viewpoint

it industry

 

key:
toP: viewpoint,

Από το 2000, σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις περισσότερο προηγμένες χώρες, εφαρμόστηκε ένα σχεδόν πανομοιότυπο μοντέλο για την προώθηση των νέων τεχνολογιών: μαζικά προγράμματα για τη χρηματοδότηση της απόκτησης τεχνολογικού εξοπλισμού σε μικρές επιχειρήσεις και ενίσχυση της προσφοράς υπηρεσιών και περιεχομένου προς τους πολίτες

Πέτυχε η Ευρώπη το στόχο της; Παρά την όποια πρόοδο, η απάντηση είναι όχι! Σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν ακόμη να παρουσιάζονται χαμηλά ποσοστά αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως και στους πολίτες με ηλικία 45+.

«Οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις δεν ήρθαν»
Αυτή η προσέγγιση που εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην προσφορά τεχνολογίας, πάσχει από την παθογενή αντίληψη που συνοψίζεται στο «χτίστο και θα έρθουν!». Ομως, οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις δεν ήρθαν! Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου οι πρώτες προσπάθειες της περιόδου 2001 – 2002 στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης απέτυχαν στο να προσελκύσουν τους πολίτες.
Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται και στις προσπάθειες πολλών επιχειρήσεων πληροφορικής, που προωθούν λογισμικό και τεχνολογικά προϊόντα σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά δεν κατορθώνουν να τις πείσουν… Η πραγματική βεβαίως αιτία της αποτυχίας είναι άλλη: όλες αυτές οι προσεγγίσεις τοποθετούν δυστυχώς την τεχνολογία ως αυτοσκοπό. Σαν οι νέες τεχνολογίες να αποτελούν το μαγικό ραβδί για τη λύση κάθε προβλήματος! Ωστόσο, η καθημερινή ζωή των πολιτών και οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων, άλλα επιτάσσουν και άλλα επιζητούν…

Η ΔΕΗ και… τα ηλεκτρικά σίδερα
Στη δεκαετία του ’50, όταν ο εξηλεκτρισμός της χώρας ήταν βασικό ζητούμενο, η ΔΕΗ είχε να αντιμετωπίσει ένα ανάλογο πρόβλημα. Έπρεπε να πείσει τα νοικοκυριά να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρισμό… Αν ακολουθούσε το παραπάνω παράδειγμα, θα έπρεπε να διαφημίζει τα κιλοβόλτ, τους πυλώνες μεταφοράς ενέργειας και την αυταπόδεικτη αξία των μετασχηματιστών… Τι έκανε όμως, στην πράξη; Στο πλαίσιο της προώθησης του ηλεκτρισμού, μοίρασε σε κάποιες περιοχές… ηλεκτρικά σίδερα στις νοικοκυρές! Τις έπεισε για την πραγματική αξία του ηλεκτρισμού στα προβλήματα της καθημερινής ζωής τους…

«Η κοινωνία των πολιτών»
Αυτή η αναλογία, έχει πολύ μεγάλη αξία σήμερα και για την ψηφιακή Ευρώπη. Εκεί όπου οι μεγαλεπήβολες δράσεις για ψηφιακές υπηρεσίες κυβερνήσεων ή επιχειρήσεων συγκρούονται με τις ψηφιακές υπηρεσίες που φτιάχνουν οι ίδιοι οι πολίτες, νικούν οι δεύτεροι! Η μέχρι πρότινος πίστη για περισσότερο ψηφιακό περιεχόμενο που πρέπει να χρηματοδοτήσουν οι κυβερνήσεις, πνίγηκε από τον κατακλυσμό χρήσιμου περιεχομένου που φτιάχνουν πια οι ίδιοι οι πολίτες, απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητά τους.
Υπάρχει παράδειγμα σε πόλη της Αυστραλίας, όπου μόνοι τους οι πολίτες δημιούργησαν portal εξεύρεσης εργασίας. Ηταν τόσο επιτυχημένο, που ήλθε μετέπειτα η κυβέρνηση να το θέσει υπό την αιγίδα της. Το ίδιο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο… και στην Ελλάδα. Το καλύτερο portal που σε οδηγεί με μέσα συγκοινωνίας (και χάρτες!) από οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας σε άλλο, δεν έχει φτιαχτεί ούτε από κάποιο συγκοινωνιακό φορέα, ούτε από δήμους, ούτε από κάποια εταιρεία. Εχει φτιαχτεί από δύο νέους που αξιοποίησαν συγκοινωνιακά δεδομένα και χάρτες… και βεβαίως η υπηρεσία διατίθεται δωρεάν!

Οι νέες τεχνολογίες ως «υπηρέτης»

Ολα αυτά συντείνουν σε μια καινούργια, ενδιαφέρουσα κατεύθυνση: όσο περισσότερο μιλάμε στους πολίτες για τα πραγματικά ζητήματα που τους απασχολούν και τους προσφέρουμε τις νέες τεχνολογίες ως «υπηρέτη» τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχουμε για μια πραγματικά Ψηφιακή Ελλάδα. Οσο περισσότερο τους δίνουμε τα νέα τεχνολογικά μέσα απευθείας στα χέρια τους τόσο αποτελεσματικότερα απελευθερώνεται η δική τους δημιουργικότητα. Οσο οδηγούμαστε κατευθείαν στην πηγή της καινοτομίας και του περιεχομένου, δηλαδή στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και τους δίνουμε τη δυνατότητα να διαλέξουν αυτοί τα τεχνολογικά εργαλεία που προτιμούν τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πιθανότητα να δούμε από αυτούς ψηφιακές υπηρεσίες πραγματικά χρήσιμες. Εναλλακτικά, μπορούμε να συνεχίσουμε να τους μιλάμε για τις νέες τεχνολογίες με ακρωνύμια, άγνωστε λέξεις, Μbit και περισπούδαστους όρους. Τότε βέβαια ας μην απορήσουμε για το ποιος φταίει που οι πολίτες δεν αγκαλιάζουν τα νέα τεχνολογικά μέσα!

Ο Θεόδωρος Αζάς είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.