Ο Barak Obama είναι ο πρώτος πολιτικός που αξιοποίησε τη δύναμη των δικτύων για να δημιουργήσει ένα «edge-based organization». Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε πολιτικό στην αμερικανική ιστορία και να κερδίσει πανηγυρικά το χρίσμα των δημοκρατικών και στη συνέχεια τις προεδρικές εκλογές. Καμία προεδρική προεκλογική καμπάνια δεν θα είναι ποτέ ξανά πια η ίδια...
Και αν οι πολιτικοί του μέλλοντος σίγουρα έχουν να διδαχτούν πολλά από την προεκλογική εκστρατεία του ομολογουμένως χαρισματικού αμερικανού προέδρου, μπορούν να κάνουν το ίδιο επιχειρήσεις και οργανισμοί Πληροφορικής; Η απάντηση έρχεται από τον John Sviokla, κεντρικό ομιλητή στο προσεχές IT Directors Forum που διοργανώνει το netweek στις 15 Οκτωβρίου, και είναι καταφατική.
Καταρχήν ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό το edge-based μοντέλο οργανισμού. Σύμφωνα με τον John Sviokla και τους συνεργάτες του, σημαίνει ότι όλοι έχουν γνώση σχετική με την κατάσταση (situational awareness), ικανότητες να αναλάβουν δράση, κοινές αξίες και δικαίωμα λήψης αποφάσεων για την ενδυνάμωση των edges που με τη σειρά τους θα αναλάβουν δράση. Η προεκλογική εκστρατεία του 44ου, πια, προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είχε όλα τα παραπάνω.
Ο Obama χρησιμοποίησε το Internet για να «προικίσει» τις «άκρες» (edges) της οργάνωσής του με όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αυτό-οργανωθούν (self-organize) και να περάσουν προς τα έξω το μήνυμα μέσω των εξελιγμένων σύγχρονων media. Μέχρι και εφαρμογή στο Apple iPhone χρησιμοποίησε η οποία επέτρεπε στο χρήστη να συγκρίνει τις δικές του επαφές με τη λίστα των υποστηρικτών του Obama…
Φυσικά, η οικονομία ήταν ένας μεγάλος παράγοντας, αλλά ήταν ο τύπος του edge-based organization που μετέτρεψε αυτές τις ανησυχίες σε δράση, ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι άνθρωποι ενημερώνονταν συνεχώς για τα ζητήματα και την πρόοδο σε κάθε πολιτεία – είχαν δηλαδή ολοκληρωμένη γνώση για την κατάσταση. Παρέχοντας εργαλεία στις «άκρες» (edges) για να μπορούν να οργανώσουν συγκεντρώσεις, να στείλουν emails, να μαζέψουν πληροφορίες, ουσιαστικά έδωσαν προς όλους «δικαίωμα λήψης αποφάσεων» που σε άλλη περίπτωση θα κρατούνταν μόνο για το προσωπικό της εκστρατείας.
Φυσικά, βασική προϋπόθεση, όσοι βρίσκονταν στις «άκρες» του αγώνα του Obama να μοιράζονται τις ίδιες αξίες με τους «εκ των έσω».
Ο John Sviokla πιστεύει ότι όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να μάθουν από αυτές τις εξελίξεις, καθώς όλες οι αγορές είναι ζωντανές, με επιθυμίες και ιδέες. Αλλά μόνο οι edge-based organizations μπορούν να δουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και να κινηθούν αρκετά γρήγορα ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις.