταμένου της εταιρείας τους…

Ανάλογα περιστατικά υπάρχουν και με την 360ο αξιολόγηση. Μάνατζερ, οι οποίοι επιδίδονται σε ένα κυνήγι μαγισσών για να εντοπίσουν ποιος είπε τι ή προσεγγίζουν προκαταβολικά την ομάδα τους, για να ελέγξουν το τι θα γραφτεί ή, ξαφνικά λίγο πριν την ημέρα της αξιολόγησης, γίνονται «άλλοι» άνθρωποι, ανθρωποκεντρικοί και νηφάλιοι στη συμπεριφορά τους. Οσο για τα online εργαλεία… και για αυτά ο Κάφκα θα είχε μπόλικα να γράψει.

Αν πάντως είστε τυχεροί και ανήκετε σε έναν οργανισμό όπου σχεδιάζονται και εφαρμόζονται με νόημα οι παραπάνω διαδικασίες,τότε: * πρώτα από όλα, αξιοποιήστε στο έπακρο την ευκαιρία! * δώστε χρόνο στον εαυτό σας και αναλύστε τα καλά και τα προς βελτίωση χωρίς εμπάθεια, αλλά με στρατηγική σκέψη και ατομική ευθύνη. * στις ανοικτές ερωτήσεις εκφράστε όσο το δυνατόν πιο πρακτικές και συγκεκριμένες ιδέες, χτίζοντας το δρόμο προς την υλοποίησή τους. * να θυμάστε ότι η αλλαγή γίνεται βήμα-βήμα και όχι με άλματα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει.