Θέτοντας ως προτεραιότητα την ποιοτική αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», σύμφωνα με την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης 2020, η στρατηγική που ακολουθήθηκε για την επιτυχή υλοποίησή του την τελευταία διετία, οδήγησε στο σχεδιασμό και την ενεργοποίηση καίριων παρεμβάσεων για την εδραίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δράσεων για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας με βιώσιμη προοπτική.

Έργα πληροφορικής που για πρώτη φορά υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ αποτελούν καινοτομίες που γίνονται πραγματικότητα με τη συνδρομή του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση». Ταυτόχρονα, πέρα από τη διαφορετική Δημόσια Διοίκηση στην οποία στοχεύει, 500 εκατομμύρια ευρώ, διατίθενται συνολικά, μέσω του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», για την ενίσχυση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Δράσεις, όπως το ICT4GROWTH,  προϋπολογισμού 120 εκ ευρώ, για την ανάπτυξη και όχι την προμήθεια καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων, με τη χρηματοδότηση θέσεων εργασίας, αλλά και η δημιουργία επενδυτικών κεφαλαίων μέσω της πρωτοβουλίας Jeremie.

Ενεργοποιώντας το σύνολο των ανωτέρω δράσεων, η απορρόφηση  της «Ψηφιακής Σύγκλισης», συμπεριλαμβανομένων των εκχωρήσεων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, βρίσκεται σήμερα στο 28%. Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού και η Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος ενεργοποίησαν το ανενεργό έως και τις αρχές του 2010 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, του οποίου η απορρόφηση ήταν, 2 χρόνια πριν, σχεδόν μηδενική (0,26%). Όσον αφορά το ποσοστό των συμβασιοποιημένων έργων που ήδη υλοποιούνται, βρίσκεται σήμερα στο 41% του συνολικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένων των εκχωρήσεων), έναντι 0,88% τον Απρίλιο του 2010.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των εντάξεων έχει σχεδόν καλύψει το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού, φθάνοντας το 91,62%. Η επόμενη τριετία είναι κρίσιμη προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι παρεμβάσεις, γρήγορα και απρόσκοπτα, σε όλους τους τομείς της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.