Ο Francois Roulot, EMEA Program Manager - Unified storage της EMC αναλύει τις ανάγκες που καλύπτουν τα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων και σχολιάζει πώς η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει τον κλάδο της Πληροφορικής

Netweek: Ποια είναι η σημασία της αποδοτικότητας σε ένα σύστημα αποθήκευσης δεδομένων;

Francois Roulot: Η πραγματική χρήση ενός συστήματος αποθήκευσης κυμαίνεται προς το παρόν μεταξύ 35% και 40%. Μειώνοντας τον όγκο των δεδομένων που διατηρούμε σε «ενεργούς» δίσκους, για τους οποίους καταναλώνουμε ενέργεια και πόρους, θα εξοικονομήσουμε, προφανώς, κόστη, αλλά και θα βοηθήσουμε τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον.

Netweek: Ποιες είναι οι ανάγκες που καλύπτονται από λύσεις τέτοιου τύπου;  Ποιος είναι ο βαθμός διείσδυσης τους στην αγορά;

Francois Roulot: Καθώς ο όγκος των αρχείων αυξάνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό, ίσο περίπου με 55% κάθε χρόνο, και αποτελεί πλέον περισσότερο από το 75% των αποθηκευμένων πληροφοριών, το περιβάλλον αποθήκευσης δεδομένων πρέπει να ικανοποιεί την ανάγκη και για ευελιξία και για διαθεσιμότητα. Ακριβώς εδώ έρχεται η EMC να προωθήσει ένα μοντέλο ενοποίησης και βελτιστοποίησης των δεδομένων, το οποίο σε συνδυασμό με την αυτοματοποίηση των λειτουργιών βοηθά στη δημιουργία ενός συστήματος αποθήκευσης πληροφοριών, το οποίο είναι ευέλικτο, οικονομικό και υψηλής διαθεσιμότητας.

Τώρα μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στην ενοποίηση πολλών μεμονωμένων σιλό δεδομένων σε ένα ενιαίο αποθηκευτικό σύστημα, όπως το celerra, εξασφαλίζοντας παράλληλα όλες τις απαραίτητες λειτουργίες: συνδεσιμότητα NAS-FC-Iscsi για περισσότερη ευελιξία, βέλτιστη ανάμιξη σε ένα σύστημα όλων των τεχνολογιών αποθήκευσης -όπως flash-disks, SATA ή FC δίσκους-, δυνατότητα δυναμικής μετακίνησης δεδομένων εντός του Celerra filemover, deduplication και συμπίεση δεδομένων για τη μείωση του όγκου των αρχείων που πρέπει να αποθηκευτούν, και τέλος, virtual lun provisioning, ώστε να εξασφαλίζεται η πραγματική αποθήκευση δεδομένων μόνον όταν είναι αναγκαία.

Ολο το παιχνίδι παίζεται στη δυνατότητα να διαθέτεις την τεχνολογία και τη μεθοδολογία που χρειάζονται για την εξασφάλιση του κατάλληλου επιπέδου των υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων, στο σωστό κόστος.

Netweek: Υπάρχει κάποιος τρόπος, ώστε η Πληροφορική να μπορέσει να βοηθήσει μια επιχείρηση να επιβιώσει ή ακόμη και να ξεπεράσει την παγκόσμια οικονομική κρίση;

Francois Roulot: Ο συνδυασμός όλων αυτών των τεχνολογιών μπορούν να βοηθήσουν στη δραστική μείωση του κόστους του IT. Εχουμε παραδείγματα πελατών που εξοικονόμησαν έως και 70% των συνολικών τους δαπανών, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ευελιξία τους. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος πελάτης θα μπορέσει ευκολότερα να προσαρμόσει στα νέα δεδομένα τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί, να λανσάρει νέες υπηρεσίες ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος από τον ανταγωνιστή του και να εκμεταλλευτεί πιο γρήγορα τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν όταν η κρίση θα αποτελεί παρελθόν.

Netweek: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά Πληροφορικής;

Francois Roulot: Οσο περνάει ο καιρός οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά Πληροφορικής γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες. Σε πολλές περιπτώσεις, έργα τα οποία θα μπορούσαν να ανατεθούν με σχετική ευκολία στο παρελθόν, τώρα αναβάλλονται για το μέλλον. Αυτή την εποχή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σκεφτούν κατά πόσο η δομή των συστημάτων Πληροφορικής που διαθέτουν, τους δίνει τη δυνατότητα να επιτύχουν δραστική μείωση του λειτουργικού τους κόστους και να διατηρήσουν την ευελιξία που χρειάζονται για να ξεπεράσουν την κρίση.

Netweek: Γιατί είναι απαραίτητες οι λύσεις πιο αποδοτικής αποθήκευσης δεδομένων;

Francois Roulot: H απόκτηση ενός πιο αποδοτικού συστήματος αποθήκευσης δεδομένων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών της κρίσης, μέσω της περιστολής των δαπανών. Παράλληλα, με μια τέτοια κίνηση αυξάνεται η ευελιξία της επιχείρησης.