Πριν από λίγες ημέρες έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο που τιτλοφορούταν ως: “Βάζοντας τα θεμέλια της δίκαιης ψηφιακής ανάπτυξης”. Η σημασία και βαρύτητα βρισκόταν στον υπογράφοντα: Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Οφείλω να ομολογήσω πως ο εν λόγω έχει αναπτύξει ιδιαίτερη κινητικότητα σε ότι αφορά την ψηφιακή πραγματικότητα στην χώρα μας, εκφράζοντας την άποψή του σε ποικίλα κείμενα, ομιλίες και συνεντεύξεις. Δείχνει δε, να αντιλαμβάνεται πως η τεχνολογία αποτελεί το “όχημα” που αφενός μεν θα οδηγήσει την χώρα μας στην επόμενη ημέρα και αφετέρου δε θα συμβάλει στον περιορισμό της εν γένει απόστασης που μας χωρίζει με τις υπόλοιπες, προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες.
Εντούτοις όμως, η δράση του μέχρι τώρα δείχνει να περιορίζεται σε αυτά τα πλαίσια, αδυνατώντας να μετουσιωθεί και μορφοποιηθεί στην υλοποίηση ψηφιακών πολιτικών στην καθημερινότητα των χρηστών, των επιχειρήσεων, αλλά και των επιμέρους εκφάνσεων της δημόσιας διοίκησης.
Κι αυτό, παρότι, “η κυβέρνηση έχει από το 2015 αναγνωρίσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση στην οποία η χώρα μας οφείλει να συμμετάσχει, αναλαμβάνοντας-γιατί όχι- ακόμα και πρωταγωνιστικό ρόλο. Tην τελευταία 30ετία το ελληνικό Δημόσιo έχει αγοράσει δέκα φορές περισσότερα έργα πληροφορικής από αυτά που χρειαζόταν, αλλά αξιοποιεί μόλις το 10% της υπολογιστικής ισχύος των συστημάτων που διαθέτει. Οι επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια δεν ήταν σε ανοικτές και οικονομικές τεχνολογίες αιχμής, αλλά σε αποκομμένες κάθετες τεχνολογίες, χωρίς εθνικό σχέδιο και όραμα”.
Τάδε έφη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Βέβαια, το γεγονός ότι ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να εκπονήσει (ένα ακόμη) το (we know better…) εθνικό σχέδιο ψηφιακής στρατηγικής εγκατέλειψε (νωρίς) το “καράβι”, να το θεωρήσουμε ως παράπλευρη απώλεια; Όπως συμβαίνει με τον πολιτικό λόγο σε πλείστες περιπτώσεις, κομματάκι… μπερδεμένο ακούγεται και η διαπίστωση πως “τα δημόσια δεδομένα αποτελούν τον νέο εθνικό μας πλούτο, τη ραχοκοκαλιά μας στην καινούρια βιομηχανική επανάσταση που βρίσκεται στο κατώφλι μας και δύναμη ενός μετασχηματισμού που θέλουμε να είναι καθολικός”.
Τώρα, εάν μπορείτε να καθορίσετε πως προσδιορίζονται τα δημόσια δεδομένα και ποιο το περιεχόμενό τους, παρακαλώ ενημερώστε κι εμάς.