Τα 56,7 εκατ. ευρώ της επιδότησης των "μαθητικών" υπολογιστών που αναμένονται να αναθερμάνουν την αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, περιμένουν οι αλυσίδες λιανικής και οι κατασκευαστές.

Η δράση που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο προβλέπει επιδότηση 450 ευρώ για 126.000 μαθητές προκειμένου να αγοράσουν το μαθητικό υπολογιστή από κατάστημα της επιλογής τους. Η διανομή των επιστολών και των κουπονιών απόκτησης υπολογιστών προς τους γονείς των μαθητών πραγματοποιείται από τα κατά τόπους γυμνάσια και ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ η αγορά των φορητών υπολογιστών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Οι μαθητικοί φορητοί υπολογιστές θα περιλαμβάνουν, με ευθύνη των προμηθευτών, προεγκατεστημένο το σύνολο του προβλεπόμενου εκπαιδευτικού λογισμικού (16 εκπαιδευτικοί τίτλοι) και των σχολικών βιβλίων για όλες τις τάξεις του γυμνασίου.
Ο φορητός μαθητικός υπολογιστής αποτελεί τεχνολογικό εργαλείο άμεσης αξιοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι, χωρίς να απαιτείται καμία τεχνική ενέργεια από την πλευρά των γονέων ή των μαθητών.

Η τονωτική ένεση των σχεδόν 57 εκατ. ευρώ είναι αρκετά σημαντική για τις αλυσίδες λιανικής, οι οποίες παρά το ότι είχαν αντισταθεί σθεναρά στην οικονομική κρίση, τους τελευταίους μήνες βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται με ρυθμούς που φθάνουν έως και το 15%.